KÜRTAJ İŞLEMLERİ

Kürtaj Nedir?

Kürtajkelimesi kökenini “küretaj”kelimesinden alır. “Küretaj” latince kökenli bir kelimedir. Türkçemize Fransızca “curetage” kalıbından geçmiştir.Kürtajkelimesinin ingilizcesi “abortion” kelimesidir.

Kürtaj;istenmeyen gebeliğinrahim içindeki ceninin ya da fetüsün tıbbi müdahale ile tahliye edilmesiyle sonlandırılması anlamına gelir. Düşük sonrası rahim içindeki kalıntıların temizlenmesi, düzensiz regl kanamaları durumunda rahim duvarından biyopsi alınması işlemleri dekürtajbaşlığındadır. Aşırı ya da düzensiz regl kanamalarında yapılanküretajişlemi,bir yandan tanı niteliği taşırken bir yandan da tedavi etkisine sahiptir. Çünkü yapılan işlem sonrası kalıntıların temizlenmesi sebebiyle adet işlevinde düzelme görülür.

Kürtaj Öncesi Yapılması Gerekenler

* Kürtaj Öncesi Yapılması Gerekenler (Kadın Doğum Uzmanı Doktor Tarafından)

Kürtajöncesi tam jinekolojik muayene ve transvajinal ultrasonografi yapılmalıdır. Bu muayenelerde rahimin yapısı incelenir, kürtaja engel ya da zorluk teşkil edebilecek anomalilerin tespit edilir, kist, myom gibi anormal durumlar varsa belirlenir ve genel değerlendirme yapılır. Kan uyuşmazlığı – Rh Uyuşmazlığı vakalarında;kürtaj işleminden72 saat sonrası için “Anti-D” kan uyuşmazlık iğnesi planlanır. Bu sebeple kan uyuşmazlığı durumları için çiftlerin her ikisinin dekan grubu bilinmelidir. Kan uyuşmazlığı iğnesinin yapılması; olası sonraki hamileliklerin sağlıklı olması için alınan bir önlemdir.

Bu tetkik ve değerlendirmelerin yanı sıra hastanın kararlığının doğru algılanması ve sağlıklılığı bağlamında genel psikolojik durumunun tespiti de önemlidir. Hastanın psikolojik durumunda birinstabilite (dengesizlik) ya da dikkat çeken başka bir durum gözlenirse,kadın doğum uzmanı doktorununmutlaka bir psikiyatri uzmanından konsültasyon istemesi ve işlemi bekletmesi gerekir.

Ben kendi hastalarımda, özellikle isteğe bağlıyasal kürtajolacak olan hastalarıma,son defa düşünmelerinive net kararı olup olmadığını soruyor ve olabildiğincedoğum şansı varsa, kürtajdan vazgeçip doğurmaları konusundason bir defa düşünmelerini söylüyorum. Sonuçta hiçbirimiz birey olarak yaşam şansı olabilecek bir bebeği sonlandırmak istemeyiz. Net kararı olanlara da saygı duyup, işlemle ilgili her türlü ayrıntıyı anlatıp o şekildekürtaj işleminealıyoruz.

Ve özelliklekürtaj işlemiisteyen herkesten ricam; 5 haftayı geçirmeden,oyalanmadan, büyümeden kalp atışı oluşmadan, henüz embriyo kesenin içinde oluşmadan yaptırmalarını öneriyorum. (bu döllenmenin olduğu geceden itibaren 3 haftalık demek, diğer bir deyişle adet kanamanızın henüz 1 hafta 10 günlük gecikmesi demektir)

* Kürtaj Öncesi Yapılması Gerekenler (Hasta Tarafından)

Kürtajişlemigenel anestezi ile (hasta uyutularak) yapılabilmektedir. Bu genel anestezi ameliyatlarda uygulanan uzun ve ağır bir anestezi değildir, çok hafif sedasyon dediğimiz uyku halidir. Ameliyatlardaki genel anesteziden farklıdır, düşük doz anestezi ugulanır. Hastalar işlemden 5 dakika sonra uyanıp kendine gelmektedirler.

