Kronik Yorgunluk ve Baş Etme Yöntemleri

Yazar Gamze Gökkaya • 22 Ağustos 2023 • Yorumlar:

Hepimiz bazen kendimizi yorgun hissedebiliriz ama bu sıklıkla oluyor ise kronik yorgunluk sendromunuz olabilir.

Kronik yorgunluk sendromu (KYS) , çoğunlukla en az 3 ay (yetişkinlerde 6 ay) bireylerin yorgun hissettiği bir durumdur. Fiziksel ve zihinsel yorgunluğa ek olarak hafıza ve odaklanma problemleri de olabilir. KYS baş ağrısı, karın ağrısı ve uyku problemleri ile ortaya çıkabilir ve dinlenmek ile azalmayabilir.

Doktorunuz tarafından yapılan muayene sonucunda herhangi bir tıbbi sorun bulunamazsa doktorunuz size kronik yorgunluk sendromu teşhisi koyabilir.

Peki bu KYS neden oluyor olabilir?

Bunun tek bir cevabı yoktur. Enfeksiyon gibi fiziksel etkenler, okul, arkadaşlar, aile sorunları gibi stres yaratan durumlar, kişinin kendisi ile ilgili fazla beklentiye girmesi ve bunun sonucunda “mükemmel” olmak için kendini zorlaması, çok yüksek seviyede egzersiz

yapmak ve kendine dinlenme zamanı ayırmayan bireylerin yoğun yaşam tarzı KYS’ na sebep olabilir.

KYS’na ne iyi gelir?

  1. Etkinlik planlaması yapmak

Her gün ne yaptığınızı görmenize yardımcı olur. Böylece çok veya az şey yaptığınız zamanları görebilirsiniz.

  1. Hedefler koymak

Hedef koymak yaşamınızı daha dengeli hale getirecektir ve istediğiniz konuya odaklanmanıza yardımcı olacaktır.

  1. Etkinlik ve dinlenme dengesi kurmak

Kendinizi iyi hissetiğinizde aşırı aktif olmayı veya yorulduğunuzda uzun dinlenme süresini engellemek için dinlenme ve aktivite süresi planlanmalıdır.

  1. Etkinlikleri arttırmak veya değiştirmek

Planlanmış etkinlik ve dinlenme zamanları için bir rutin sağlandığında yorgunluk sebebi ile vakit ayıramadığınız etkinliklere adım atabilirsiniz. (Örneğin, spor veya egzersiz)

  1. Uyku düzeni sağlamak

Bunu nasıl yapacağınız, yaşadığınız uyku sorunlarına bağlıdır. Gün içinde uykuyu kesmek, gece uykusunu azaltmak ve/veya düzenli yatma ve kalkış saatleri belirlemek olabilir.

  1. İşlevsiz düşünce ve inançların üstesinden gelmeyi öğrenmek

“Asla daha iyi olamayacağım.” Veya “Bugün hiçbir şey başaramadım.” Gibi düşünceleriniz varsa bunlar ilerlemenizi yavaşlatıyor ve sizi engelliyor olabilir. Bu düşüncelere daha yardımcı alternatif düşünceler bulmak için bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)