Koltuk Altından Bypass Ameliyatı

Yazar Mustafa GülerKalp Ve Damar Cerrahı • 4 Eylül 2020 • Yorumlar:

Bypass kelimesi köprüleme olarak tanımlanabilmektedir. Atardamarın belirli bir bölgesinde çeşitli nedenlere bağlı olarak, tıkanma ve daralmalar meydana gelebilmektedir. Bu durumlarda, atardamarın beslediği bölgenin canlılığının korunması amacıyla uygulanan cerrahi yöntem bypass olarak tanımlanmaktadır.

Bypass, tıkalı olan atardamarın ileri kısmına vücudun farklı bir bölgesinden hazırlanarak alınan damarların kullanılmasıyla gerçekleştirilmektedir. Böylece Bypass operasyonu ile, atardamar tarafından beslenilen bölgeye ihtiyaç duyulan miktarda kan ulaştırılabilmektedir.

Koltuk Altından Bypass Ameliyatı Nedir?

 

Koltuk altı koroner bypass ameliyatında, sol koltuk altından meme çizgisine paralel şekilde 6 cm’lik kesi gerçekleştirilerek, kaburgalar arasından girilerek ameliyat yapılmaktadır. İlk adım olarak açılan küçük delikten bypassta kullandığımız meme damarı hazırlanmaktadır. Meme damarı göğüs duvarının iç tarafında sağlı sollu bulunur. Önce bu damar göğüs duvarından ayrılır ve kalbe bağlanacak hale getirilir.  

 

Koltuk Altından Bypass Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Koltuk altı bypass ameliyatı; ana damar tıkanıklığı olan hastalara uygulanabilir. Bunun kararını elbette hastanın anjiyosunu seyrederek ve hastanın diğer özelliklerini değerlendirerek veriyoruz. Ameliyatın küçük kesi ile ve kalp çalışıyor durumda yapılabilmesi ile birçok avantajı beraberinde getirmektedir. Özellikle yaşlı ve ameliyat sonrası göğüs kemiğinin kaynama problemi olabilecek hastalarda  tercih edilmelidir.  

 

Koltuk Altından Kalp Ameliyatı Riskleri

Koltuk altından gerçekleştirilen kalp ameliyatları güvenilirdir. Koltuk altından ve önden gerçekleştirilen ameliyatların birbirleri ile örtüşen riskleri bulunmaktadır. Operasyon esnasında ameliyat yapılmasını engelleyen bir durum olması halinde, cerrah kesiyi büyütebilir ya da operasyonu normal giriş yöntemine geçerek devam ettirebilir.

İkinci kez yapılan kalp ameliyatları hakkında bilinmesi gereken bir diğer detay ise, önceden operasyon için önden açılan bir hastanın ikinci operasyon için tekrar önden açılmasının riskli olacağıdır. Bu riskin azaltılması açısından, şartların uygun olması durumunda koltuk altı ameliyatı tercih edilebilmektedir. 

Hastalıkların tedavisi noktasında başarılı olunması açısından, erken müdahalenin önemi bilinmektedir. Kalp hastalıklarında erken müdahalenin önemli olup olmadığı konusuna baktığımızda, sadece ön göğüs kemiğinin kesilmesini istemediği, korktuğu için yıllarca kalp ameliyatı olmayan hastaların varlığından bahsedebilmekteyiz. Zaman içerisinde kalpten beyine pıhtı atılmış, kalp yetmezliği yaşanmış, kalpte büyüme meydana gelmiş ve tüm bu süreç geçtikten sonra doktor kontrolüne başvurulmuştur. Sürecin hasta tarafından bu kadar geciktirilmiş olması hem hastanın hem de cerrahın operasyon esnasında zorlanmasına neden olmaktadır. Hastaların gecikmesi durumu riski arttıracağından, kalp hastalıklarında erken müdahale oldukça önemlidir diyebilmekteyiz.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mustafa Güler Kalp Ve Damar Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)