İşlem için hastanınkürtaj ameliyatından4-5 saat öncesine kadar aç ve susuz kalması gerekmektedir.4-5 saat boyunca aç ve susuz kalma gerekliliği,kürtaj ameliyatınaözel bir durum olmayıp,genel anestezisebebiyledir. Bu genel anestezi, diğer ameliyatlarda uygulanan uzun ve ağır bir anestezi gibi değildir.Sedasyon anestezidediğimiz çok hafif bir uyku halidir. Ameliyatlardaki genel anesteziden farklıdır, çok düşük dozda ilaç verilmektedir ve hasta,kürtaj operasyonundan5 dakika sonra gözlerini açıp, kendilerine gelmektedirler. Son olarak; Lithotomi pozisyonunda (iki bacak yana ve hafif yukarı doğru açık) jinekolojik masaya oturulmadan önce mesanenin boşaltılması,yani idrara çıkılması gerekir.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Gebelik süresince bir kadın doğum uzmanınca yapılan takip esnasında; cenin ya da fetüsün kalp ritminin olmadığının kesin tespiti ya da sakatlık, çeşitli sendromlar / hastalıklar vb. gözlenmesi durumunda yapılan kürtaja,tedavi amaçlı kürtaj(terapötik) adı verilmektedir. İşlem öncesinde gebenin genel sağlık durumuyla ilgili tetkikler yapılır, ultrason sistemleri ile ceninin uterus, yani rahim dışındaki yerleşim durumu izlenir. Gebeninsağlık durumundaküretajişlemineengel teşkil edecek bir husus olup olmadığı tespit edilir. İşlemin genel anestezi ile yapılması kararı alınması durumunda ise; mutlaka bir anestezi uzmanı ya da teknikerinin bulunması gerekir. Genellikle ilk gebeliklerde ya da önceki doğumlardasezeryan doğumyapılmış ise, genel anestezi (uyutarak kürtaj) tercih edilir. Anestezi desedasyonyöntemi kullanılır. Hekiminizin direktiflerini dinleyiniz.

Öncelikle uterusun ağzı enfeksiyona karşı önlem amaçlı özel dezenfektan sıvılarla temizlenir. Sonrasında uterusun yani rahmin ağzıspekulumadı verilen bir alet vasıtasıyla sabitlenir. Buji adı verilen aletler aracılığıylarahim ağzıgenişletilir.Sonrasında rahmin temizlenmesi, ceninin tahliyesi işlemi gerçekleşir. Bu safhada kullanılabilecek farklı yöntemler vardır.Biz kliniğimizde kürtaj tekniği olarak, aşağıda belirttiğimizvakumla karmen kanülü ile aspirasyontekniği, yani son sistem tekniği kullanmaktayız.

Karman Kanülü İle Aspirasyon (Vakumla Kürtaj) Nedir?

Karmen ya da karmen kanülü adı verilen, çeşitli kalınlıkta plastik kanüllerin rahim içine yerleştirilmesi ve sonrasında ters basınç ile aspirasyon yapılması ile rahim içi boşaltılır.Karmen kanüllerinin farklı gebelik boyutlarına ve şekillerine özelleşmiş çeşitli formları vardır. Kullanılan kanüller, steril ve tek kullanımlıktır (disposable). Kliniğimizde bu yöntemevakumla kürtajveyavakumla aspirasyonadı da verilmektedir.Çocuk aldırmadaen sık kullanılan yöntemlerdendir.

Kürtaj Ne Kadar Sürer?

Kürtajöncesi jinekolojik muayene (transvajinal ultrason ve tahliller) ve anestezi kaynaklı uyanma süreleri dışındakürtaj ameliyatıortalamada 5-15 dakika arası sürebilmektedir.

Kürtaj Sonrası

Kürtaj ameliyatındansonra; hasta 10-20 dakika arası dinlendirilir. İşlem genel anestezi ile yapılmış ise; normal genel anestezi uygulamasından kaynaklı toparlanma süresi kürtajda da geçerli olacaktır.Kürtaj sonrası; anesteziye bağlı olarak mide bulantısı,halsizlik, bilinçsel eksiklik, sersemlik gibi durumların görülmesi normaldir. Anestezi kaynaklı bu bulguların yanı sıra; kasık bölgesinde hafif-orta derecede ağrı ve kanama da görülebilir. 1-1.5 saat sonra bu bulgular azalarak kaybolacaktır.

