Koltuk Altı Kalp Ameliyatı

Yazar Mustafa GülerKalp Ve Damar Cerrahı • 24 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Kalp hastalıkları günümüzde ani ölümlere neden olan başlıca faktördür. Kalp sağlığının korunması hakkında yapılan çalışmalar, kalp hastalıkları için güncel teknolojinin imkanları ile geliştirilen yeni tedavi yöntemleri her ne kadar kalp hastalıkları nedeni ile ölüm oranlarını düşürse de yine de kalp alanında toplum sağlığını koruyucu yöntemler yetersiz kalmaktadır.

İnsanın organlarına giden kanın pompalanması ve düzenli bir şekilde çalışmaları için kalp sağlığının önemi büyüktür. Ancak bazı nedenlerle kalp ve kalp damarlarından birtakım problemler yaşanabilmektedir. Kalp damarlarının sertleşmesi, daralması, tıkanması ya da kalp kapağı problemleri ve kalp yetmezliği gibi problemler günümüzde en sık karşılaşılan kalp hastalıklarıdır.

Kalp hastalıklarında koruyucu yöntemlerin yanı sıra ilaçla ya da cerrahi yöntemler ile tedavi mümkündür. Kalp ameliyatı bu yöntemler arasında en önemli uygulamadır. Günümüzde birçok farklı yöntem ile kalp ameliyatı gerçekleştirilebilmektedir.

Koltuk Altı Kalp Ameliyatı Nedir?
Açık kalp ameliyatlarının, koltuk altı bölgeden yaklaşık 6-7 cm'lik kesi ile gerçekleştirilmesidir. Bu teknikte herhangi bir kemik kesilmez ameliyat kaburgaların arasından girilerek yapılır. Açık kalp cerrahisinde standart teknik göğüs ön duvarının (Sternum kemiği: iman tahtası) kesilerek bu ameliyatın yapılmasıdır.

Koltuk altı kalp ameliyatı hangi hastalara uygulanır?
Bu ameliyat tekniği, kadın erkek yaşlı genç tüm hastalara uygulanabilir. En önemlisi de daha önceden normal şekilde kalp ameliyatı geçirmiş hastalarda 2. kez ameliyat gerekli olduğunda bu teknik özellikle tercih edilebilir. Özellikle şeker hastalığı olan kilolu hastalarda yara yeri iyileşmesi açısından koltuk altı tekniği kullanılabilir.

Koltuk altı kalp ameliyatı nasıl yapılır?
Kesi göğüs altından değil de koltuk altı bölgeden yapılır ve kaburgalar arasından girilerek kalbe ulaşılır. Kesi neredeyse 6-7 cm dir ve Sağ koltuk altından memenin bitim yerine gelen bölgeye 5-6 cm'lik bir kesi yapılarak, kaburgaların arasından girilip uygulanır. Her hangi bir kemik kesme işlemi uygulanmaz. Bundan sonra uygulanacak ameliyatın şekline göre ameliyat süreci devam eder.

Ameliyat sonrası süreç nasıl olmaktadır?
Hastalar ameliyatın ardından yoğun bakıma alınmakta ve kısa bir süre sonra solunum cihazından ayrılmaktadır. Hastalar ameliyat sonrası ilk gün servisteki odalarına çıkabilmektedir. Bu dönemde hastalar rahatlıkla yürüyebilecek, yardım almadan günlük işlerini yapabilecek seviyeye gelirler. Ameliyat sonrası ortalama 5. Gün hastalar taburcu olup 1 hafta sonra de kontrole çağrılmaktadır.

Kalp Ameliyatı Öncesi Ve Sonrası
Kalp ameliyatı öncesinde hasta sigara kullanıyor ise mutlaka bu alışkanlığından vazgeçmesi gerekmektedir. Kalp sağlığı için daha önce uygulanan test ve tetkiklerin değerlendirmelerinin doktora mutlaka bildirilmesi, kullanılan ilaçların listesinin eksiksiz bir şekilde doktora gösterilmesi gerekmektedir. Kalp ameliyatı öncesinde herhangi bir enfeksiyon riskine karşı diş muayenesini yaptırmaları gerekmektedir. Aynı zamanda herhangi bir aşı yaptırıldı ise mutlaka doktor bu konuda bilgilendirilmelidir. 

 Ameliyata aç bir şekilde gidilmesi gerektiği için ameliyat öncesi 8 saat herhangi bir şey yenilmemelidir. Hastanede diğer hastalar ile temastan kaçınılmalı, sık sık el yıkanmalı ve sterilizasyona maksimum özen gösterilmelidir.

Kalp ameliyatı sonrasında doktor reçetesine ve önerilerine mutlaka eksiksiz bir şekilde uyulmalıdır. Aynı zamanda enfeksiyon oluşumuna karşı hasta çok iyi bir şekilde korunmalıdır. Stresten uzak bir yaşam tarzı benimsenmeli ve kalp sağlığı açısından faydalı besinler tüketmektedir. 

Açık Kalp Ameliyatı, Riskleri ve Sonrası
Açık kalp ameliyatı oldukça ciddi bir operasyondur. Bu nedenle birtakım riskler söz konusu olmaktadır. Göğüs yarası nedeni ile hastada enfeksiyon gelişmesi riski açığa çıkmaktadır. Şeker hastalarının ve kilolu hastaların özellikle dikkat etmesi gerekmektedir. Kalp krizi riski ya da spazm riski de açık kalp ameliyatı sonrasında oluşabilecek risklerdir. Nefes darlığı çekilmesi, kan kaybı yaşanması, baş ağrısı ve dönmesi, yüksek ateş ve buna bağlı hafıza kaybı gibi problemler yaşanabilmektedir. 

Bu risklerin yaşanmaması adına tecrübeli doktorlara başvurulmalı ve doktorun önerilerine eksiksiz bir şekilde uyulması gerekmektedir. Aynı zamanda ameliyat sonrasında hasta ziyaretlerinin kısa bir şekilde kabul edilmesi gerekmektedir. 

Koltuk Altı Kalp Ameliyatı Sıkça Sorulan Sorular
Koltuk altı kalp ameliyatı, vücudun başka hiçbir yerine kesi yapılmasına gerek kalmadan kalp kapakçığının onarılmasına ve değiştirilebilmesine imkan tanımaktadır. Ulusal ve uluslararası kongrelerde kabul görmüş bir işlem olup; 1990 yılından itibaren Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de uygulanmaktadır. Önden gerçekleştirilen kalp ameliyatlarından tek farkı giriş yeridir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mustafa Güler Kalp Ve Damar Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)