KORNEA HASTALIKLARI

Yazar Fatih KenarGöz Doktoru • 22 Mart 2017 • Yorumlar:

KERATOKONUS


Keratokonus, gözün saydam tabakası olan korneanın sivrileşme, düzensizleşme ve incelmesiyle giden dejeneratif bir hastalığıdır ve hastalarda miyopta ve astigmatta yavaş yavaş ilerlemeye neden olur. Hastalık genelde ergenlik döneminde başlasa da 20’li yaslarda haberdar olunmaktadır. 20 ile 40 yas arasında ilerleme göstermekte ve 40’li yaslardan sonra durağan doneme girmektedir. Korneanın sekli değişir ve görme düzeyi bozulur. Bu gruptaki hastaların hayat kalitesi düşer, görme kalitesi ileri derecede etkilenebilir. Ailesinde Keratokonus hikayesi olanlar, özellikle astigmatında, miyopisinde devamlı artış olan bireyler, Otorefraktokeratometre ölçümünde keratometrik değerleri 47.00 D’ye yakın olup daha önceki bulgularına göre artış tespit edilen bireyler mutlaka keratokonus açısından incelenmelidir.

Keratokonus sebepleri;
Keratokonus hastalığının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte gelişiminde genetik faktörler (Yatkınlığa zemin hazırlayarak) ve mekanik travmalar en önemli rolü oynamaktadır. Gözün ovalanması göz içi basıncını arttırır ve hastalığın ilerlemesine sebep olabilir.
Hastalığın belirtileri nelerdir?
Gözde sürekli alerji veya kaşıntı olması (hafif göz irritasyonu)
Gözlüğe rağmen net görememek
Işığa hassasiyetinin artması
Devamlı ilerleyen miyop ve astigmat olması
Göz kamaşması

Keratokonus’ ta iki problem esastır.
1. Görmede azalma: Görmeyi artırmak için önce HYBRİD kontakt lens denenir. Bu HYBRİD lensler; göze temas etmeyen santral-merkezi kısmın sert, göze temas eden periferik-çevresel kısmın yumuşak olduğu lenslerdir. Bu HYBRİD kontak lensler ile iyi bir görme rehabilitasyonu sağlanabilmektedir. Eğer hasta kontakt lens kullanmıyorsa Ring-Halka tedavisi uygulanabilir. Uygun hastalarda göz içi torik mercekler tercih edilebilmektedir.

2.Hastalığın ilerleyici olması: Kornea ilerlemesinin stabilize edilmesi-İlerlemeyi durdurmak için CCL ( Corneal Cross Linking ) tedavisi uygulanır. Bu tedavi görmeyi arttırmayıp sadece hastalığın ilerlemesini durdurmaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)