Kadın Doğum UzmanıDoktorutarafından hastaya dikkat etmesi gerekenler ve kullanması gereken ilaçlar anlatılır.

Kürtaj Sonrası Hasta Ne Zaman Evine Gidebilir? (Kürtaj Sonrası Taburcu Süresi)

Kürtaj sonrasıhastanın hastanede yatmasına ihtiyaç yoktur.Anesteziden sonraki toparlanma süreci tamamlanınca veuzman hekiminonayıyla hasta evine dönebilir. Yani ortalamada işlemden 15- 45 dakika sonra hasta taburcu olabilir.

Kürtaj Sonrası Pansumana İhtiyaç Var Mıdır?

Kürtaj işlemindensonra herhangi bir pansumana gerek yoktur. Yalnızcagenital bölgenintemizliği yapılırken özen gösterilmesi,kürtaj sonrası1 hafta kadar bir süre sabunla yıkama ve vajinal duş yapılmaması, yalnızca su ile yıkama gerekmektedir.

Kürtaj Sonrası Duş (Kürtaj Sonrası Ne Zaman Duş Alınabilir?)

Kürtaj sonrasıaynı gün duş alınabilir. Yukarıda da bahsettiğimizgenital bölgetemizliği ile ilgili uyarılara dikkat edildiği sürece aynı gün duş almakta bir sakınca yoktur.Kürtaj sonrasıduş alırken ilk bir hafta ayakta duş alınması, su dolu küvete yatarakduş alınmamasıtavsiye edilir.

Kürtaj Sonrası Cinsel İlişki (Kürtaj Sonrası Seks)

İşlemden sonraki ilk 20 gün cinsel ilişkiye girilmemeli, ya da cinsel ilişkiye imite eden tatmin şekilleri (mastürbasyon) yapılmamalıdır. Kanamanın bu süre içerisinde durmaması halinde 20 günlük süre geçmiş olsa da cinsel ilişkiye girilmemeli ve mutlakauzman hekimebaşvurulmalıdır.

Cinsel ilişkiye girmek için beklenen süre geçtikten sonra; doktorunuzun cinsel ilişkide korunma tavsiyesi oldu ise mutlaka bu talimatlara uyunuz.

Kürtaj Sonrası Denize / Havuza Ne Zaman Girilebilir?

Enfeksiyon riski sebebiyle; işlem sonrası ilk 15 gün denize / havuza girilmemelidir.

Kürtaj Sonrası Kontrol

Bizkürtaj işlemini ultrasonografi eşliğinde yapan bir klinik olduğumuz için, kürtajdan bir hafta 10 gün sonra hastanın tekrar kontrole gelmesine gerek kalmamaktadır. Çünkü bu yöntemle yaptığımızda, içeride parça kalması ya da başka bir problem yaşama olasılığımız minimuma inmektedir. Ancak rutin muayene için, 40 gün sonra hastalarımızı muayeneye çağırmaktayız.

Kürtaj sonrasıherhangi bir rahatsızlık hissetmeniz halinde, fazla kanama olması durumunda ve normalden farklı olduğunu düşündüğünüz diğer tüm durumlardadoktorunuzu arayınız.

Kürtaj Sonrası Ağrı

Kürtaj işlemi sonrası, adet sancısına benzer ağrıların olması normal bir durumdur. Ancak yine de ağrıların yüksek rahatsızlık verici duruma gelmesi, ya da çok uzun sürmesi durumlarında mutlaka hekiminize başvurunuz.

Kürtaj Sonrası İlaç Kullanımı

Kürtaj sonrasıdoktorunuzun reçete ettiği antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar kullanılmaktadır. Bu konuda doktorunuza danışmadan, kendi kararınızla ilacı bırakma ya da ilaç seçme gibi davranışlardan kaçınınız.

Kürtaj Olduğum Anlaşılır mı?

Kürtaj yaptırankişinin kürtaj olduğunun anlaşılması söz konusu değildir.

