KIZLIK ZARI TAMİRATI / HYMENOPLASTİ

Çeşitli nedenlere bağlı meydana gelen kızlık zarı yırtılma-genişleme ve/veya doğuşta olabilen geniş kızlık zarı operasyonları cerrahi müdahale ile onarılabilmektedir. Bu onarım sadece bekaret amacıyla yapılmaz. Kızlık zarı mikroorganizmaların vajen veya üst genital organlara ulaşmasına engel olduğu içi bu amaçla da opere edilebilmektedir.

 

KIZLIK ZARI ALINMASI / HYMENEKTOMİ

 

Kızlık zarları bazan doğuştan normalden kalın olmakta; bu durum cinsel ilişkiye engel olabilmekte veya ağrılı ilişkiye yol açabilmektedir. Bu durum cerrahi müdahale ile başarılı şekilde düzelebilmektedir

 

KIZLIK ZARI

 

Bayanların kızlık döneminde geçirmiş olduğu bazı rahatsızlıklar ve manüpülasyonlar, ilişkiye girilmemesine rağmen kızlık zarı yapısına zarar verebilmektedir.

KIZLIK ZARI NEDİR

 

Kızlık zarı; latince adıyla hymen, vajen girişinden 1-1.5cm içeride bulunmaktadır. Bu ince zarın ortası adet kanamasının akması için açık ve deliktir ve vajinal boşluğun dış ortam ile ilişkisini sağlar. Bu deliğin şekli ve yapısı kızlık zarının tiplendirilmesinde kullanılır. Kızlık zarının yapısı, yeri her kadında farklı olabilmektedir. Kızlık zarının yapısına ve şekline göre ilk ilişki sonrası kanama miktarı da değişebilmektedir.

 

KIZLIK ZARININ GÖREVİ NEDİR

 

Adı üzerinde, yani zar şeklinde bir anatomik yapıdır. Fonksiyonu tam olarak bilinmemekle birlikte evlenmemiş kişilerde mikroorganizmaların vajene girişinde bariyer görevi görür.Böylece enfeksiyona karşı mekanik bir bariyer görevi görür. Ayrıca bazı toplumlarda bekaretin simgesi olarak kabul edilmektedir.

 

KIZLIK ZARININ YIRTILMASI NASIL OLUR

 

Kızlık zarı ilişki sırasında, sert bir cismin üstüne oturduğunuzda, vajene cerrahi müdahalelerde, uzun süre yapılan mastürbasyonda yırtılabilmektedir.

 

KIZLIK ZARI TİPLERİ NELERDİR

 

Annüler hymen; yani yuvarlak halkalı kızlık zarı en sık görülen kızlık zarı çeşididir. Kadınların %70-95’inde bu şekildedir. Kızlık zarı halka şeklinde vagina girişinde olup, ortasındaki delik de halka şeklindedir. Normal kızlık zarı yapısı bu şekildedir. Bazen ortasındaki delik fazla geniş veya esnek olduğunda kanama olmayabilmektedir.. Bu durumda cinsel birliktelikte “niye kanama olmadı, acaba bakire mi, bekaret var mı?” endişesi oluşturabilmektedir.

 

İmperfore hymen (deliksiz kızlık zarı); Nadiren doğuştan kızlık zarında delik bulunmayabilir ve bu durum ileride ciddi tıbbi sonuçlar doğurabilmektedir. Adetin başlaması ile kan dışarı akmayacağı için iç genital organlarda her ay adet kanı birikir. Çok şiddetli ağrı yapar. 15 yaşına gelmiş ve adet görmemiş genç kızların ,kızlık zarı kontrol edilmelidir. İmperfore hymen durumunda küçük bir operasyon ile kızlık zarını açmak gerekir ve bu işlemi takiben durum bildirir “bekaret raporu” verilir.

 

Septalı Hymen (Bölmeli Kızlık Zarı); Septalı kızlık zarı nadir görülür, ortasındaki delik bir bant ile ikiye ayrılmaktadır. İlk cinsel ilişkide çok şiddetli ağrı, aşırı kanama veya cinsel ilişkiye tam girememe şikayeti ile genellikle doktora başvurulur.

 

Kribriform Hymen (Delikli Kızlık Zarı); Nadir görülen bir zar tipidir. Ortasında birden fazla küçük küçük delik vardır. Cinsel ilişki ile kızlık zarı genellikle yırtılmaz ve doktor tarafından cerrahi müdahale gerekmektedir. Dantel şeklinde görülmektedir.

Ksentrik Hymen (Yarımay Kızlık Zarı); Yarımay şeklinde, alt kısmı kalın ve geniş bir zardır. İlişki ile genellikle yırtılmaz veya çok zorlama ile yırtıldığında şiddetli kanamalar olmaktadır. Genellikle çiftler cinsel ilişkiye girememe şikayeti ile doktora başvurular

 

KIZLIK ZARI YIRTILIRKEN AĞRIR MI

 

Ağrımayabilir, iyi bir uyarılmayla kızlık zarınızın yırtıldığını bile ilişki sırasında anlamayabilirsiniz.

 

KIZLIK ZARI MASTÜRBASYONLA BOZULUR MU

 

Mastürbasyonun şekline göre değişebilir. Klitoral mastürbasyon bozmazken, vajinaya parmak sokulmasıyla bozulabilir.

 

 

 

 

 

KIZLIK ZARI İLİŞKİ SIRASINDA KANAR MI

 

Kanamayabilir; çünkü kadınların %10-15'inde bu yapı esnektir, ilk ilişki veya sonrakilerde kanama olmayabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ünal Ersoy Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)