Korunmasız İlişkide Gebe Kalmaktan Nasıl Korunulur?

Ailelerin istediği zaman ve bakabildikleri sayıda çocuk sahibi olmaları,aile planlaması başlığı altında olup ayrı başlık altında incelenir.

Bu makalede vurgulamak istediğim konu: çocuk sahibi olmayı planlamayan fakat elde olmayan nedenlerden dolayı etkin,tıbbı ve doğru yöntemler kullanmadan ilişkide bulunan durumlarda nasıl gebe kalmaktan korunulur. Bu durumlara örnek olarak henüz evli olmayan veya herhangi bir nedenle düzenli cinsel ilişkisi olmayan, dolaysıyla sürekli bir korunma yöntemi uygulamayan kişilerdir. Korunmasız ilişki değil sadece istenmeyen gebeliğe sebebiyet vermesi aynı zamanda gebe kalma korkusuyla psikolojik sorunlarada neden olabilmekte ayrıca cinsel ilişkinin kalitesini bozmaktadır.

Bunun dışında, tıbbı ve düzenli korunma yöntemlerinden herhangi birisini kullanan kişilerde bile yanlışlıkla veya bilmeden, yöntemin etkin olamadığı durumlarda yaşanabilir.

Örneğin sürekli doğum kontrol hapı kullanıp arada unutan veya rahim içi araç kullanan kadının, farkında olmadan spiralinin yerinde kayması, prezervatif kullandığı halde prezervatifin yırtılması veya vajende kalması gibi durumlarda korunma yöntemi etkin olarak sağlanmayabilir. Bu durumlar da korunmasız ilişki kapsamına girmektedir.

Burada önlemden kastım, tabiki geleneksel yöntemler veya tıbben etkin olmamalarının yanı sıra, kadına zarar verebilecek rastgele uygulamalar değildir. Ertesi gün hapları ve halk arasında söktürücü olarak bilinen ilaçlar bunlara örnek teşkil etmektedir. Bu ilaçlar çoğu zaman gebeliği önlemediği gibi, bazen dış gebelik dediğimiz çok ciddi sağlık sorunlarınada zemin hazırlayabilmektedir.

Korunmasız ilişkide bulunup gebe kalmayı düşünmeyen kadının bir an önce uzman hekime başvurup yardım istemesi gerekebilir.

Unutmayalım ki, korunmasız ilişki sonrası gebe kalma endişesi ile alınan acele kararlar, uzman fikrini almadan atılan her adım gebe kalmayı önlemediği gibi, kadın sağlığına da ciddi zararlar verebilir. Ayrıca daha sonra hamile kalmasını zorlaştıran durumlar yaşanabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Müjde Koyuncu Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)