Kürtaj Nasıl Bir İşlemdir?, Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtajın halk arasında anlamının istenmeyen gebeliğin sonlandırılması için yapılan cerrahi bir müdahaledir.Kaza olarak tanımlanan istenmeyen gebelikler bazen evlilik dışı, bazen akademik kariyerinizi kısıtlayan, bazen de yeni doğum yapmış bir kadının yaşamında yada bitmiş bir evlilikte olabilir. Yani gebelik sosyal yaşantınızda sorunlara yol açabilir. Her çiftin başına gelme ihtimali olan istenmeyen gebelikler sadece kürtaj ile sonlandırılabilir. Gebelik oluştuktan sonra toplumda düşük ilacı ve iğne olarak bilinen uygulamalar zaman kaybına yol açmaktadır. Kürtaj ülkemizde, Amerika’nın birçok eyaletinde, Avrupa ülkelerinin çoğunda birtakım yasalar ile sınırlandırılmış olup, yasal bir müdahaledir. Bu yasal süreç aslında kadını ve kadın bedenini korumaktadır.

 

Kanunen kürtaj süresi nedir?

Ülkemizde kanunen 10, haftaya kadar süresi olan gebelik sonlandırılması, kadın evli ise eş onayı, bekar ise 18 yaş sınırı aranmaktadır Özellikle 10 hafta kadar olan yasal süreç kadın bedenini korumaktadır. Çünkü hamilelik ilerledikçe işlemin getirdiği riskler artmaktadır. Kadınların bu kararı verirken hekimleri tarafından ayrıntılı bilgilendirmeleri gerekir. Her zaman partnerleriyle beraber karar vermeleri önerilmelidir. Kürtaj işlemi öncesinde kadına karar verme süresi verilmeli ve en azından 1 hafta ara ile 2 görüşme yapılmalıdır.

 

Kürtaj nasıl bir işlemdir? Nasıl yapılır?

Genellikle uygun zaman 5-7 haftalar arası olup gebelik ilerledikçe işlem zorlaşır. Hem genel anestezi, hem de lokal anestazi yani rahim ağzı uyuşturularak yapılabilir. Ancak kürtaj öncesinde her kadına kan sayımı, kan grubu, pıhtılaşma ile ilgili testler yapılmalıdır. Özellikle kan uyuşmazlığı açısından değerlendirilmeli, eğer kan uyuşmazlığı mevcut ise işlem sonrası koruyucu iğne yapılmalıdır. İşlem yapılacak hastada genital bir enfeksiyon varlığı araştırılmalı, gerekli durumda ilaç verilmelidir.

 

Kürtaj işlemi ne kadar sürer?

Operasyon yaklaşık 10 dakika kadar sürmekte ve hasta aynı gün içinde taburcu edilmektedir. Modern jinekolojide vakum kürtaj denilen rahim içerisinde oluşan negatif basınç ile gebelik sonlandırma işlemi uygulanmaktadır. Bu işlem sırasında büyük plastik enjektör ucuna takılan kanüller ile negatif basınç oluşturulmaktadır. Plastik kanüller tek kullanımlık olup enfeksiyon ve rahimde hasar oluşturma riskini azaltmaktadır.

 

Kürtaj sonrası ilk adet ne zaman olur?

İşlem sonrası genellikle şiddetli bir ağrı ve kanama yaşanmaz. Adet sancısı benzeri ağrı olabilir. Ve basit ağrı kesiciler kullanılır. Bazen de 15-20 gün kadar devam eden leke tarzı vajinal kanama olabilir. Kürtaj sonrası ilk adet ise işlemden 4-6 hafta sonra olur.

Kürtaj sırasında yaşanabilecek sorunlar

Nadir de olsa kürtaj sonrasında enfeksiyon, rahim delinmesi, rahimde parça kalması, rahim içi yapışıklık, başarısız kürtaj gibi sorunlar ile karşılaşıbilir. Bu nedenle kürtaj işlemi her türlü acil müdahalenin yapılabileceği tam teşekküllü bir hastanede uzman kadın doğum hekimleri tarafından yapılmalıdır.

Uzmanlar genellikle kürtajın genel anestezi altında yapılmasını önermektedir.Çünkü kürtaj kararı kadını genellikle psikolojik açıdan sarsmakta, bu işlem sırasında kadının bilincinin açık olması, ağrı hissetmesi kadın hayatında travma etkisi yaratmaktadır. Bu travmayı en aza indirmek için işlem ağrısız, steril şartlarda yapılmalıdır. Kürtaj kararını veren kadının kararına saygı duyulmalı hekimi ve yakınları gerekli desteği vermelidir. Komplikasyonlar dikkatli ve titiz yapılan işlemler sonrasında oldukça nadir görülmesine rağmen müdahale öncesinde her kadın bu konuda bilgilendirilmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hakan Yaz Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)