Kurban Bayramında Sağlık Depolayın

Yazar Zeynep Budakoğlu SubaşıDiyetisyen • 13 Nisan 2017 • Yorumlar:

Kurban bayramında hem diyette olanlar hem de sağlıklı beslenmeye devam etmek isteyenler için harika bir beslenme rehberi hazırladık.

Tavsiyelerimize uyarsanız bayram sizin için işkence olmaktan çıkacak.

BAYRAMDA DİKKAT ETMENİZ GEREKEN BAZI PÜF NOKTALAR

Kurban bayramının en öne çıkan besini ET. Kırmızı et yüksek kalite protein ve yağ içeriği ile beslenmenin olmazsa olmazı. Evet ama günde kadınlar için ortalama 4 köfte (120gr.) erkekler için ise 6 köfte (280gr.) büyüklüğünde et yeterlidir. Fazlası karaciğeri yorabilir ve uzun süre tüketimde ürik asitinizi arttırabilir. Diyette olanlar ise et miktarını 3köfte (100gr) ile sınırlı tutarsa bayramı ağız tadıyla geçirebilir.
Et iyi bir protein kaynağı olmasına rağmen C ve E vitamini açısından yetersizdir. Bu nedenle yoğun bayram koşturmasında yorgun düşmemek için et yemeklerinizin yanına salata ve haşlanmış buharda pişmiş sebzeleri ekleyin.

Kurban bayramında kesilen hayvanın iç yağı (kuyruk yağı) da bazen et yemeklerinin içine koyulur. Fazladan alacağınız doymuş yağ damarlarınızı ve sizi mutlu etmeyecek, bunu unutmayın…
Sağlıklı bir şekilde bayram etini tüketmek önemli. Çünkü özellikle et proteinindeki yanıklar kanserojen etki göstermekte. Yani yanık et yemek sanıldığı gibi lezzetli olmamakla birlikte oldukça sağlıksız. Nasıl her gıdanın en doğalını organiğini bulmaya çalışıyorsanız bu konuda da hassas olmalısınız. Etler mangalda pişiyorsa mutlaka ateşle et arasında 15cm mesafe olmalı ki, etin damlayan yağı yanarak kanserojen birleşenler oluşturmasın.

Bayramda sadece et tüketimi değil tatlı ve şeker tüketimi de artıyor. Ancak artık herkes basit şekerin pankreası olumsuz etkilediğini kiloyu tetiklediğini ve kanser riskini arttırdığını biliyor.
O zaman ne duruyorsunuz. Bu bayram tatlılar sağlıklı ve formda yapılabilir. Şekerli ve yağlı baklava, kadayıf gibi alternatifleri bu bayram tüketme. Şekeri, tatlandırıcı veya agave şurubu ile değiştir. Katı yağ yerine sıvı yağ kullan işte formda tatlı yapmanın en basit sırrı.

KURBAN ETİ NASIL PİŞİRİLMELİ?

Yeni kesilmiş hayvan etlerinde ‘’ölüm sertliği’’ dediğimiz sertleşme olur.

Bu durum buzdolabında 10 gün etin dinlendirilmesi ile kaybolur.

Böylece et daha kolay sindirilebilir ve daha yumuşak ve daha lezzetli olur.

Ancak yeni kesilen etinizden illaki yemek istiyorsanız mutlaka buzdolabında 1 gün bekletin ve öyle tüketin.

SAĞLIKLI KAVURMA OLUR MU?

Kavurma denince ilk akla gelen et ve kuyruk yağının birlikte oluşturduğu lezzet.

Ancak artık Dünya’daki beslenme trendi hayvansal yağı (doymuş yağ) azaltarak kalp damar sağlığını korumayı hedefliyor.

Kendine ve ailene bir iyilik yap, eti önce kendi suyunu çekene kadar pişir sonra bir miktar zeytinyağı ekle ve hafif kavrulmaya bırak.

Baharatlarla tatlandır isteğe göre bol domates ve biberde etine farklı bir lezzet verecek.

KURBAN ETİNİ NASIL SAKLAMALI?

Öncelikle kurban eti küçük parçalara ayrılmalı.

Buzdolabı poşetine koyduğunuz 1 yemeklik miktarındaki etleri buzdolabında maksimum 2 gün, -2OC buzlukta 1 hafta, -18oC dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.

KARACİĞER DETOKSU
KARACİĞER DOSTU SALATA

Roka, ıspanak ve kıvırcık ile yeşil bir salata yapın. Önceden haşladığınız 1 çay bardağı meksika fasulyesini salatanın içine koyun.

SOSU İÇİN;

Limon(1/2)
1 çay kaşığı çörekotu
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1/4 avokado
Avokado dilimleri ezilene kadar blender’dan çekin. Salatanın üzerine dökün.

YEŞİL MUCİZE

6-7 yaprak ıspanak
1 salatalık
1 yeşil elma
½ demet roka
Tüm malzemeleri blender’dan geçirin. Taze iken tüketin…

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)