Kürtaj

Tanısal küretaj rahmin içinden doku alınması işlemi olarak tanımlanır. Aşırı kanama, düşük veya gebelik küretajı sonrası rahim boşluğunun temizlenmesi gibi çeşitli rahim problemlerinin teşhisi ve tedavisi için kullanılır.
İşlemde doktorunuz öncelikle rahim ağzını genişletir. Rahjim ağzı vajina ve rahmi birbirinden ayıran rahmin alt ksımıdır. Daha sonra küret denen alet rahmin içine sokularak gerekli doku alınır.

Neden Yapılır?
Tanısal küretaj teşhis veya tedavi amaçlı olabilmektedir.
Teşhis: Teşhis amaçlı yapılan tanısal küretajda endometrium yani rahmi çevreleyen dokudan örnek alınır ve üzerinde çalışılır. Bu genelde aşağıdaki durumlarda yapılır :

  • Aşırı kanama
  • Menopoz sonrası kanama
  • Şiddetli menstürel ağrı
  • Hamile kalamama
  • Rahimağzı kanserinden şüphelenilebilecek anormal hücrelerin varlığında

Alınan doku aşağıdakilere karşı test edilir:

  • Rahim kanseri
  • Rahimağzı kanseri
  • Rahim polipler
  • Endometrial Hiperplazi

Tedavi:Tedavi amaçlı yapılan küretajda doktorunuz rahmin içeriğini alır. Bu, aşağıdakiler için yapılabilir :

  • Normal plasentanın yerine tümör oluşan molar gebeliği sonlandırmak
  • Rahimde kalmış plasentayı alarak, doğum sonrası aşırı kanamayı tedavi etmek
  • Rahimağzındaki veya rahimdeki polipleri almak
  • Enfeksiyon veya aşırı kanamayı önlemek ve sonraki gebelikler için yer hazırlamak için düşük veya gebelik küretajı sonrası rahimde kalmış dokuyu temizlemek

Tanısal küretaj genellikle histeroskopi ile beraber yapılır. Histeroskopi rahim içine bakmanın bir yoludur. Histeroskop denilen cihaz ile rahimle ilgili problemin teşhisi veya tedavisi yapılabilmektedir.
Riskleri:Tanısal küretaj genellikle güvenilir bir işlemdir, komplikasyon olma ihtimali oldukça düşüktür. Ancak yine de bazı riskler vardır;

  • Rahmin Perforasyonu (delinmesi) : cerrahi bir alet rahimde delik açarsa bu durum gerçekleşir. Kadınların %1inde olabilir ama hamile olan veya menopozda olan kadınlarda daha sık rastlanır. Bu dokular genelde kendiliğinden iyileşirler. Ancak eğer bir kan damarı veya başka bir organ zarar gördüyse, durumu düzeltmek için ikinci bir prosedüre ihtiyaç duyulabilir.
  • Rahimağzına Zarar Verilmesi : Eğer tanısal küretaj esnasında rahimağzına zarar gelirse, doktorunuz basınç uygulayarak, kanamayı durdurmak için ilaç vererek veya dikerek durumu tedavi edebilir.
  • Rahim Duvarında Yara Dokusu : Bazı nadir durumlarda küretaj rahimde yara dokularına sebep olabilir. Rahim içinde yapışıklık oluşmasına Asherman Sendromu denir ve genellikle düşük veya doğum sonrası yapılan prosedürlerde gerçekleşir. Anormal ve ağrılı adet dönemine, gelecekteki düşüklere ve kısırlığa sebep olabilir. Sağlıklı rahim dokusunun gelişmesini tetikleyen hormon kullanımı ile veya yara dokusunun operasyonla alınması ile tedavi edilebilir.
  • Enfeksiyon : Küretaj sonrası enfeksiyon olası ancak nadirdir.


