5 Adımda Mindfulness

Yazar Yasemin AteşPsikolog • 21 Şubat 2020 • Yorumlar:

1.Mindfulness nedir?

Şimdiki an içerisinde gerçekleşenlere dikkat etmek,bu dikkatin niteliğini fark etmek ve tüm bu fark edilenleri acele ile yargılamaksızın kabul etmeyi içerir. Buna bilinçli farkındalık yani mindfulness denir. İki boyutu vardır. İlk boyut mevcut an içinde olanları fark etmek,ikinci boyut ise tüm bu farkettiklerimizi karşılama biçimimizdir.(Ön yargısız,şefkatle)

2.Mindfulness bana ne kazandırır?

Mindfulness kavramsal olarak ne yapmamız gerektiğini öğretmenin yanı sıra bunları hayata geçirmeyi sağlayacak bir dizi beceriyi kazandırır. Örneğin; Psikolojik dayanıklılık,yılmazlık,liderlik,motive olmak,bağ kurmak,ilişki yönetimi...vb gibi

3.Mindfulness hangi alanlarda kullanılır?

 

Düşüncelerimiz,duygularımız ve bedenimizle ilişki kurmamıza yardımcı olduğu gibi ebeveynlikte,çocuklarda,iş hayatında,stres azaltmada da kullanılabilir. 

 

4.Mindfulness nasıl yapılır?

 

Bilinçli Farkındalıkta ilk adım dikkatimize odaklanabilmekiır. İkinci adımda niyetimizi,üçüncü adımda ise tutumlarımızı fark etmektir. Dikkate odaklanabilmek için en bilinen egzersiz 'Kuru Üzüm Egzersizi'dir. Dokunarak,koklayarak,bakarak,işiterek ve tadarak kuru üzümle algılarını takip edip otomatik pilotta hiç farkında olmadan yaptığımız bir eylemi farkındalıkla yaparız. Her deneyimi ilk deneyimmiş gibi yaşayabilme becerisi bilinçli farkındalıkta otomatik pilottan çıkmak,mevcut an ile daha fazla bağlantıda olmak için önemli bir araçtır.

Bir diğer önemli egzersiz 'Nefes İzleme Egzersizi'dir. Bilinçli bir biçimde nefesimize odaklanırsak içinde yaşadığımız anla temas etmiş oluruz. Ne zaman zihnimizi dağılmış ve bilinç üzerinde kontrolü kaybetmiş veya farkındalık hali içinde olmadığımızı hissedersek nefes izleme yöntemini deneyebiliriz.

Not: Çok sayıda egzersiz olduğu için iki tanesi anlaşılabilmesi için örneklendirilmiştir.

 

5.Mindfulness'ı tek başıma yapabilir miyim?

 

Koruyucu ruh sağlığı uzmanı(Psikolojik Danışman) ile dikkat,niyet ve tutumlarınız üzerinde seanslarda bilinçli farkındalık çalışmaları yaparak elde ettiğiniz ipuçları ile egzersizleri sonrasında kendiniz yapabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yasemin Ateş Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)