Konak (Seboreik Dermatit, Yağlı Egzama)

Yazar Miraç Ergen • 25 Mart 2024 • Yorumlar:

Seboreik dermatitin, bebeklik ve erişkin olmak üzere 2 tipi vardır. Bebeklerde görülen şekline halk arasında konak denir. Her iki tipi de sık görülür.

BEBEKLİK DÖNEMİ:

Bebeklik döneminde en sık 1-3 aylık iken görülür, çoğunlukla bir yaşında düzelir.

Genellikle sarımsı veya beyaz renkte, yağlı ve pullu bir görünüme sahiptir. Konak, bebeklerin saçlı derisi, alın, kaşlar, burun ve kulak gibi bölgelerde ortaya çıkabilir. Şiddeti değişkenlik gösterir.

ERİŞKİN FORMU:

Seboreik dermatitin yetişkin formu ise genellikle ergenlikten sonra ortaya çıkar, erkeklerde daha sıktır. Kış aylarında ve stresli üzüntülü dönemlerde ortaya çıkar.

Yağlı cilt yapısı olanlarda daha sık görülür. Yetişkin tip saçlı ve kıllı bölgelerde tutulum yapar, kaşlar, burun kenarları, yanaklar, kulak içleri ve kulak arkalarında görülür. Saç, kaş ve kirpiklerde kepeklenme yapar. Erkeklerde sakal bölgesinde kıl kökü iltihabî şeklinde görülebilir. Göğüste göbek deliğinde ve koltuk altında görülebilir.

Sebebi nedir?

Bu durumun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, yağ bezlerinin aşırı aktif olmasıyla ilişkilendirilir. Irsi değildir. Egzamada (Atopik dermatit) olduğu gibi alerjik bir durumdan kaynaklanmaz. Malassezia adı verilen ve ciltte normalde bulunan bir mantarın bu hastalığa neden olduğu düşünülmektedir.

Konak Belirtileri Nelerdir?

• Sarımsı veya beyaz renkte yağlı pullar
• Pulların yoğunlaştığı bölgelerde kızarıklık
• Pulların kaşınması veya bebeklerin bu bölgeleri ovuşturma eğilimi

Konak Nasıl Tedavi Edilir?

Konak genellikle bebek büyüdükçe kendiliğinden geçer, ancak bazı önlemler alınarak ve tedaviler uygulanarak belirtileri hafifletilebilir.

Cildini Temiz Tutun: Hafif bebek şampuanıyla veya konak şampuanı ile düzenli banyo yaparak bebeklerin cilt temizliğini sağlayın. Ancak aşırı sıcak su veya sık banyo, cildin kurumasına neden olabilir, bu nedenle ılık suyla banyo yapmaya özen gösterin.

Saç Derisini Yumuşatın: Konak olan bölgeleri yumuşatmak ve pulları çıkarmak için bebek yağı veya zeytinyağı gibi doğal yağlar kullanabilirsiniz. Bunları uyguladıktan sonra nazikçe fırça veya tarakla pulları çıkarın.

Erişkin tipi seboreik dermatit tedavisi:

Özel şampuanlar, mantar kremleri ve kortizonlu kremler kullanılabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Miraç Ergen Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)