Kolesterol İlaçlarını Kesmek Ciddi Risk Oluşturuyor

Yazar Şekip Altunkanİç Hastalıkları Uzmanı • 2 Ağustos 2017 • Yorumlar:

Kolesterol İlaçlarını Kesmek Ciddi Risk Oluşturuyor

Bilindiği gibi hem dünyada ve hem de ülkemizde kolesterol ilaçları ile ilgili tartışmalar devam etmektedir. Tabiri caizse bu konuyu diline dolayan bazı medyatik hekimler, popülerliklerine katkıda bulunması için bu konuyu sürekli gündemde tutmakta, yalan yanlış bilgilerle hastaların kafalarının karışmasına neden olmaktadırlar.

İç hastalıklarının önemli ve saygın dergilerinden birisi olanAnnals of Internal Medicine’de yayınlanan bir çalışmada bu konuda önemli bir bilgi paylaşılmıştır.

Bu çalışmada 28.000 adet statin dediğimiz kolesterol ilacı kullanan hastaların bulguları dört yıl boyunca geriye dönüşlü olarak incelenmiştir. Bu hastaların yaklaşık üçte biri statine bağlı olduğunu düşündükleri yan etki nedeniyle ilk bir yıl içinde ilacı bırakmışlardır. Çalışmanın sonunda kalp krizi, inme ve herhangi bir nedenle görülen ölüm olaylarının, ilacı bırakanlarda, bırakmayanlara göre daha fazla olduğu belirlenmiştir.

Şimdi burada statinlerin faydaları ve zararlarına girmek istemiyorum. Ama şu konuyu özellikle vurgulamak lazım; bazı hastalar doktorların her kolesterol yüksekliğine ilaç verdiklerini düşünürler. Ama böyle bir durum söz konusu değildir. Kolesterol ilacı tavsiye etmek için bazı kriterler vardır ve bu kriterler yeni araştırmalar ile sürekli güncellenmektedir. Yani yayınları takip eden, kendini yenileyen hekimler hastalarına bu ilaçları o kriterlere göre verirler. Eğer herhangi bir nedenle ilacı kesmek gerekirse, buna mutlaka hekimin karar vermesi gerekmektedir. Yalnız medyada dolaşan yalan yanlış söylentiler, bu konuyu yeteri kadar takip edemeyen hekimleri de etkilemekte, zaten kafası karışık olan hastanın isteğine göre davranarak, gereksiz yere ilacı kesmektedirler. İşte yukarıda bahsettiğim çalışma böyle bir tutumun hatalı olduğunu göstermektedir.

Son söz olarak, herhangi bir şekilde damar sertliği saptanmış veya bu konuda yüksek risk taşıyan hastaların, kolesterol ilacı kullanmalarının önemli olduğunu hatırlatmak istiyorum. Bilindiği gibi dünyada en çok öldüren ve sakat bırakan hastalıkların önemli bir kısmı damar sertliğinin sonucu olarak oluşmaktadır. Bunların en başında da kalp krizi ve inme gelmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)