Kürtaj

KÜRTAJ KORKUSUNU YENMEK

Kimi zaman ne kadar iyi korunsanız da istenmeyen gebeliklerle karşılaşabiliyoruz.Sizlerin korkusunu azaltmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bunun için psikolojik rahatlatma, rahat ve sakinleştirici bir ortam sağlama yollarına gidiyoruz.

Bizler için gizlilik çok önemlidir.Kürtaj olduğunuz bilgisi hiç kimseyle paylaşılmayacaktır.

Kürtaj öncesi sakinleştirici ilaçlar vererek genel anestezi ile kürtaj işlemine başlarız. Siz uyumadan hiçbir işleme başlamıyoruz. Kürtaj sonrası, kürtaja dair hiçbir şey hatırlamayacak ve hissetmeyeceksiniz. 

Genel anestezi istemiyorsanız rahim ağzına lokal anestezik iğneler yaparak,lokal anestezi ile kürtaj da yapabiliriz.

KÜRTAJ KAÇINCI HAFTAYA KADAR YAPILIR ?

Ülkemizde 10 haftaya kadar olan gebeliklere yasal kürtaj yapılabilmektedir. Bu hafta bebeğin el kol çıkıntılarının belli olmadığı ve gebeliğin insan fetüsüne pek benzemediği bir haftadır. Özellikle kalp atışlarının başlamamış olması hanımların en büyük teselli kaynağı oluyor,üzüntüleri azalıyor. Ama kalp atışları başlamas olsa bile, aldığımız haftalar bebeğin birkaç milimetre olduğu haftalar oluyor.

Bebek aldırma için gebelik haftasının olabildiğince küçük olması, yani kürtaj yapılacaksa kürtaja karar vermekte geç kalmamak önemli…

Eğer bebek sakatsa ve annenin gebeliği devam ettiremeyeceği önemli durumlar varsa sağlık kurulu kararıyla 24 hafta bitimine kadar bebek alma işlemini yapabiliyoruz.

Kürtaj nedenleri

İstenmeyen gebeliklerde kürtaj yapılabilir

-Anne karnında kalp atışı olmayan bebeğe kürtaj

-Şiddetli kanama ile seyreden ve rahim ağzının kısmen açık olduğu gebelere kürtaj

Boş gebelikte kürtaj

-Annenin ağır kalp,böbrek,karaciğer ve diğer organ sorunlarında

-Annenin kontrolsüz çok yüksek tansiyonu varsa

-Annenin tedaviye başlanmamış yeni tespit edilmiş kanser öyküsü varlığında

-Bebeğin zarlarının açıldığı ve enfeksiyon riskinin olduğu durumlarda

Sakat bebeklerde kürtaj yapmak zorunda kalıyoruz.

BAKİREYKEN HAMİLE KALINIR MI ?

Bakirelik bozulmadan gebelik oluşabilir.Sperm hücresi saatte 1 cm hızda ilerleyebilen hücrelerdir.Genelde kızlık zarının açıklığı spermin ilerleyişine izin verecek kadar geniştir. Vajen üzerine boşalma olmuşsa, meninin jet akımıyla kızlık zarı deliğinden içeri sperm girebilir.Bazen boşalma öncesi gelen sıvı ile de gebelik oluşabilir.Eğer cinsel ilişkiniz varsa, bakire olsanız bile adetlerinize dikkat etmek zorundasınız.

Bu şanssız durumlarda da bakireyken kürtaj yapabiliyoruz.

KÜRTAJA NASIL GİDİLİR ?

Kürtaj işleminde anestezi verilecekse en az 6 saatlik açlık ve susuzluk gerekir. Bu uyarı da bulunmuş olsak da, su içmenin zararının olmayacağını düşünerek su içerek geldiğiniz de oluyor.Anestezi esnasında midenizin dolu olması kusmanız ve kustuğunuz sıvının akciğerlerinize kaçabilmesi gibi bir riski getirir.

Anestezi alarak kürtaj işlemi yapılacaksa yanınızda bir refakatçının bulunması iyi olur.Dönüş esnasında az da olsa başınız dönebilir.

KÜRTAJ NASIL YAPILIR ?

İşleminizi çabucak ve size zarar vermeden uygulamak için bazı özel aletleri ve bazı özel ilaçları uygulamak gerekiyor.

Kürtaj işlemini jinekolojik masada yapıyoruz. Eğer çekiniyorsanız siz uyuduktan sonra bacaklarınıza pozisyon verebiliriz. Zaten kürtaja dair tüm işlemler siz uyuduktan sonra başlar. Gerekli rahim ağzı ve vajen temizliğinden sonra, rahim ağzını bazı özel aletlerle tutarak sabitleriz.

Kürtajı karman kanülü dediğimiz yumuşak uçlu plastik aletlerle yapıyoruz.Yumuşak uçlu olduğu için rahime zarar verme etkisi daha az oluyor.Karman enjektörü denen emme etkisi gösteren plastik aletlerle gebelik materyalini alıyoruz.

KÜRTAJ TEKNİKLERİ NELERDİR ?

