Kulak Estetiği


Kepçe kulak deformitesi kulağın doğuştan tek yada çift taraflı olarak kafatasından geniş bir açıyla ayrılması ve kıvrımlarının oluşmaması olayıdır. Doğumsal kulak anomalileri sıklıkla görülür. Kepçe kulak bunların içinde en sık görülenidir. Diğer sık anomaliler kulak önünde fazladan bir çıkıntı olması, kulağın kepçesinin büzülme ve sıkışma görülmesi yani “constricted ear” deformitesi, ya da kulağın hiç olmamasıdır. Hiç oluşmamış kulaklara bazen işitme sorunları görülebilir. Bu problemlerin hepsi doğumsal bozukluklardır.

Kepçe Kulakların Ameliyat Dışı Çözümleri Var Mı?

Kepçe kulak görülen vakalarda doğumdan hemen sonra fark edilmesi durumunda bu ihtimal mümkündür. Uzman doktor denetiminde bebeklerde 2-3 ay aileleri tarafından günlük uygulanan kulak bandajlarıyla tedavi edilebilirler. Tedavi sonrasında düzelen kulaklarda bir daha eskisi gibi deformite gözlenmez.
 

Kulak Estetiği İçin En Erken Yaş Nedir?

Kulak Estetiği Operasyonu en küçük yaşta yapılabilen estetik ameliyat türüdür. İlkokul çağındaki çocuklarda dahi kulak estetiği ameliyatı yapılabilir. Bu operasyondan önce çocuklarla çok iyi konuşmak ve bilgi vermek gerekir.

Klasik Kepçe Kulak Estetiği

İşlem steril şartlar altında ameliyathane de yapılmalıdır. 5-10 yaş arası çocuklarda genel anestezi tercih edilirken 10 yaşından büyüklerde ve yetişkinlerde işlem sedasyon ve lokal anestezi ile kolayca operasyon yapılabilir. Sıklıkla kulak arkasından yapılan bir kesi ile girişim yapılır. Bazı cerrahlar buradan eliptik bir doku parçası çıkartırlar ancak her vakada bu derinin çıkartılması gerekmez. Kulak arkasından yapılan bu kesiyle tüm kıkırdak yapılar, posterior auricular kas ve posterior auricular damar görünür hale getirilir.
 

Auricular concha hipertrofisi nedeniyle kepçe kulak deformitesi olan hastalarda bu kıkırdaktan yapılacak olan eksizyon miktarı belirlenir conchal kıkırdağın hipertrofik kısmı çıkartılır. Ardından sıklıkla gerektiği gibi antheliks’in yeniden şekillendirilmesi gerekir. Bu şekillendirme hastanın yaşı ne kadar küçük dolayısıyla kıkırdakların sertliği ne kadar az ise o kadar kolaydır. İleri yaş hastalarda bu şekillendirme için kıkırdakta kesiler yapmak ve ardından sütürler ile dikmek gerekirken, daha genç hastalarda kıkırdakların törpülenmesi yeterli olabilir. 5-10 yaşlar arasındaki çocuklarda ise bu şekillendirme bir kaç basit dikiş ile yeterli bir şekilde yapılabilmektedir. Önemli olan antheliks’in yeniden şekillendirilmesinin hiç bir gerginlik kalmayacak şekilde yapılmasıdır. Kıkırdaklara koyulan dikişler ince ve daha sonra kıkırdak veya diğer yumuşak dokularda reaksiyon yapmayacaklardan seçilmelidir.

Bu aşamada kulak kepçesinin genel şekli düzeltilmiştir ve pek çok hastada yeterli bir düzeltme sağlanmıştır. Ancak bazı hastalarda birlikte olabilecek tragus ve antitragustaki şekil bozuklukları ve kulak lobülünün büyüklüğü bu aşamadan sonra düzeltilebilir. Tüm dokularda kanama kontrolü yapıldıktan sonra kesi içten dikişlerle estetik olarak dikilir ve kulak özel bir bandajla kapatılır.

İple Kepçe Kulak Estetiği
 

İple kepçe Kulak ameliyatı süre olarak 15 dk, biçim olarak herhangi bir neşter yarığı olmadan , son derce kolay gerçekleştirilen bir uygulamadır. Dünyada yaygın olmayan Türkiye de ise bazı hekimler tarafından gerçekleştirilen bir yöntemdir.

İple kepçe Kulak ameliyatı normal klasik yönteme göre birçok avantajları vardır. Bunların en önemlisi hastanın kulağında bir kesi olmamasıdır. Ameliyatta kesi olmaması iz kalmayacağı anlamına gelir. Bu önemli bir faktördür. İple kepçe Kulak ameliyatı biçim olarak görsel bozuklukları gidermek için yapılır. Bir insanın kepçe kulaklı olması sağlığını kesinlikle etkilemez. Fakat dış görünüşüne önem veren hastalarımız için İple kepçe Kulak ameliyatı son derece önemli bir tekniktir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Bekir Atik Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)