Hazırlık:Tanısal küretaj hastane, klinik veya muayenehanelerde yapılan bir işlemdir. İşlem nerede yapılırsa yapılsın orada, birkaç saat geçireceksiniz. Küretaj öncesi birşey yiyip içmeyin, işlem sonrası eve dönüşünüz için bir yakınınızdan size eşlik etmesini isteyin çünkü anestezi sebebiyle kendinize gelememiş olabilirsiniz. Prosedür sonrası 1 veya 2 gün içerisinde normal aktivitelerinize devam edebilirsiniz.
Bazı durumlarda doktorunuz rahimağzının genişletilmesi için prosedürden birkaç saat veya 1 gün evvel tedavi verebilir. Bu, hamileliği bitirme veya belli histeroskopi çeşitlerinde, rahimağzının standart küretaja göre daha fazla genişletilmesi gereken durumlarda uygulanır. Bu gibi durumlarda, doktorunuz rahimağzını rahmi yumuşatan bir ilaçla genişletir veya rahimağzına laminaria denilen bir alet sokarak açılmasını sağlar. Laminaria rahimağzındaki sıvıyı abzorbe ederek aşama aşama serviksi genişletir.

Ne Beklemelisiniz?
İşlem Esnasında:Tanısal küretaj esnasında genel, bölgesel veya lokal anestezi alırsınız. Tıbbi geçmişiniz ve tercihinize göre bunu doktorunuzla görüşebilirsiniz. Genellikle, hamilelikle ilgili durumlarda lokal anestezi uygulanır. Teşhis amaçlı yapılan küretajlar genellikle genel anestezi ile uygulanır.

  • Genel Anestezi : Maske aracılığıyla veya damar yolu aracılığıyla anestezi verilir. Damar yolu el, kol veya boyundan açılabilir. Anestezi sizin prosedür esnasında uyumanızı sağlar, bu sayede hiçbir ağrı hissetmezsiniz. Düzgün nefes alış verişinizin sağlamak için ağzınızdan solukborunuza doğru bir tüp takılır. Genel anestezi kasları rahatlatır ki doktor bu sayede pelvik muayeneyi daha rahat bir şekilde gerçekleştirir.
  • Bölgesel Anestezi : Omurilik çevresine anestezi enjekte edilir ve bu prosedür esnasında ağrıya engel olur. Aynı zamanda damar yolundan verilen bir yatıştırıcı ile sakinleşmeniz ve rahatlamanız sağlanabilir.
  • Lokal Anestezi : Direkt olarak servikse ve çevresine anesteji enjekte edilir, ve alan hissizleşir. Aynı zamanda damar yolundan verilen bir yatıştırıcı ile sakinleşmeniz ve rahatlamanız sağlanabilir.

Prosedür sırasında sırtınızın üstüne yatar ve bacaklarınızı kaldırırsınız. Doktorunuz vajinaya spekulum takarak serviksi görür. Daha sonra servikse gittikçe kalınlaşan çubuklar sokarak tamamen açılana dek serviksi genişletir (genelde 6 - 9 mm). Daha sonra kürete etmeye başlayarak dokuyu alır. Bu işlem esnasında ya uyuyor ya da yatıştırılmış olduğunuz için hiçbir rahatsızlık hissetmezsiniz. İşlem yaklaşık 15 dakika kadar sürer.

İşlemden Sonra:Küretaj işleminden sonra birkaç saat dinlenmeniz gerekir. Böylece doktorunuz vajinal kanama veya diğer komplikasyonlara karşı sizi gözlemler. Bu size anesteziden sonra kendinize gelme fırsatı tanır. Eğer genel anestezi uygulandıysa;
- Mide bulantısı
- Kusma
- Ağzınızdan solukborunuza doğru tüp takıldıysa boğaz ağrısı çekebilirsiniz.
- Uyku hali yaşayabilirsiniz.
Küretaj sonrası olabilecek yan etkiler birkaç gün sürebilir ve şunları içerir:
- Hafif kramp
- Leke tarzı kanama
Kramplar ağrı kesicilerle tedavi edilebilir. Prosedür sonrası serviks normal boyutuna ulaşana dek vajina içine birşey girmemesi çok önemlidir. Çünkü rahme bakteri girebilir ve enfeksiyon gelişebilir. Doktorunuza ne zaman cinsel ilişkide bulunabileceğiniz ve tampon kullanabileceğiniz konusunda danışabilirsiniz.
Eğer düşük sebebiyle küretaj yapıldıysa, doktorunuza tekrar ne zaman hamile kalmanın güvenli olduğunu sorun.
Küretaj sonrası rahminiz yeni bir doku geliştirecektir bu sebeple bir sonraki adetiniz zamanında gelmeyebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Fatih Şendağ Kadın Hastalıkları Ve Doğum Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)