Kürtajdan Sonra Adet (Regl) Düzensizliği

Kürtajdan sonraadet düzeninde kısa vadeli bozulma olması normal bir durumdur. Çünkü kürtajdan önceki adet düzeni değişebilmektedir. Hastakürtaj olmadanönce adet düzensizliği şikayeti varsa bu durumkürtaj sonrasıda devam edebilir. Bu konularda hekiminizi bilgilendirmeniz faydalı olacaktır.

Kürtaj Sonrası Hamilelik Olur mu?

Kürtaj sonrasıgebe kalma konusunda kürtaj kaynaklı bir engel bulunmamaktadır. Henüz işlem sonrası ilk adet görülmeden bile hamile kalma vakaları görülmektedir. Ancak uterusun kendini toparlaması ve sağlıklı bir hamilelik adına jinekoloğunuzun önerdiği süre kadar beklemek gerekir. İlk gebeliğinde kürtaj olan kişilerin bir daha gebe kalamayacağı şeklinde yanlış bir kanı vardır. İlk kürtajdan sonra da tekrar hamile kalma konusunda yapılankürtaj işlemindenkaynaklanan bir engel söz konusu değildir, yanikürtaj sonrasıkısırlık gibi bir durum söz konusu değildir. Tabikürtaj işleminindoğru kişilerce ve doğru koşullarda yapılmasıkürtaj sonrasısağlıklı hamilelik için oldukça önemlidir.

Kürtaj Sonrası Tekrar Hamile Kalmak İçin Ne Kadar Beklemek Gerekir?

Hastanın özel durumuna bağlı olarak değişebilmekle beraber,kürtajdan sonraortalamada 20-40 gün arası bir süre sonra adet görülmeye başlanır. Tekrar hamile kalma konusu için;vücudun toparlanması adına 2 adet döneminin sağlıklı bir şekilde geçmesi, yani işlemden sonra ortalama2.5-3ay beklenmesi tavsiye edilir.Kimi hastalarda rahmin toparlanması için6 ayakadar bir sürenin beklenmesi vecinsel ilişkiyegirerkenkorunulmasıgerekebilmektedir.Hastanın gebelik kararı alması durumunda bir jinekolojik muayene ve devamında hekimin uygun görmesiyle ve folik asit takviyesi ile gebelik sürecine başlanması tavsiye edilir.

Kürtajdan Sonra Doğum Kontrol Hapı Kullanımı

Kürtaj sonrasıdoğum kontrol hapı kullanımı için işlem sonrası ilk adet döneminin 2. günü beklenmelidir.

Kürtajdan Sonra Ne Zaman Spiral Taktırılabilir?

Kürtaj ameliyatısonrası; spiral taktırmak için işlemden sonraki ilk adet döneminin beklenmesi gerekmektedir. Yani ortalamada 20-40 gün arası bir süreye tekabül etmektedir.

Kürtaj Sonrası Cinsel İlişkide Korunma

Kürtaj sonrasıgebelik için hekiminiz rahmin iyileşmesi ve güçlenmesi amacıyla belirli bir süre korunmanızı tavsiye edilebilir.Doğum kontrol hapı, spiral gibi gebelikten korunma yöntemleri belirli bir süre kullanılamayacağı için, bu süre içerisindeprezervatiflekorunma tavsiye edilmektedir.

İlk Kürtaj Sonrası Kaç Kere Kürtaj Olunabilir?

Bu konuda teknik bir kısıt söz konusu değildir. Ancak bu ifadeden çok sayıda kürtaj olmanın bir zararı olmadığı çıkarımı yapılmamalıdır. Kürtajın ancak tıbbi bir gereksinim sebebiyle yapılan cerrahi bir müdahale olduğu, bir doğum kontrol yöntemi olmadığı kesinlikle unutulmamalıdır. Ayrıca birden fazla kere yapılan kürtaj işlemlerinde risklerin arttığı gerçeği de önemlidir.

Kürtaj Hakkında Bilinmesi / Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu maddede hakkında oldukça fazla spekülasyon olan ve tıbbi anlamının yanı sıra etik ve insani boyutları da olankürtaj işlemihakkında bilinmesi gereken hususlara yer verilmiştir.

