Kronik Yorgunluk Sendromu

Yazar Bekir HucuptanPratisyen Hekim • 18 Haziran 2019 • Yorumlar:

Her zaman yorgun ve sürekli dinlenme ihtiyacı hissediyor, yeterli uyumanıza rağmen yine yorgun kalkıyorsanız kronik yorgunluk sendromu yaşıyor olabilirsiniz. Bu durum normal değildir ve altta yatan ciddi bir tıbbi durumla açıklanamaz. Yorgunluk durumu fiziksel aktivite ile daha da kötüleşebilir. Dinlenme veya yatak istirahati ile yorgunlukta düzelme olmaz.

Ayrıca miyaljik ensefalomiyelit (ME) olarak da adlandırılır. Çocuklar dahil, herkesi etkileyebilir. Kadınlarda görülme oranı daha sıktır. 30-50’li yaşlarda daha sık görülmektedir.

Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bazı viral hastalıklar, beslenme düzensizlikleri, vitamin eksiklikleri, aşırı stres, anti-oksidan kapasitenin azalması, bağışıklığın azalması, hormonal dengesizlikler, kalitesiz uyku gibi durumların etkili olabildiği düşünülmektedir. Ağır metal toksisitesi (vücutta birikimi), çevresel kirleticiler, küf, amalgam civa toksisitesi, elektronik ve elektromanyetik alanların da sebep olduğu düşünülmektedir.

Teşhis için belirli bir tanı testi yoktur. Klinik değerlendirme ile tanı konulmaktadır. Altı aydan uzun süren yorgunlukla birlikte aşağıdaki fiziksel belirtilerin dört tanesinin birlikte görülmesi ile tanı konulmaktadır.

Bu belirtiler;

• Hafıza ve odaklanma problemleri,

• Sık sık boğaz ağrısı,

• Kas ağrıları,

• Kızarıklık veya şişlik olmadan, birden fazla veya yeri değişen eklem ağrıları,

• Boğazda veya koltuk alında lenf bezi şişmesi,

• Baş ağrısı,

• Gece uykusu sonrası yenilenmemiş hissetmek,

• Dinlenme ile düzelmeyen yorgunluk,

• Herhangi bir fiziksel aktiviteden sonra yorgunluğun daha da kötüleşmesi,

Kronik yorgunluk sendromunda, gece terlemeleri, gerginlik hali, sese duyarlılık, el ve ayaklarda uyuşma, tekrarlayan gribal enfeksiyonlar, kilo kaybı veya kilo alımı, kalp çarpıntısı, depresyon, sosyal izolasyon, yaşam tarzı kısıtlamaları, artan iş devamsızlığı gibi belirtiler de sık görülebilir.

Bu sendrom, tüm yaşantınızı alt üst edebilir, mutluluğunuzu kaçırabilir. Bir çok faktöre bağlı olarak gelişen bu hastalıktan kurtulmanın da bir tek yolu yok elbet. Her hasta ve durum için farklı yollar izlemek gerekebiliyor.

Kronik yorgunluktan kurtulmak mümkün. Bazı yaşam tarzı düzenlemeleri, vitamin ve beslenme takviyeleri, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ile normal yaşama dönebilirsiniz.

Ozon terapi, kupa (hacamat) terapisi, akupunktur kullanılan tamamlayıcı tıp tedavileridir.

Ozon terapi ile vücudun oksijen kapasitesi arttırılmakta, bağışıklık sistemi desteklenmekte, kan dolaşımının düzelmesi sağlanabilmekte, hücre içi solunumu arttırarak, enerji üretimini arttırılmakta, detoks özelliği ile bazı toksinlerin vücuttan atılması sağlanabilmektedir.

Bu etkilerinden dolayı ozon terapi ile kronik yorgunluktan kurtulmak mümkün olabilmektedir.

Bu sendrom, her hastada farklı şiddette olabileceğinden ozon terapinin tedavi şekli, dozu ve sıklığı da hastaya göre ayarlanmaktadır. Ortalama haftada 2 seans uygulama ile toplam 8-12 seans arasında uygulama ile tedavi sağlanabilmektedir.

Kupa (hacamat) tedavisinde ise genellikle iki ay ara ile iki seans uygulama tedavide kullanılmaktadır.

Bu tedavilerle birlikte aşağıdaki yöntemleri de kullanarak yorgunlukla etkili bir şekilde mücadele edebilirsiniz.

Nasıl mücadele edelim?

1. Şeker ve işlenmiş gıdaları tüketmeyin. Şeker ve türevleri, alındıktan hemen sonra küçük bir enerji artışı verir fakat yaklaşık 15 dakika sonra enerji seviyesinde düşme gerçekleşir. Mümkün olduğunca şekerli gıdaları kısıtlayın veya kullanmayın. Öğün aralarında atıştırmalık kraker veya hazır gıda tüketimi yerine fındık, ceviz, badem, gibi gıdaların tercih edilmesi hem iştah kontrolünde hem de enerji dengelenmesinde yardımcı olur.

2. Enerji hırsızlarından uzak durmak. Alkol, enerji içecekleri vücutta dönüştürüldükten sonra atılmaktadır. Vücut bu maddeleri dönüştürürken ve vücuttan atarken enerji harcamaktadır. Mümkün olduğunca bu maddeleri kısıtlamak gerekir.

3. Gece 8-9 saat uyku, bu hastalıkla mücadelede size yardımcı olacaktır.

4. Akıllı egzersiz yapın. Yoğun patlama egzersizleri yerine, küçük birkaç hareketten oluşan kısa egzersizleri tercih edin. Birden vücudun yorulması, mevcut hastalığınızı ağırlaştıracaktır.

5. Doktorunuzun önereceği vitamin ve gıda takviyeleri almanız daha hızlı düzelmenize yardımcı olacaktır.

6. Kırmızı et oranının azaltılması ve yerine sebze ve balık ürünlerinin tercih edilmesi de faydalı olabilmektedir.

7. Yoga, thai-chi, nefes teknikleri gibi yöntemlerle ruhsal dengelenmenizi sağlayarak, enerji seviyenizi yükseltebilirsiniz.

Kronik yorgunluk, yaşam sevincinizi elinizden almış olabilir. Hayatınızı doyasıya ve enerjik yaşamak için bir çok yolunuz var.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Bekir Hucuptan Ozon Terapi, Kupa Terapi (Hacamat), Pratisyen Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)