Kontrolde Gecikenler Meme Kanserine Genç Yakalanıyor

Yazar Erkan ÖztürkGenel Cerrah • 18 Ekim 2015 • Yorumlar:

Uzman Doç. Dr. Erkan Öztürk, Türkiye'de kadınlarda gelişmiş ülkelerdeki  hemcinslerine oranla daha genç yaşta meme kanseri görüldüğünü belirtti. Öztürk,  ABD ve Avrupa ülkelerinde meme kanseri sıklığının 60'lı yaşlarda, Türkiye'de ise 45- 49 yaş grubunda olduğunu söylerken, tarama programları ve erken tanının önemini  vurguladı. 

Meme dokusu gelişimi emzirme dönemi tamamlanıyor

"Meme dokusu tam olarak gelişimini ancak emzirme döneminde tamamlamaktadır. 30 yaşından sonra anne olan ve emziren kadınlarda meme gelişimi daha ileri yaşlarda  tamamlandığı için kanser riski daha fazladır. Bu durum gelişmiş toplumlarda anne  yaşının büyümesi nedeniyle bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır."  

Bir diğer değiştirilebilir faktör olarak doğum kontrol hap ve iğneleri ile menopoz  dönemi ilaç kullanımına değinen Öztürk, "Doğum kontrol haplarının kullanımı  bırakıldıktan 10 sene sonra meme kanseri riskinde artış sıfırlanmakta, iğne şeklindeki  doğum kontrol ilaçlarında ise 5 sene sonra risk artışı azalmaktadır" dedi. Öztürk, "Menopoz belirtilerini azaltmak ve menopozun neden olduğu kemik erimesi tedavisi  için kullanılan östrojen içerikli ilaçlar da hem meme kanseri riskini hem de meme  kanserinden ölüm riskini arttırmaktadır. Menopoz sonrası aşırı kilo da meme kanseri  için bir risk faktörüdür" diye konuştu.

Erken tanı için 4 bileşen şart

Meme kanserinin erken tanısı için dört bileşenden bahseden Öztürk, şöyle devam  etti:

"Kadınların meme kanserinin farkında olması, kendi kendini meme muayenesi, hekim muayenesi ve tarama mamografisi ancak birlikte olduğunda erken tanı başarılabilir. 20 yaş sonrası her kadın, ayda bir kez kendi kendini muayene etmelidir. Böylelikle bedenini tanıyarak herhangi bir olağan dışı değişikliği erken farkedip hekime başvurması sağlanır. Belirli aralıklarla, yüksek risk yok ise özellikle 40 yaşından sonra ise yılda bir kez hekim muayenesi ve mamografi önemlidir. Ailesinde meme kanseri olan, genetik olarak meme kanseri riski taşıyan, hiç doğum yapmamış ve hiç emzirmemiş, doğum kontrol hapı kullanım hikayesi olan, ilk doğumunu 30 yaşından sonra yapmış, yüksek riskli  kadınlarda daha erken yaşlarda da mamografi ile tarama programlarına başlanabilir."

Radyasyona bağlı kanser endişesi...

Mamografi taramasının meme kanserinde ölüm oranlarını yüzde 25-30 oranında azalttığını söyleyen Öztürk, "Mamografi taramasında hastaların en çok endişe ettiği konu işlem sırasında uygulanan radyasyonun meme kanseri açısından risk taşıyıp taşımadığıdır. Oysa mamografi sırasında alınan radyasyon dozu oldukça düşüktür. 40 yaş üzeri kadınlarda radyasyona bağlı kanser oluşma olasılığı yok denecek kadar azdır. Doğru ve erken tanı ile elde edilecek fayda riske göre oldukça fazladır" dedi.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)