Kürtaj Nedir?

Bebek sahibi günümüzde her çiftin istediği önemli bir olaydır. Ancak bazı durumlarda gebeliğin sonlandırılması gerekebilmektedir. Bu işlem kürtaj olarak tanımlanmaktadır. Kürtaj işlemi; uzun yıllardır uygulanan ve her dönemde farklı teknik ve yöntemler ile gerçekleştirilen bir işlemdir. Önceki yıllarda rahim içerisinin kazınması ile uygulanan kürtaj işlemi günümüzde vakumlu cihazlar yardımı ile konforlu ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Kürtaj uygulaması istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması amacıyla uygulanmaktadır. Kelime anlamı kazımak olan kürtaj işlemi; yasaların belirlediği şekilde gebelik sürecinin ilk 10 haftasında uygulanabilmektedir. Günümüzde vakum yöntemi ile genel anestezi altında uygulanan kürtaj işlemi birçok risk faktörü barındırması nedeniyle tecrübeli doktorlar tarafından uygulanması gereken bir işlemdir.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj kararı alındıktan sonra gebeliğin kaç haftalık olduğu tespit edilmelidir. Böylece gerek uygulanacak anestezi yöntemine gerekse de ihtiyaç duyulan ekipmana karar verilmektedir. Kürtaj işlemi birçok risk faktörü taşımaktadır. Bu nedenle muayene ve kontrollerin aksatılmaması büyük önem taşımaktadır.

Kürtaj işlemi öncesinde ayrıntılı bir muayene gerçekleştirilmekte ve anestezi uygulanmaktadır. Hastaya ve gebelik haftasına uygun olan cihaz ve ekipmanlar yardımı ile kürtaj işlemi gerçekleştirilmekte ve gebeliğe son verilmektedir. İşlem sonrasında uygulanması gereken kontroller aksatılmamalı ve doktorun önerilerine eksiksiz bir şekilde uyulmalıdır.

Kürtaj Öncesi

Kürtaj işlemine karar vermek her kadın için psikolojik açıdan oldukça zor bir süreçtir. Psikolojik ve sosyolojik baskılar nedeniyle problemler yaşayan kadınlara eşi ya da yakın çevresi tarafından destek olunması gerekmektedir. Kürtaj işleminden önce alanında tecrübeli bir doktor tercih edilmeli ve gerekli tetkikler ve muayeneler yaptırılmalıdır. Gebelik haftası belirlendikten sonra doktorun vereceği işlem tarihi gübü herhangi bir şey tüketilmemesi gerekmektedir. Anestezi uygulaması yapılacağı için doktora bu konuda merak edilen tüm sorular sorulmalıdır. Öyle ki 10 haftadan büyük gebeliklerin sonlandırılması işlemi kadın sağlığı açısından oldukça riskli bir durumdur. Bu nedenle kesin karar alındığında uygulama için beklememek ve ertelememek gerekmektedir. 

Kürtaj Sonrası

Kürtaj sonrasında doktor önerilerine eksiksiz bir şekilde uyulmalı ve kullanılmasını önerdiği ilaçlar aksatılmamalıdır. Aynı zamanda kürtaj işleminden sonra yapılacak olan ayrıntılı jinekolojik muayene mutlaka gerçekleştirilmelidir. Ağrı, sancı ya da aşırı kanama gibi durumlarda ise mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Kürtaj Ne Kadar Sürer?

Kürtaj işlemi uygulanacak anestezi yöntemine ve gebelik haftasına bağlı olarak gerçekleştirilmektedir. Bu işlemin toplam süresi ortalama 1 saattir. Anestezi etkisi geçtiğinde ise hastaneden taburcu olunmaktadır. Bu süreçte psikolojik ve fizyolojik destek olması açısından refakatçiye ihtiyaç duyulabilmektedir. Kürtaj işlemi sonrasında birkaç gün süren kanama olabilmektedir. Bununla birlikte doktor birtakım ilaçlar önerecektir. Bu ilaçların eksiksiz bir şekilde kullanılması büyük önem taşımaktadır. 

Kürtajın Riskleri Nelerdir?

Kürtaj işlemi sırasında rahim içerisine müdahale edilmektedir. Bu süreçte yaşanabilecek riskler aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

- Gebeliğin sonlandırılamaması

- Rahim duvarına zarar verilmesi

- Kanama

- Anesteziye bağlı riskler

- Enfeksiyon

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Özay Oral Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Özay Oral

Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Prof. Dr.

Randevu al