Düşük / Kürtaj Hapı Ya da Kürtaj İğnesi (Ya da Bitkisel Yöntemler)

Evde kendi imkanlarıyla ve bilinçsizce, doktor kontrolsüz kürtaj, kadın sağlığını ciddi ölçüde tehlikeye atan bir girişimdir. Ölüme varan sonuçları olabilmektedir. Bu sebeple ülkemizde bu ilaçların eczanede satışı yasaktır.

Durumunuz ne olursa olsun bu tarz yöntemlere başvurmayınız, arkadaş tavsiyesi veya kulaktan dolma bilgilereitibar etmeyiniz.

Kürtaj İçin En Uygun Hafta

Öncelikle şunu belirtmelidir ki; bu sayfada hakkında bilgi verilen diğer konularda olduğu gibi bu konuda da jinekolog hekiminizin görüşleri önemlidir. Genellikle kürtaj için gebeliğin 5-6 ve 7. haftaları tercih edilmektedir.

Kızlık Zarı Bozulmadan Kürtaj Olunabilir mi?

Kızlık zarıbozulmadan kürtaj konusundan bahsedebilmek için, öncelikle kızlık zarı bozulmadan gebe kalma durumu söz konusu olmalıdır. Bu durum çok sık görülmese de esnek kızlık zarına sahip kişilerde ya da spermlerin dış genital organdan içeriye hareketiyle, yani penisin zara temas etmediği cinsel ilişki durumlarında rastlanabilmektedir.

Kürtajesnasında spekulum adı verilenalet vajinaya yerleştirilir. Bu sebeple beklenen durum kızlık zarının bozulmasıdır. Esnek kızlık zarına sahip kişilerde kızlık zarı bozulmadan kürtaj durumu mümkün olabilmektedir. Ancak bu durumun doktor tarafından önceden taahhüt edilmesi söz konusu olamaz.

Kürtaj Sonrası Kızlık Zarı Dikimi / Tamiri (Himenoplasti) Yapılabilir mi?

Kürtajdan sonrakızlık zarı dikimi yapılmasında sakınca yoktur.

Kürtaj Olmak İçin İzin Gerekir mi?

18 yaşından büyük bekar bir kadının kürtaj olmak için izne ihtiyacı yoktur. Evli kadınlarda iseeş onayıgerekmektedir.

Yasal Olarak Kürtaj Kaç Aydan, Kaç Haftadan Sonra Yapılmaz?

Bebek aldırmaamaçlı kürtaj, yasal olarak 10 haftalık gebeliğe kadar yapılabilir. Gebelik süresi, son adet kanaması baz alınarak hesaplanmaktadır ve ilişki tarihinden itibaren geçen süreden ortalamada 2 hafta uzundur. 10 haftalık süre 2.5 aya tekabül etmektedir.Bebekte bir anomali olması, rahim içinde ölmesi ya da gebeliğin devam etmesinin anne sağlığını tehlikeye atması gibi durumlar söz konusu ise 10 haftadan daha uzun gebeliklerde heyet raporu ilekürtajyapılabilmektedir.

Evli Olmayan Bir Kadın Kürtaj Olabilir mi?

Bekar kişilerin kürtaj olmasında bir yasal ya da tıbbi sakınca yoktur.

18 Yaşından Küçük Kişiler Kürtaj Olabilir mi?

18 yaşından küçük kişiler ancak velileri (anne - baba) ya da yasal vasilerinin izni ile kürtaj olabilirler.

Kürtajda Dikiş Atılır Mı?

Kürtaj işlemicerrahi müdahale sınıfındadır. Bu sebeple halk arasındakürtaj ameliyatışeklinde de isimlendirilmektedir. Ancak herhangi bir dokunun kesilmesi söz konusu değildir, haliyle dikiş de atılmaz.

Nerede Kürtaj Olabilirim?

