Kolonoskopi - Gastroskopi - Rektoskopi

Yazar Mehmet BahçeciGastroenterolog • 19 Eylül 2017 • Yorumlar:

Ucunda ışık olan, yaklaşık 160-180 cm uzunluğunda, 12 mm çapında, 4 yöne hareket edebilen, hortum şeklinde bir aletle kalın bağırsağın direkt olarak incelenmesi işlemine kolonoskopi denir.
Kolonoskopi işlemi ile kalın bağırsak segmentleri direkt olarak gözle incelenmekte olup; işlem esnasında parça almak, polipleri tamamen çıkarmak, kanama varsa müdahele etmek gibi birçok tıbbi işlemi yapmakta mümkündür. Kolonoskopi işlemi deneyimli gastroenterologlar tarafından yapıldığı zaman tanı değeri %99 lara çıkmaktadır. Ülkemizde birçok merkezde deneyimsiz ve standart eğitim almamış kişiler tarafından da yapılabilmekte olup; bu durum çoğu kez yanlış tanı ve tedavilere neden olabilmektedir. Bu nedenle deneyimli endoskopist seçimi önem arz etmektedir.

KOLONOSKOPİ KOLAY MIDIR?
Kolonoskopi işleminin bu kadar önemli olmasına rağmen, işlemin geçmiş yıllarda oldukça zor ve ağrılı yapılıyor olması, hatta günümüzde bile birçok merkezde aynı şekilde ağrılı yapılması, hastaları işlemden korkutmaktadır. Artık birçok merkezde ve bizim kliniğimizde kolonoskopi işlemi hastalar hafif uyutularak yapılmakta ve hasta işlem esnasında hiçbir acı ve sıkıntı hissetmemektedir. Hatta işlemin yapıldığına inanmamaktadır. Kliniğimizde çoğu kez kolonoskopi işlemi esnasında gastroskopi (Mide incelemesi) işlemide aynı anda yapılmakta ve hasta bir kez uyutularak iki işlemi yaptırmış olmanın kolaylığını yaşamaktadır.

Gastroskopi

Ucunda ışık olan, yaklaşık 90-110 cm uzunluğunda, 8-9 mm çapında, 4 yöne hareket edebilen, hortum şeklinde bir aletle yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağının direkt olarak incelenmesi işlemine gastroskopi denir.

Gastroskopi işlemi esnasında yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağı direkt olarak gözle incelenmekte olup; işlem esnasında parça almak, polipleri çıkarmak, kanama varsa müdahele etmek ve darlıkları balonla açmak gibi birçok tıbbi işlemi yapmakta mümkündür. Gastroskopi işlemi deneyimli gastroenterologlar tarafından yapıldığı zaman tanı değeri %99 lara çıkmaktadır. Ülkemizde birçok merkezde deneyimsiz kişiler tarafından da yapılabilmekte olup; bu durum çoğu kez yanlış tanı ve tedavilere neden olabilmektedir. Bu nedenle deneyimli endoskopist seçimi önemlidir.

Rektoskopi

Yaklaşık 30 cm uzunluğunda 18-20 mm çapında çelik boru şeklinde, dışarıdan aydınlatma ile kalın bağırsağın son kısımlarının (30 cm) incelenmesi işlemidir. Rektoskopi işlemi, bir gün önceden hazırlık gerektirmez, işlem öncesi lavman ile bağırsak temizlenmesi sonrası uygulanır. İşlem sırasında polipektomi, biyopsi vb tıbbi müdahale imkanları vardır. Kalın bağırsak son kısımları ile ilgili patolojiler (Hemoroid, anal fissür, rektal ülserler, rektal kitle, rektal kanama, rektit ) düşünülüyorsa kolayca uygulanabilir. İşlem ağrılı olmayıp; çok kısa sürede uygulanabilmektedir. İşlem sonrası hasta günlük yaşantısına devam edebilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Bahçeci Gastroenteroloji, İç Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)