Genelde negatif basınç etkisini kullandığımız vakum kürtaj tekniklerini kullanıyoruz. Kanül denilen plastik aletlerle kürtajı yapıyoruz.Bu kanülleri sadece sizin için açıyoruz, tekrarlayan kereler kullanmıyoruz.Uçları yumuşak ve kıvrılabilen aletler oldukları için bu aletler oldukça güvenlidir.

Nadiren iç rahim ağzını genişletmek gerekiyor.Bunun için bazı ilaçlar kullanabiliyoruz.

KÜRTAJ NE KADAR SÜRER ?

Kürtaj süresi anesteziyle beraber 5 dakika sürüyor.Kürtajdan uyanma süresi genelde 3-4 dakikamızı alıyor.

Kürtaj sonrası yarım saat kadar daha dinlenmeniz iyi olacaktır.

Kürtajdan sonra en fazla 1 saat içinde evinize gitmek için yola çıkabilirsiniz.

KÜRTAJ SONRASI NELERE DİKKAT ETMELİYİM ?

Kürtaj sonrasında hemen beslenmeye başlayabilirsiniz. Hatta aç olduğunuz için sıvı alımı ve bir şeyler atıştırmanız, kan şekerinizin yükselmesi, sizi daha çabuk anestezinin etkisinden kurtaracaktır.Kürtajdan sonra banyo yapabilirsiniz, yürüyüş ve spor da yapabilirsiniz.

15 gün kadar kürtaj sonrası cinsel ilişkiye girmemeniz iyi olur.

KÜRTAJ SONRASI AĞRI

Bu teknikle yapılan kürtajlarda hastalarımın söylemine göre, bir adet ağrısı kadar ağrı duyabiliyorsunuz.Bu ağrı hissi stresiniz arttıkça daha çok hissediliyor.Sakinliğiniz bu yüzden çok önemli. Kürtaj anestezisi esnasında bazı ağrı kesicileri de uyguluyoruz.Yani uyandığınızda olabildiğince az ağrı hissettirmeye çalışıyoruz.Kürtajdan sonraki 1-2 gün biraz ağrı hissedebilirsiniz.Bu ağrı sizin günlük hayatınızı zorlaştıracak kadar ağır bir ağrı değildir.

KÜRTAJ SONRASI KANAMA

Kürtaj sonrası kanama gebelik haftasıyla alakalı olarak değişkenlik gösteriyor.Kürtajdan sonra kanama 1-2 gün lekelenme tarzında olur.

Erken hafta gebeliklerde kürtajdan sonra adet görme genelde 1 ay sonra olur.

Ama gebelik haftası 7-8 hafta civarındaysa ,1 hafta sonra ilk adet kanaması başlar.

BÜYÜK HAFTA KÜRTAJLAR

Ülkemizde yasal kürtaj süresi 10 haftadır.Fakat gebeliğin sonlandırılması gereken sakatlık, annenin ciddi hastalıkları gibi durumlar varsa kurul raporu alarak gebeliği sonlandırabiliyoruz.Sakat bebek varlığında radyoloji hekiminin de ultrason raporu gerekiyor.Onun sonrasında sakat bebek kürtajını yapıyoruz.

Eğer bebek 12-13 gebelik haftasından büyükse kürtaj yerine düşük yaptırmayı tercih edebiliriz. Bazen düşen bebeğin sakatlığını görmek ve muayene etmek isteyebiliyoruz.Çünkü büyük haftalarda gebelik sonlandırdığımızda çoğunlukla sakat bebek nedeniyle sonlandırıyoruz. Bu durumda da doğurtmayı tercih edebiliyoruz.

Doğurtma fikrine pek sıcak bakmasanız da en az travmatik sayılabilecek yöntemlerden biridir ama büyük haftalarda uygulanması nedeniyle hastaneye yatış prosedürünü gerektirir.

DAHA ÖNCEDEN KÜRTAJ YAPILDIĞI BELLİ OLUR MU ?

Kürtaj 12-13 haftadan küçükse ve doğurtma tekniklerini kullanmamışsak, daha önceden kürtaj olduğunuz anlaşılmaz.Rahim ağzınızı tuttuğumuz aletlerin izi de 1 haftada kaybolur.

KÜRTAJIN RİSKLERİ NELER ­?

Kürtajdan sonra enfeksiyon gelişimi olabilir. Kürtajda parça kalmasıile karşılaşılabilir.Rahim iç duvarında yapışmakürtajda rahimin delinmesikürtajda bebeğin alınamaması gibi sıkıntılar olabilir. Bu riskleriniz işini iyi bilen ve tecrübeli kadın doğum uzmanı ile azalır.

KÜRTAJDAN SONRA HAMİLE KALMA

Kürtaj sonrası genelde 15-20. Günler civarı yumurtlamanız gerçekleşir.Dolayısıyla kürtajdan sonra gebe kalma gibi bir riskiniz vardır.Bu yüzden kürtaj sonrası kontrolünüzde gebelikten korunma yöntemlerini konuşmamız gerekir.Bu evrede hiç olmazsa prezervatif gibi bir yöntemi kullanabilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Abdulhamit Bozyiğit Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)