Kürtaj işlemininmutlaka birkadın hastalıkları ve doğum uzmanıdoktor tarafından steril ortamlarda yapılması gerekmektedir. Kürtaj yapılacak klinikteHİJYENen önemli husustur.Hastalarımızdan özellikle rica ediyorum ki, kürtaj işlemini yaptırmaya karar verdiğinizde, yaptıracağınız klinikteki hijyeni, sterilizasyonu sorgulayınız.Kullanılan aletlerin size özel ve tek kullanımlık olup olmadığını muhakkak sorarak teyit ediniz. Öncesinde detaylı bir muayene, sonrasında ise ilaçların düzenli kullanılması ve doktor takibi gerekmektedir.

Kürtajın Psikolojik, Sosyal ve Yasal Boyutları

Öncelikle şunu unutmamak gerekir ki;kürtaj asla bir doğum kontrol ya da aile planlama yöntemi olarak ele alınmamalıdır. Basit ve kısa süren bir işlem olsa da cerrahi bir müdahaledir. Ayrıca psikolojik anlamda zor bir karar olması sebebiyle, iyice düşünülmesi ve tam kararlı olunmadan başvurulmaması gereken bir işlemdir. Tabi kürtaj denildiği zaman ilk akla gelen çocuk aldırma amaçlı kürtaj olsa da bu işlemin tek fonksiyonu bu değildir. Anne karnındaki ölü bebeğin tahliye edilmesi, düşük sonrası rahmin temizlenmesi, biyopsi (numune alma) amaçlı kürtaj gibi;istenmeyen gebelik sonlandırma haricinde işlevleri de vardır. Bebeğin ya da annenin sağlık durumu da kürtaj kararına sebep olabilir.

Bu tarz tıbbi anlamda gereklilik sebebiyle yapılan kürtaj işlemlerini bir kenara koyarsak;istenmeyen gebeliğibilinçli olarak sonlandırma amaçlı kürtaj kararının bir çok gerekçesi ve sosyal boyutu olabilse de zor bir karardır. Bu sebeple kişinin sağlıklı bir psikolojiyle bu kararı alması ve tam kararlı olmadan başvurmaması önemlidir.

Kürtajın birdoğum kontrol yöntemiolarak algılanmaması gerekliliğini hatırlatarak,doğum kontrol yöntemlerive bilinçli cinsellik konusunda fertlerin eğitilmesinin ve bilinçlendirilmesinin önemine vurgu yapmak isterim.

Yasal ve toplumsal boyutlara gelirsek; dünyada kürtaj konusundaki düzenlemeler ülkeden ülkeye çeşitlilik göstermektedir.İstenmeyen gebeliksonlandırma amaçlı kürtajın belirli bir gebelik haftasına kadar serbest olduğu, tamamen serbest olduğu ve tamamen yasak olduğu ülkeler vardır. Bu konu yalnızca ülkemizde değil dünyada da tartışma konusu olmuş ve etik bağlamda karşı görüşlere sahne olmuştur.Ülkemizde istenmeyen gebelik sonlandırma amaçlı kürtaj (halk arasındaki adı ileçocuk aldırma) 10. gebelik haftasına kadar serbesttir. 10.haftadan sonra; annenin ve fetüsün sağlık durumuna bağlı olarak; ancak heyet raporu ile kürtaj yapılabilmektedir. Yaniyasal kürtajın süresi10.gebelik haftasıdır.

İzmir’de Kürtaj Yaptırmak İsteyen Kişiler İçin (Kürtaj İzmir)

İzmir’de kürtajolmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken temel nokta, alanında tecrübeli, donanımlı ekipmanlar kullanan birkadın doğum uzmanınabaşvurmalarıdır. Bir kez daha tekrar etmem gerekirse, özellikle bu konuda en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biriHİJYEN’dir. Bizkliniğimizdehijyenevesterilizasyonason derece önemvermekteyiz.Tüm aletlertek kullanımlıktır,hastaya özeldir. Hastalarımızın bu detayları, kürtaj yaptıracakları klinikte sorgulamaları ve buna göre seçim yapmaları çok önemlidir. Kürtaj operasyon öncesi yapılan muayenenin özenli ve detaylı olması önemlidir. Ayrıca hastanın, önceki hastalıklarını, kullandığı ilaçları, alerji öykülerini mutlaka doktoruna anlatması gerekmektedir.

