Kolon Kanserinden Korunmak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Yazar Erdem AkbalGastroenterolog • 25 Mart 2019 • Yorumlar:

Kolon kanseri ülkemizde kadınlarda 3. erkelerde ise 2. sıklıkta görülen, erken tanı ile etkin bir şekilde tedavisinin yapılabildiği önemli bir halk sağlığı problemidir. Kolon kanserinin diğer kanserlerden ayıran en önemli özelliklerden birisi erken tanı şansının olmasıdır.Gastroenteroloji bölümünden Doç. Dr. Erdem Akbal, kolon kanserinin önlenebilir kanser türleri içerisinde ilk sıralarda yer aldığına dikkat çekti. Doç. Dr. Akbal, ölümcül sonuçlar doğurabilecek kolon kanserine önlem almak için mutlaka tarama yaptırılmasını önerdi.

Başlıca etkenler

Kolon kanseri gelişmesinde bazı etkenlerin öncelikli olduğunu anlatan Doç. Dr. Akbal, "Yaş, sigara, alkol, cinsiyet, şişmanlık, fiziksel aktivitenin azalması, ailede kolon kanserli yakınlarının bulunması ya da genetik geçişli kanser sendromlarının olması (mesane kanseri, prostat kanseri, pankreas kanseri, mide kanseri, meme kanseri) kolon kanseri için risk faktörüdür" dedi.

Lifli sebze ve meyve tercihiniz olsun!

Kolon kanseri gelişiminde birinci basamakta kolondaki epitel hücrelerin hücresel düzeyde bozukluk yaşadığının altını çizen Doç. Dr. Akbal, şöyle devam etti: "Bu bozukluğu tetikleyen bir takım diyet faktörleri vardır. Besinlerdeki yağ içeriği özellikle hayvansal yağ içeriği önemli bir faktördür. Son dönemdeki en popüler konulardan biri olan bağırsaklardaki bakteriyel düzeni bozarak kanser için risk faktörü olan nitröz amin içerikli bir takım kanserojen maddelerin üretiminde artışa neden olmaktadır.

Yüksek oranda kırmızı et tüketimi demir bazı kanserojen maddelerin oluşmasına neden olarak kolon kanseri riskinde artışa neden olur. Liflerden fakir düşük sebze ve meyve içerikli beslenmede bağırsak kanser riskinde artışa neden olur.

Doktorunuza başvurun

Hiç şikayeti olmayan hastalarda kolon kanseri için tarama zamanında yapılmazsa, şikayet oluşana kadar hastalık genellikle ilerlediği için bu hasta gruplarında beklenen yaşam süreleri daha kısa olmaktadır. Bununla birlikte kalın bağırsaktaki yerleşim bölgesine göre değişik şikayetlere de neden olabilir.

Kanama kabızlık karın ağrısı karında şişlik bağırsak alışkanlıklarında değişiklik ya da dışkının şeklinde olan değişiklikler, halsizlik yorgunluk kilo kaybı ve demir eksikliği de kolon kanserinin bulguları arasındadır. Bu bulgular varsa doktorunuza mutlaka başvurun."

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Erdem Akbal Gastroenteroloji, İç Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)