Kristal Metamfetamin - Extacy Bağımlılığı ve Tedavisi

Yazar Suat EkinciPsikiyatrist • 6 Aralık 2018 • Yorumlar:

Kristal metamfetamin, metamfetaminin saf bir formudur. Sentetik olarak üretilmekte, çok hızlı ve güçlü bağımlılık yapıcı etkisi vardır. Ice ( buz), ateş ve buz, met olarak adlandırılır. Buhar yoluyla, sigara şeklinde veya damar yoluyla kullanılabilir. Kısa sürede bağımlılık yapabilir, beyinde daha uzun süre kaldığı için beyinde zarar verici etkisi diğer maddelere göre daha hızlı gelişmektedir. Kullanan kişide kısa sürede, sinirli, saldırgan davranışlara neden olabilir, şüphecilik özellikle kıskançlık ve kötülük görme hezeyanları daha sık görülebilmektedir.

Kullanan kişide 1-2 gün süren uykusuzluk, enerjide artış, kendine güvende artış, iştah azalması görülür. Maddeyi bıraktıktan sonra tam tersi olarak 2-3 gün süre uyku atakları, enerjide azalma, isteksizlik gibi depresif belirtiler olmaktadır. Madde bırakılsa bile, maddeye karşı özellikle ilk 2 hafta içerisinde yoğun kullanma isteği görülebilmektedir.

Tedavi seçenekleri. Bağımlılık yapıcı etkisinin yüksek olması ve maddeye karşı aşırı kullanma isteği nedeniyle genelde yatarak tedavi uygulanır. Yatarak tedavide maddenin vücuttan atılması ve bağımlılık ile ilgili bilgilendirme ve baş etme becerilerini içeren terapi yöntemleri kullanılmaktadır.

Arınma sonrası; maddeye tekrar yönelmeyi engellemek için aşı tedavisi  kullanılmaktadır. 3-6 aylık etki süresi olan iğneler kullanılmaktadır. Bu tedavi beyinde kristal metamfetamin ve extacy’nin beyinde etki ettiği yerlere müdahale eder. Kişi madde kullandığı takdirde maddenin etki etmesine, haz vermesine izin vermez.

Yine tedavi ilaç tedavileri dışında psikososyal müdahaleler gerekmektedir. Kişinin madde kullanılan kişilerden ve ortamlarda uzak durması, yaşam biçimini değiştirmesi önemlidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)