İzmir’de Kürtaj Fiyatları Neye Göre Değişmektedir?

Kürtaj fiyatlarıda diğer bir çok tıbbi uygulama gibi hekimin tecrübesi, kullandığı malzemelerin maliyeti, fiyat politikası gibi etkenlere bağlı olarak değişebilmektedir. Ayrıca ilden ile fiyat farkı olabilir. Örneğinİzmir kürtaj fiyatlarıileAydın kürtaj fiyatlarınınfarklı olması olası bir durumdur. Benzer şekilde2016 kürtaj fiyatlarıile2017 kürtaj fiyatlarınınfarklı olması da normaldir.

Vakumla Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj için öncelikle tam jinekolojik muayene yapılır, transvajinal ultrasonografi çekilir, hastanın hikayesi dinlenir. Daha sonra uygulanacak anestezi tipi kararlaştırılır.Anestezi yapılmadankürtaj işlemiyapılmamaktadır. Eğer genel anesteziye engel teşkil eden özel bir durum söz konusu değilse genellikle sedasyon adı verilen genel anestezi tipi tercih edilir. Sedasyon hastanın damar yolundan verilen ilaçlarla uyutulması işlemidir. Sedasyonun diğer genel anestezi tipi olan narkozdan farkı narkozda hastaya solunum yoluyla verilen bayıltıcı gazın verilmemesidir. Sedasyon yapılan hasta işlem sırasında ağrı /acı hissetmez. Uyutularak kürtaja bir alternatif olarak lokal anestezi ileişlem yapılabilir. Lokal anestezide hasta adet sancısına benzer bir acı hissedebilir. Kürtajda lokal anestezi yapılacaksa spekulum adı verilen muayene aleti vajene yerleştirilir. Spekulum yerleştirildikten sonra rahim ağzında belirli bölgelere lokal anestezi ilacı enjekte edilir.

Anestezi sonrasıdöl yoluadı verilen vajina içindeki kısım özel solusyonlarla temizlenir. Bu işlemin amacı,enfeksiyon riskini minimize etmektir. Daha sonra rahim içine ulaşılabilmesi için; tenekulum adı verilen araçlarahim ağzıtutturulur.Artık karman kanüllerinin yerleştirilmesi kısmına geçilir. Önce gebelik kesesinin bozulması için 4 mm çapındaki en küçük karman kanülü rahim içine yerleştirilir ve rahim içinde hareket ettirilir. Karman kanülünün dışarıdaki ucuna ters basınç oluşturmak amacıyla plastik enjektör takılır. Aspirasyon denilen bu negatif basınç işlemi için enjektör yerine elektrikli özel cihazlarda son yıllarda kullanıma girmiştir. 4mm’lik kanül vasıtasıyla gebelik materyalinin bir kısmı enjektöre dolar. Daha sonra daha büyük kanüllerle işlem tekrarlanarak gebelik materyalinin tamamının tahliyesi sağlanır. Karman kanülleri tek kullanımlık (disposable) plastik araçlardır. Bazı durumlarda(özellikle geç gebelik hallerinde) karmen kanülü ile aspirasyon işleminden sonra küretle kazıma (küretaj) işlemi de gebelik materyalinin tamamının tahliyesi için gerekli görülebilir.

İzmir Kürtaj Doktorları / Kürtaj Merkezleri

İzmir’de Kürtaj yapan doktorlar, mutlakakadın hastalıkları ve doğum uzmanıolmalıdırlar. İşlem,sterilkoşullarda veyasal mevzuatauygun yapılmalıdır. Kişinin genel sağlık durumu ve sonraki hamileliklerin sağlıklı olması açısından mutlaka alanındauzman hekimlerevekürtaj merkezlerinebaşvurulmalıdır.Maalesef,İzmir'de kürtaj merkezleriadı altındayasa dışıvesağlıksızkoşullarda işlem yapan bir çok illegal işletme bulunmaktadır. Bu tarz yerlere dikkat edilmesi ve mutlaka tanınmış saygın uzman doktorlara başvurulması sağlığınız açısından oldukça önemlidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Özlem Gültekin Çelik Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)