KRONİK BADEMCİK ENFEKSİYONU

Yazar Levent İlarslanKulak Burun Boğaz Doktoru • 12 Temmuz 2017 • Yorumlar:

Kronik bademcik enfeksiyonu çoğunlukla çocukluk çağında başlayan aralıklarla erişkin dönemde de devam edebilen bir hastalıktır. Çocukluk çağında özellikle 2 yaş sonrası enfeksiyonlar ortama bağlı olarak artmaktadır. Kreş gibi toplu yaşam alanlarında etraftan kaynaklanan potansiyel bulaş arttığı için sık enfeksiyonlar görülmektedir.

Genellikle ilk sene kreş süreci gözlemlenir ve takiplerde özellikle bademciklere müdahale düşünülebilir. Güncel bilgiler ışığında enfeksiyon sıklığı son 3 senede 3'er kez , son 2 senede 5'er kez ve son 1 senede 7 ve üzeri bademcik odaklı enfeksiyon izleniyorse bu bir ameliyat için endikasyon oluşturmaktadır. Enfeksiyon sayıları bu kriterlere uymasa da özellikle bademciklerin büyüklükleri yeme-içme , uyku ve konuşma bozukluklarına yol açarsa yine hekim ameliyat önerebilir. Özellikle bademcik ameliyatları 3 yaş üzeri hastalarda ortalama olarak da 6-7 li yaşlarda sık uygulanır. Erişkin hasta gruplarında üst sınır olmamakla birlikte genel anestezi açısından risk oluşturacak durumlar ( kronik hastalıklar, kanama bozuklukları) varsa prosedür uygulanmaz.

Erişkin hastalarda bademcik enfeksiyonları daha gürültülü geçebilir. Bu yüzden senede 3 ve üzeri enfeksiyonlar da dahi müdahale düşünülebilir. Erişkin hasta grubunda daha çok olmakla birlikte bademcik girinti çıkıntılarında biriken yemek artıkları magma dediğimiz bademcik taşlarını oluşturur ve kötü koku nedeniyle sosyal bir probleme dönüşür. Bu nedenle de nadiren ameliyat düşünülür. Bu taşların tek tek temizlenmesi mümkün olmaz ve tekrarlar.Ancak günlük gargaralar belki oluşumunu geciktirebilir. Bademcik enfeksiyonları değerlendirlirken özellikle A grubu Beta

Hemolitik Streptokok dediğimiz bakteri kültür alınarak tetkik edilir.Bu bakteri enfeksiyonlarının tespiti kalp , eklem ve böbreklerde yaratabileceği hasarlardan korunabilmek için önemlidir. Özellikle kültürde üreyen beta enfeksiyonunun tedavisinde 10 günlük penisilin tedavisi yada 5 günlük azitromisin tedavisi planlanmalıdır. Aylık penisilin iğneleri ise potansiyel komplikasyon durumlarında belli süre kullanılır.

Bademcik enfeksiyonları boyun dokuları arasında apseleşmeye gidebileceği için özellikle dikkat edilmeli. Kültür, kan tahlilleri ile tanı desteklenmelidir. Ayrıca bademcik dokusundan kaynaklanabilen tümöral hastalıklar da görülebilir. Bademcik dokusu üzerinde uzun süren yara oluşumları ve boyun bölgesinde oluşan şişlkler dikkatle tetkik edilmelidir.

Sağlıklı günler dilerim.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)