Kürtaj

Kürtaj

Kürtaj (küretaj) Gebeliğin sonlandırılmasıdır. Yasal olarak çocuk aldırma 10 haftaya kadar olan gebeliklerde yapılır. Daha büyük gebeliklerin sonlandırılabilmesi için ilaç kullanımı, gebeliğin annenin hayatında tehlike oluşturması, bebekte sakatlık gibi durumlardan dolayı sağlık kurulu kararı ile yapılabilir.

Kürtaj Tekniği

Kürtaj tekniği çok önemli olup ciddi bir muayeneden sonra anne için en uygun, steril şartlarda tecrübeli ellerde yapılması gereken bir müdahaledir. Kürtaj bir aile planlaması yöntemi değildir. Çocuk aldırma işleminin genel anestezi altında yapılması hem hasta konforu açısından hem de doktorun müdahaleyi daha sağlıklı yapabilmesi için önemlidir. Kürtaj sonrası kasık ağrısı ve vajinal kanama fazla olmamak kaydıyla normaldir. Kürtaj sonrası 2 hafta cinsel ilişki olmamalıdır. Kanama için tampon kullanılmaz, mutlaka ped kullanılmalıdır. Hasta kürtaj sonrası antibiyotik kullanmalı ve kontrol muayenesini yaptırmalıdır. Fazla kanama, ateş, kötü kokulu akıntı ve şiddetli ağrı olduğu durumlarda kontrol muayene zamanını beklemeden doktoruna müracaat etmesi gerekir.

Kürtaj Riskleri

  • Kanama
  • Enfeksiyon(endometrit)
  • Uterus perforasyonu (rahim delinmesi)

Rahim içinde yapışıklık (ashermen sendromu). Asherman sendromu; ileri derecede olursa adet görememe ve kısırlık nedeni olabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

İrfan Tarhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)