Koryon Villüs Örnekleme (CVS) Nedir?

Koryon villüs örneklemebebeğin genetik özelliklerine dair bilgiler sunabilir. CVS olarak da bilinen bu test, gebelik döneminde yapılan doğum öncesi testler arasında yer alır. Test, hamileliğin 9. haftasıyla 14. haftası arasında yapılabilir. Bu test yaygın olarak Down sendromu tarama testi olarak da bilinir. Ancak test, diğer genetik hastalıkları da tespit edebilir.

Koryon Villüs Örnekleme (CVS) Neden Yapılır?

Koryon villüsbiyopsisi olarak da bilinen bu test, bebekte herhangi bir genetik bozukluk ya da kromozom anomalisi olup olmadığını belirlemek için yapılır. Genellikle doktorlar, rutin tarama testlerinde çıkan bir sonuç nedeniyle bu testi ister.

Bunun yanı sıra daha önceki gebeliklerinde ya da doğumlarında genetik problem yaşayan annelerin de bu testi yaptırması istenir. Birçok durumda genetik bozukluk ya da kromozom anomalisi öyküsü, takip eden hamileliklerde de benzer bir öykünün ortaya çıkmasına neden olur.

Koryon villüs örneklemetestinin istendiği diğer bir durum ise annenin 35 yaş ve üzeri olduğu gebeliklerdir. Annenin yaşı arttıkça gebelikle ilişkili riskler artar. Bunlar arasında genetik bozukluklar da yer alır.

Ayrıca ailede genetik bozukluk geçmişi olan kişilerinde testi yaptırması istenir. Ailede kromozom anomalisi olması fetüste anomali olacağı anlamına gelmemekle birlikte genetik yatkınlıklar riski arttırır.

Koryon Villüs Örnekleme (CVS) Nasıl Yapılır?

Test sırasında bir iğne yardımıyla koryon villüsten örnek alınır. Örnek toplama sırasında ultrason kullanılır. İşlem sırasında karın bölgesinden ya da rahim ağzından girilir. Giriş yöntemi, hastanın konfor seviyesini en üst düzeyde tutacak şekilde doktor tarafından belirlenir.

Koryon Villüs Örnekleme (CVS) Riskleri Nelerdir?

Bu testin en büyük riski düşük olarak gösterilir. Amniyosenteze benzer olarak test yaklaşık %0.25 düşük riski taşır. Nadir olmakla birlikte diğer bir risk ise Rh sensitizasyonudur. Annenin kanı Rh negatif ve bebeğin kanı Rh pozitifse, işlem sırasında bebeğin kanının annenin kanına karışması kan sorunlarına yol açabilir. Bunun yanı sıra her müdahalede olduğu gibi enfeksiyon riski bulunur.  

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Evren Koçbulut Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)