Koronavirüs Salgını Psikolojisi

Yazar Samet ÇobanPsikolog • 1 Eylül 2020 • Yorumlar:

Bugünlerde insanlar için en büyük tehdit koronavirüs salgınıdır. Salgın tüm hızıyla dünyaya yayılırken bir yandan insanların hayatını kısıtlamakta dolayısıyla kısıtlanan bireylerin hayatlarına da olumsuz duygular eşlik etmektedir.

Geçmiş dönemleri incelediğimizde koronavirüs benzeri salgınlara aslında dünya yabancı değildir. 20.yüzyılda Asya ve Çin’de bu hastalığa benzer birçok salgının olduğu ve milyonlara yakın insanın hayatını kaybettiği tespit edilmiştir.

Görüldüğü üzere koranavirüs benzeri salgınlar daha öncede oldu ve ileriki dönemlerde olmayacağının bir garantisi yoktur. Şimdi bu durumla nasıl baş edebiliriz buna odaklanmamız gerekiyor. O zaman yapacaklarımız üzerinde biraz farkındalık oluşturma vakti geldi Hayat dünyaya geldiğimiz andan itibaren bize hep mutlu olacağımızın sözünü vermiyor ve yaşamın kendisi içinde olumlu ve olumsuz olayları barındıran bir döngüdür.

     İnsanların hayatları üzerinde kontrol edebilecekleri ve kontrol edemeyecekleri kısımlar vardır ve yapılan araştırmalar daha çok kaygıyla, stresle boğuşan bireylerin kontrol alanı dışındaki problemleri çözmeye odaklandığını gösteriyor. Peki, koronavirüsle ilgili kendi kontrol alanımızı kapsayan önlemlerimiz nelerdir? Elimizi, yüzümüzü yıkamak, kıyafetlerimizi değiştirmek, insanlarla aramıza mesafe koymak ve dışarı çıkmamak, sevdiklerimize uyarılarda bulunmayı sayabiliriz. Bu saydıklarım daha çok kendi öz kontrol alanımıza giren kısımlar ve bizim müdahale edebileceğimiz alanımız burası. İşte kendimiz ve sevdiklerimizin dışında virüsle ilgili aldığımız her önlem kontrol alanımız dışına giriyor. Şu an virüsün Türkiye ve Dünya gündemi ile ilgili etkilerini tartışsak ve etkileri ile ilgili bir çözüm bulmaya çalışsak yapabileceklerimiz sadece bizim kaygımızı ve stresimizi arttırmaktan öteye geçemeyecektir. Hadi şu an felaket senaryolarını aklımıza getirip daha fazla önlem almaya çalışalım. Sizce bu durumun bize yararı nedir?

Koronavirüsle ilgili haberleri sürekli okumak, üzerinde düşünmek ve tartışmak, aşırı önlem almak sınırlı düzeyde olan enerjimizi daha da azaltacaktır. Ne yazık ki insan sürekli düşünerek mutlu olabilen bir varlık değildir. İnsanlar bir şeylerle uğraşarak okuyarak, etkinlikte bulunarak mutlu olabilen bir varlıktır. Yani koronavirüs ile ilgili tedbirimizi aldıktan sonra amacımız vakit geçirebileceğimiz ve sevdiğimiz bize iyi gelen aktivitelerle uğraşmaktır.

Yani kendi kontrol alanınımıza odaklanmak bu zor günlerde yapacağımız en doğru hamlelerden biri olacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Samet Çoban Psikoloji, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)