ŞAŞILIK

Yazar Fatih KenarGöz Doktoru • 22 Mart 2017 • Yorumlar:

Her iki gözün birbiriyle olan paralelliğini kaybetmesiyle oluşan bir görsel sorundur ve her bir gözde altı adet göz dışı kas bulunur ve bunların bir yada birkaçında kuvvet azlığı veya fazlalığı olması şaşılığa neden olur. Kişide bir göz düz bakarken diğeri içe, dışa, yukarı veya aşağı kayabilir. Göz kayması tek gözde veya her iki gözde de olabilir. Ayrıca şaşılık geçici veya sürekli olabilmektedir. Kadın ve erkekler arasındaki dağılımı eşittir.
Şaşılık tedavisinde erken teşhis çok önemlidir.Tedavi kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.İlk göz muayenesi için geç kalındığında çocukların gözlerinde estetik problemlerinin yanı sıra ömür boyu sürecek görme azlığına neden olan Ambliopi denilen göz tembelliği sorunları da oluşmaktadır.

Şaşılık oluşması nedenleri:


Şaşkınlığın oluşmasının tek bir nedeni olmamasıyla beraber; sorunlu hamilelik dönemi, doğumun problemli olması, çocuğun gelişimi, geçirdiği hastalıklar veya genetik yatkınlık şaşılığa yol açabilmektedir. Ailede gözünde kayma olan varsa çocuklarda şaşılık olma ihtimali olabilir bu yüzden oluşmadan göz muayenesi gerçekleştirilmelidir.
Şaşılığın önce tipi belirlenmeli ve belirlenen tipe göre gözlük ile tedavi edilebileceği gibi gözlük ile kaymanın devam ettiği durumlarda ameliyat ile tedavi edilmelidir. Kayma göz tembelliğine neden oluyorsa şaşılık tedavisi erken dönemde yapılmalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)