Kozmetik Rinoplasti Nedir?

Yazar Ergün KürünKulak Burun Boğaz Doktoru • 5 Kasım 2019 • Yorumlar:

Rinoplasti, burun şeklini değiştirme amaçlı bir dizi cerrahi prosedürü tanımlayan cerrahi bir terimdir.

Birincil Rinoplasti, ilk kez ameliyat edilecek burunlar için kullanılır. Sekonder Rinoplasti veya revizyon rinoplasti, daha önce ameliyat edilmiş olan bir burun üzerinde gerçekleştirileceğinde kullanılır.

Modern Rinoplasti, burun görünümünün doğal olması ve burun solunumunun korunması için çalışır.

Rinoplasti ne elde eder?

Rinoplasti ile burun kemer, yamukluk ya da burun ucu düşüklüğünü daha düz hale getirebiliriz. Yüz ile uyumsuz dorsumu azaltabiliriz. Burun ve dudak arasındaki açıyı azaltıp artırabiliriz. Rinoplasti yalnızca burundaki düzensizlikleri değil, kişinin kendine olan güvenini ve bu sebeple oluşan depresyonu da düzeltebilir. Genel olarak rinoplasti sonrası her hastanın yüzü ile daha uyumlu bir buruna sahip olması sağlanır.

 

Rinoplasti'nin sınırlamaları nelerdir?

Rinoplasti karmaşık bir cerrahidir. Bunu, ameliyatın parçaları söküp, yeniden şekillendirdiği ve yeniden bağladığı 3D bir bulmacayla karşılaştırabiliriz. İstediğiniz sonuca ulaşana kadar düzgün şekilde pürüzsüzleştirebileceğiniz bir mermer veya ahşap heykel gibi düşünülmemelidir. Rinoplasti ile elde edebileceğimizi sonuçlar mevcut burun deformitesinin durumuna göre değişebilmektedir. 

Bir aktör ya da aktrisin burnunu katalogdan seçer gibi olmasını isteyemeyiz ya da istememeliyiz. Müdahale yapılırken mevcut burun yapısını zayıflatacak kadar doku çıkarmamalıdır. Cild yapınız ve kalitesi, operasyon sonrasında yeni burun yapısına adapte olabilmesinde sınırlıdır. Bu konu her zaman değerlendirdiğimiz bir konudur. İnce ve kalın yapıda olmasının yanında hastanının yaşı da rinoplasti ameliyatını etkiler. Aynı zamanda eğer açık rinoplasti tekniğinde yapılmışsa ya da burun kanatlarının yaratılması gerekiyorsa yara izinin ne kadar kalacağı kişiden kişiye göre değişebilmektedir. 

Rinoplasti ile ilgili riskler nelerdir?

Genellikle silikonların çıkarılmasının ardından birkaç dakika sonra duran hafif bir kanama riski vardır. Kimi zaman dikişlerde enfeksiyon olabileceği unutulmamalıdır.  Ödem, daha sonra ortaya çıkabilecek düzensizlikleri veya asimetrileri gizleyebilir. İyileşme süreci önemlidir. Ayrıca ameliyattan haftalar veya aylar sonra burunda değişikliklere sebep olabilir. Bu düzensizlikler sadece aşikar olabilir veya ayrıca görülebilir. Ameliyat edilen burun bölgesinde nadiren hafif bir kızarıklık olabilir; bu daha önce ameliyat edilmiş olan burunlarda daha sık görülür. Bir ameliyatın mükemmel bir sonuç sağlayamayacağının farkına varmak önemlidir.

Rinoplasti nefesimi nasıl etkiler?

Modern Rinoplasti, burun fonksiyonlarını doğru bir şekilde korumak için tasarlanmıştır. Bazı durumlarda dışarıdan kavisli olan burunlar ve biri ya da her iki burun deliği de tıkalı olan burunlarda dıştan veya içten burun ve burun septumu düzeltmek için bir septorinoplasti planlanabilir.

Bu planlama solunumunuzu ve burun görünümünün iyileştirilmesini geliştirmektedir. Önceki burun estetiği ameliyatlarından ötürü oluşan “Pinch (sıkılmış)” burunları ve yoğun nefes alındığında daralan burun delikleri burunlar tıkanıklığını iyileştirmek için septoplasti ile yeniden yapılandırılabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)