Koronavirüsün İnsan Psikolojisi Üzerindeki ''Derin'' Etkileri

Yazar Ece İşteermişPsikolog • 28 Ocak 2021 • Yorumlar:

Uzman Klinik Psikolog Ece ÖZÇALIŞKAN koronavirüs salgınının şimdi ve gelecekte insanların akıl sağlığı ve davranış bozuklukları üzerinde derin etkisinin olabileceği konusunda uyardı.

Salgının yol açtığı yalnızlık ve sosyal izolasyon nedeniyle bu dönemde kaygı bozukluğu, depresyon ve sosyal içe-dönüklük gibi problemlerin oranlarında artış olabileceğini ve ilerleyen süreçte normal hayatımıza geri döndüğümüzde bu sorunların varlığını hayatımızda daha çok fark edilebileceğini söyledi. Bu dönemde gelecekte yaşama riskimiz olan bu tür sorunlar için şimdiden önlem almamız  gerekiyor. Bu riskleri fırsata çevirmenin de, olumsuz etkilenmenin de tamamen bizim elimizde  olduğunu dile getirdi. 

Uzman Klinik Psikolog Ece Özçalışkan koronavirüsün derin etkileri hakkında sözlerine şu şekilde  devam etti:  

“ Bu süreçte İzmir’deki kliniğimde karşılaştığım problemlerin çoğu koronavirüs ve İzmir depremi  sonrasında aslında var olup şuanda dışa çıkan kaygı bozuklukları ve depresyon oldu. Bu sorunları bu  süreçte toplum olarak ne kadar erken farkına varıp gerekli desteğe yönelirsek gelecekte insan  psikolojisi üzerinde o kadar az etkisi süre gelir.”  

Bilinçli önlemler alabilmek, bu süreci en iyi şekilde yönetebilmek için öncelikle durumu kabullenmeli  ve gerekli önlemleri alıp bunları uygulamalıyız. Kendimiz, ailemiz ve yakınlarımız için gerekli tedbirleri  almak aynı zamanda kaygımızı azaltır. Aile içi iletişimi sağlam tutmak ve bu süreci bir fırsata çevirip  ailemizle evimizde bağlarımızı kuvvetlendirmek hem sosyal ilişkilerimizde oluşabilecek sorunları  azaltır hem de paylaşımda bulunmak, birbirimize iyi gelebilmek depresyon gibi problemleri  hayatımızdan uzak tutar. 

Tüm bu olumlu davranışları alışkanlık haline getirmek yaşadığımız bu geçiş süresini daha rahat  atlatmamızı sağlayacaktır. Olumsuzu olumlu bir sonuca çevirmek tamamen insanın içindeki kendi 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ece İşteermiş Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Ece İşteermiş

Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Psk.

Randevu al