Koronavirüs İle Psikolojik Mücadele

Yazar Yasemin AteşPsikolojik Danışman Ve Rehber • 9 Haziran 2020 • Yorumlar:

Felaketin bir çok çeşidi var.Bunlarla nasıl mücadele edebileceğimizi biliyoruz.Çünkü bilim insanları üzerinde araştırmalar yaparak,uygulamada bir takım pratikler geliştirerek durumu kontrol altına almamız ile ilgili bilgi topladılar. Dünya üzerinde ülkelerin,örgütlerin bu felaketlerin önüne geçmekle ilgili önlerinde geliştirilmiş oldukları politikalar,pratikler var. Bu felaketler;

  • Doğal afet(deprem,sel...vb gibi),

  • Kazalar(Çernobil faciası gibi)

  • Bir liderin ölümüyle ülke halkının felaket gibi hissetmesi(Kennedy'nin vurulması gibi),

  • Kasıtlı olarak meydana gelen felaketler(terörizm,soykırım...vb gibi),

  • Hastalıklar(veba salgını vb) gibi dünya tarihinde olan,bazılarına şahit olduğumuz felaket çeşitleri var.


21. yüzyılda ilk kez karşılaştığımız ve hakkında henüz hiçbir araştırmanın olmadığı COVİD-19 küresel salgını ile tüm dünya ülkeleri mücadele ediyor. Yetkililer evde kalarak FİZİKSEL MESAFE oluşturmamızı,hijyene dikkat etmemizi,sokağa çıkmamız gerektiğinde maske takmamız gerektiğini söylüyorlar. İlk etapta bir çoğumuz 'İNKAR' savunma mekanizmasını kullandık. 'Bana bir şey olmaz' dedik. Belki de uyarıları dikkate dahi almadık. Günlük yaşantımıza devam ettik.

 

Ancak ölüm sayıları arttıkça,yakınlarımız hastalanmaya başladıkça,seyahat engeli geldikçe,sokağa çıkma sınırlamaları arttıkça,evde kalma süremiz uzadıkça,insan-iş-para-şeref-iletişim kaybı...vb gibi bir çok 'KAYIP' yaşadıkça 'KORKU' hissetmeye başladık. Çünkü bu virüs sadece sağlığımızı değil kültürümüzü de tehdit etmeye başladı,yaşam şeklimizi değiştirdik. Zihnimiz şu an büyük bir 'STRES' altında,virüsün etkisini ne zaman yitireceğini bilememek biz de 'BELİRSİZLİK' yaratıyor. Bu durum ENDİŞE ve KAYGIYI artırıyor. Daha öfkeli ya da daha duygusal çöküntü içinde olmamıza neden oluyor. Bu belirsizlik zihnimizde 'OLUMSUZ DÜŞÜNCE' ve dolayısıyla 'OLUMSUZ HİSLER' ve 'OLUMSUZ DAVRANIŞLAR' sergilememize neden oluyor. Buna bağlı olarak vücudumuzda da bir takım 'OLUMSUZ FİZYOLOJİK BELİRTİLER' artıyor(Kalp çarpıntısı,terleme,kaslarda gerginlik,ağrılar,uyku ve iştah sorunları,sindirim sisteminde düzensizlik,yorgunluk...vb gibi) Hastalığa yakalanma korkumuzu yani 'BULAŞ KAYGISI'nı da artırıyor.

 

Tüm bunlarla baş edebilmenin bir yolu var o da 'PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK/DAYANIKLILIK'.Psikolojik Dayanıklılığı artırmanın yolları;

  1. Erken yatıp erken kalkmaya devam edin.Tıpkı işe,okula gidiyormuş gibi hazırlanıp,özbakımınıza özen gösterin.

  2. Evde verimli olmanız gerektiğini düşünüp çok sayıda etkinlik yapma mecburiyetinde hissetmeyin.Dinlenin.

  3. Evde size eğlenceli gelen şeyleri denemeye çalışın.

  4. Dengeli beslenmeye,işlenmiş gıdalar yerine sebze,meyve ve diğer sağlıklı gıdalar tüketmeye dikkat edin.

  5. Ailenizle sohbet ederek içinizdeki endişelerden bahsedin. Pandemi dışında konulardan da konuşmaya gayret edin.

  6. Evde yalnızsanız teknolojik aletlerle(PC,tlf,tablet...vb gibi) çevrenizle sosyal ilişkilerinizi sürdürmeye devam edin.

  7. Günde yalnızca bir kez pandemi haberlerini güvenilir bir kaynaktan takip edin.Tüm gün pandemi haberlerini takip etmeyin.

  8. Pandemi öncesi alkol,madde bağımlılığı,intihar girişimi,duygusal çöküntü,eşle/aileyle sorunlar,şiddet vb. gibi psikolojik sağlığınızı olumsuz etkileyen süreçler yaşıyorsanız ruh sağlığı uzmanınızdan 'Online Psikolojik Danışma' hizmeti alma talebinde bulunun. Acil başvuru numaralarını kaydedin.(Örn 155,184 gibi)

  9. Bir tenis topu düşünün,odanın içinde duvara doğru atınız. Top bir o duvara bir bu duvara çarpar,zıplar ve en sonunda yere düşer ve durur. Belirsizlik hissettiğinizde 'TENİS TOPU' gibi bir gün her şeyin biteceğini kendinize hatırlatın ve sabırlı olmanız gerektiğini söyleyin.

  10. Evet bu bir felaket ama pandeminin hayatınıza getirdiği bazı avantajlar da olabilir mi? Bir 'İYİ Kİ LİSTESİ' yapmayı deneyin.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yasemin Ateş Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)