Küba Kanser Aşısı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Yazar Berrin PehlivanRadyasyon Onkoloğu • 22 Ocak 2018 • Yorumlar:

Küba kanser aşısı kanser olmayı önleyen bir aşıdır.

Aşılar koruyucu aşılar veya tedavi edici olanlar diye ikiye ayrılırlar. Küba kanser aşısı tedavi etmeyi hedefleyen bir aşıdır.

Tüm hastalarda etkisini gösterir mi?

Aşının kelime anlamı yada bir aşıdan beklenen insanların kendi bağışıklık sistemini güçlendirip kanser hücresine karşı antikor oluşturup hastalığı yenmesini kolaylaştırmaktır. Aşı uygulandığında tüm hastalarda etki göstereceği algısı olmakla birlikte tümör hücreleri üzerindeki belli antijenlere karşı antikor oluşturacağı için kişinin tümör hücresinde o antijenin olmaması durumunda aşı etkili olmamaktadır.

Kübalılar çok sigara ve puro içip akciğer kanserine daha çok yakalandığı için mi akciğer kanserinde aşı geliştirdiler?

Bir tümör türüne karşı aşı geliştirilebilmesi için o tümörün çok sayıda mutasyon içermesi, neoantijenden zengin olması gerekmektedir. En mutajenik tümörler akciğer kanserleri, bir deri kanseri türü olan malign melanom, mesane tümörleri ve meme kanseridir. Aşı üzerindeki çalışmalar dolayısyla bu kanserler üzerine yapılmaktadır.

Aşının doğru uygulandığından emin olmak için Küba’ya gitmek gerekir mi?

Aşının soğuk zincir ile taşınması gerekmektedir. Taşıma kurallarına uyulduğu sürece Türkiye’de de uygulanması mümkündür.

Aşı’nın etkili olup olmadığını anlamak için ne kadar süre geçmesi gerekmektedir?

5 haftalık bir uygulamadan sonra etkinliği hakkında bilgi sahibi olunabilir. Etkili olduğu anlaşılırsa tedaviye devam edilir, aksi takdirde aşı uygulamasına son verilir.

Standart tedavilerin yerini alabilir mi?

Standart tedavilerin yanında veya standart tedavilere cevap vermeyen ve artık daha fazla kemoterapi alamayacak hastalarda kullanımı uygundur.

En etkili olduğu hastada ömrü sadece 2-3 ay uzattığı doğru mudur?

Genel immünoterapi çalışmalarından gelen genel bilgimiz %10-15 civarındaki bir hasta grubunda tedavinin çok iyi cevap verebildiği. Küba aşısı ile ilgili klinik çalışmalar devam etmektedir. Faz III randomize çalışmaların sonuçlarının çıkması ve aşının en çok hangi hastalarda etkin olduğunu belirleyen biyobelirteçlerin bulunması önemlidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)