Konuşma Bozukluğu Okul Başarısını Etkiler Mi?

Yazar Yasemin TekinDil Ve Konuşma Terapisti • 19 Ekim 2021 • Yorumlar:

İletişim, birçok öğrenme alanı için temel taşıdır ve iletişim becerileriyle ilgili sorunlar, ortalamanın altında okul performanslarına veya okul veya sosyal durumlar hakkında Sorunlara yol açabilir. Çocuğunuzun uygun sınıf düzeyinde okuduğunu ve yazdığını, derse sözlü olarak katıldığını, dikkatini verebildiğini ve öğretmenlerinin sorularını yaşına uygun düzeyde yanıtlayabildiğini gösteren ipuçlarını verdiğini gözlemlemelisiniz.

Bazen aile üyeleri, her gün çocuklarının konuşma kalıplarını duymaya alıştıkları için konuşma sorununun ne kadar önemli olduğunun farkına varmazlar. Çocuklar ilkokula başlarken konuşmaları yabancılar ve tanıdıklar tarafından anlaşılabilir olmalıdır. İnsanların sürekli olarak çocuğunuzdan yavaşlamasını, soruları veya cümleyi tekrar etmesini istediğini fark ederseniz, bu sizin için bir konuşma sorunu olduğuna dair bir işaret olabilir.

Çocuğunuzun arkadaşlarıyla etkileşime girdiğini, akranlarıyla ilgili etkinliklere katıldığını veya genel toplulukta etkileşime girdiğini gördüğünüz zamanları düşünün. Bu etkileşimler ayrıca iletişim geliştirme sorunlarına dair ipuçları olabilir. Çocuğunuzun uygun sözlü iletişimle arkadaşlarıyla etkileşime giriyor mu ?. Çocuğunuz yaşıtlarıyla ilgili etkinliklere uygun dikkat düzeyiyle mi katılıyor yoksa kendi başına dolaşmaya mı tercih ediyor ?

İletişim sorunlarından şüphelenildiğinde veya var olduğunda, bunlar bazen tek bir sorunun sonucu olabilir - örneğin Kekemelik ,Artikülasyon ve Fonolojik bozukluk gibi konuşma bozuklukları  konuşma terapisi ile nihayetinde aşılabilen bir sorundur.

 

Artiklülasyon bozukluğu: Belirli ses türlerini üretememe veya yanlış üretme bozukluğu olarak tanımlanabilir. En yaygın yanlış telaffuz edilen sesler  k/s/r/l  dir. Örneğin Kapı yerine tapı-Resim yerine yesim denilmesi.

 Normal iletişim kilometre taşlarına göre   çocuğumuzun okul öncesinde bütün sesleri doğru üretmesini ve konuşma anlaşırlığının yüzde yüz olmasını bekliyoruz.

Konuşma sesi bozukluğunun başka bir türüde Fonolojik işlemleme bozukluğudur.

 

Bu tip bozukluğu olan çocuklar tipik olarak konuşma sırasında bazı sesleri atlama, yerine başka sesler söyleme veya düzensiz söyleme eğilimindedir. Örneğin Hasan yerine Hasa denilmesi, kap yerine pak denilmesi, “kitap” yerine bir sefer “kipat”, bir sefer “tipak” diyebilir ve bazı seslerin çıkartılamaması tarzında olabilir.

Konuşma bozuklukları   çocuğun hayatında ne kadar erken teşhis edilir ve normal iletişim kilometre taşlarına ne kadar erken taşınabilirse o kadar Akademik, sosyal ve duygusal alanlarda etkilenme az olur.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yasemin Tekin Dil ve Konuşma Terapisi Uzm. Dkt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)