Kürtaj Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kürtajülkemizde yasak olmayan yasal haklardan bir tanesidir. İstenmeyen hamilelik durumlarında hamileliği sonlandırılması anlamına gelen bu operasyon birçok kadının tam olarak bilmediği alanlardan bir tanesidir. Kürtaj çeşitli sebeplerle yapılabilen bir operasyondur. Bu sebeplerden ilki çocuğun hasta olmasıdır. Bu noktada çoğu kadın gebeliği sonlandırmak isteyebilmektedir. Bunun yanı sıra bebeğin annenin sağlığına zarar vermesi de mümkündür. Bu gibi durumlarda da kürtaj yapılması gerekecektir. Tüm bunların yanı sıra anne adayının bebeği istememesi kürtaj için geçerli bir sebeptir. Anne adayı kararından emin olduktan sonra operasyon yapılacak ve gebelik tamamen sonlandırılacaktır.

Nasıl yapılır?

Kürtajyapımı çok da zor olmayan bir operasyondur. Genellikle genel anestezi ile yapılacak bu uygulama öncesinde hiçbir şey yenmemeli ve operasyona bu şekilde gelinmelidir. Hasta uyutulduktan sonra bebek vakumlama yöntemi ile alınacak ve daha sonra hastanın uyanması beklenecektir. Operasyon çok kısa sürede tamamlanacağından kişinin gün içerisinde taburcu edilmesi mümkündür. Hata ilk günler mutlaka dinlenmeli ve ağır işlerden uzak durmalıdır. Verilen ilaçlarda düzenli olarak kullanıldığı müddetçe hiçbir sorun oluşmayacaktır.

Gerekli olan şartlar

Kürtajişleminin yapılabilmesi için her sağlık kuruluşunda geçerli olan belli başlı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlardan ilki gebeliği süresidir. 10 haftayı geçmiş olan gebeliklerde kürtaj yapılması mümkün olmayacaktır. Bunun yanı sıra kişi evli ise eşinin de haberi olması ve rıza göstermesi gerekecektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gökçen Erdoğan Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)