Kürtaj Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Gebelikte kürtaj kaç ay yahut kaç haftalıkken yapılır?

Kürtaj işlemi, gebeliğin ilk on haftasında güvenle yapılabilir. Bu da yaklaşık 2,5 ay demektir. Ancak bu süreden sonrası risk taşımaktadır ve ülkemizde yasal değildir.


Kürtaj sonrası ilk adet ne zaman görülür?

Kürtaj işleminin ardından 30 – 40 gün içerisinde adet görülür ve yeni adet döngüsü başlar.


Kürtaj sonrası kısır olma ihtimali var mıdır?

Hayır, bu halk arasında doğru bilinen bir yanlıştır. Kürtaj kısırlığa sebep olmaz. İlk gebelik olsa bile kürtaj bir kısırlık sebebi değildir.

 

Kürtaj işlemi nerelerde yapılır?

Kürtaj işlemi, doktorların özel muayenehanelerinde, hastanelerde ve özel kliniklerde yapılır. Ebeler, hemşireler ve ünvanı ne olursa olsun başka sağlık görevlileri KÜRTAJ YAPAMAZ. Kürtaj yapma yetkisi sadece Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları'nındır.


Kürtaj işlemi için lokal anestezi mi genel anestezi mi tercih edilmelidir?

Kürtaj işleminde lokak anestezinin de genel anestezinin de kendine özgü avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Muayene sonrasında doktorun tavsiyesi ve hastanın tercihi ile anestezi yöntemi şekillenmektedir.

1 – 2 Aylık yani 4 – 8 Haftalık gebeliklerde kürtaj yapılabilir mi?

Gebeliğinizi hesaplardan ay yerine, hafta kullanmanız daha doğru olmaktadır ve kürtaj gebeliğin 10. Haftasına kadar yasaldır. Gebeliğinizin süresi ancak bir uzman doktor tarafından belirlenebilir.


5 – 6 Haftalık gebelikler için kürtaj yapılabilir mi?

Bu türde bir kürtajın yapılıp yapılmaması gebelik kesesinin boyutuna bağlıdır. Eğer kese yeterli büyüklükte ise yapılabilir. Ancak kese küçükse, kürtaj ertelenir ve risk azaldıktan sonra muayenenin ardından yapılır.

8 Haftalık gebelik Vakum yöntemi ile sonlandırılabilir mi?

Vakum yöntemi 10. Hafta gebeliklere dek sorunsuzca uygulanabilen bir yöntemdir. Eğer gebelikte çok özel bir durum yoksa vakum yöntemi bu gebeliğin sonlandırılması için kullanılabilir. Burada doktorunuzun tecrübesi de büyük önem taşımaktadır.

10. Hafta gebeliğin kürtajı lokal anestezi ile yapılabilir mi?

Eğer hasta daha önceden birçok doğum yapmış ve ağrı – acı eşiği buna bağlı olarak yükselmişse yapılabilir ancak bu gereksiz bir ağrıya sebep olur. Çünkü bu tür ilerlemiş kürtajların genel anestezi altında rahatlıkla yapıldığı bilinmektedir.

Kürtaj olmanın bir sınırı ve sağlık açısından bir sakıncası var mıdır?

Kürtaj olmanın herhangi bir sınırlaması yoktur ancak vücuda yapılan her cerrahi müdahale onu yıpratır. Bu yüzden düzenli korunmak ve korunarak cinsel ilişkiye girmek yani önleyici doğum kontrolü yapmak her zaman tavsiye edilendir.

Düşük yapıldıktan sonra kürtaj olmaya gerek var mıdır?

Eğer gebelik tamamiyle sona ermemişse, rahim içerisinde parça kalmışsa gereklidir. Ancak gebelik tamamen sona erdiyse kürtaj yapılmaz. Yine de düşük sonrası bir doktor kontrolü şarttır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Barış Çoban Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)