Labioplasti Hakkında Merak Edilenler

İç dudaklar (labium minus), büyük dudaklar (labium majus) arasında ince deri kıvrımı şeklinde uzanır. Önde, orta çizgide birleşerek klitorisi bir kılıf gibi örterler. İç dudaklar, bazen yapısal olarak normalden uzun ve asimetrik olabilirler. Estetik açıdan kötü gözüktüğü gibi cinsel ilişkide de sorunlara sebep olabilir.

İç dudakların düzeltilmesi operasyonuna labioplasti denilmektedir. İç dudaklar normalde dışarıdan belli olmaz. Ancak bu kısımda sarkma ve büyüme olursa bikini, mayo, tayt ve dar kıyafet giyildiğinde bu bölgede kabarıklık yapar. Doğal olarak özellikle genç kızlar bu durumdan çok rahatsız olurlar. İşte bu sarkmanın operasyonla küçültülmesine labioplasti denir. İç dudaklarının büyük ve sarkık olan kadınların sağlık sorunlarıda olur. Aslında dış dudakların içinde korunmalı olarak bulunması gereken iç dudaklar dışarıya sarkarak dış dudakların korumasından mahrum kalmış olur. Dolayısı ile travma ve enfeksiyona açık hale gelirler.

Genital bölgenin görsel sıkıntısı bazı kişilere gereksiz gelebilir. Ancak özellikle dar giysi giymeyi seven, hatta dar giysi ile çalışma zorunluluğu olan kadınlar bu durumdan çok rahatsızdır. Yüzme sporu ile ilgilenen bir kadının mayosunda kabarıklık meydana gelmesi veya bir balerin, bir jimnastik veya fitness öğretmeni. Hepsi için bu durum büyük sıkıntı oluşturur. Labioplasti ameliyatı gereken durumları sadece mesleki rahatsızlık bağlamında da değerlendirmemek gerekir. Mayo, bikini veya dar bir tayt ya da pantolon giymek bütün kadınları ilgilendiren bir durumdur. Sonuçta hem rahat etmek hem de güzel görünmek bütün kadınların arzusu.

Sonuç olarak labioplasti ameliyatı kişisel konforu arttırmak için yapılan bir operasyondur. Dar kıyafet giyemiyorsanız, sık genital tahriş ve enfeksiyon yaşıyorsanız operasyonu düşünebilirsiniz.

Labioplasti hangi durumlarda yapılır? 

Büyük dudakların dışına taşan kalın, geniş, sarkık veya kırışık iç dudaklar, asimetri, iç dudakların uç kısımlarında renk koyulaşmaları ve kenar kısımlarında pürüzlü ve girintili çıkıntılı yapıların olması durumunda yapılır. 

Kimlere labioplasti yapılır? 

Labioplasti en çok estetik kaygılara bağlı olarak yapılmaktadır. İç dudakların normalden iri, geniş yapıda ve kalın oluşu cinsel açıdan özgüven eksikliğine, cinsel ilişki sırasında utanma ve konsantre olamamaya, rahat partner ilişkisi kuramama ve bu nedenle evlenememeye, kişinin kendisini cinsel açıdan beğenmemesi ve hatta kadın olarak görememesine dahi neden olabilir. 

Labioplasti cinsel hazzı etkiler mi? 

Cinsel hazzı asla olumsuz yönde etkilemez. Hatta kişide oluşturduğu özgüven artışı ile cinsel ilişki sırasında konsantrasyonu da olumlu yönde etkilemektedir. 

Labioplasti bakirelere de yapılabilir mi? 

Evet. Labioplasti ameliyatları kızlık zarına asla zarar vermez. O yüzden bakire genç kızlara da güvenle yapılabilir. 

Labioplasti ameliyatları kim tarafından yapılmalıdır? 

Labioplasti operasyonları, günümüzde pek çok kadın doğum hekimi ve plastik cerrahlar tarafından uygulanmaktadır. Önemli olan ameliyatı yapan cerrahın kadın genital bölgenin anatomisine hakim olması, bu konuda eğitim almış olması ve tecrübesidir. Aksi takdirde son derece olumsuz durumlarla karşılaşmak da olasıdır. 

Labioplasti sonrası ne tür olumsuzluklarla karşılaşılabilir? 

Labioplasti operasyonu her ameliyatta görülen kanama, enfeksiyon, dikişlerin açılması ya da anesteziye bağlı komplikasyonlar gibi genel riskler içerir.  

Son olarak; Labioplasti adaylarının pek çoğu, ortada yalnızca düz bir yarık şeklinde ve dudakların hiçbir şekilde görünmediği vajina görünümünü tercih etmektedirler. Genital bölge kadınlar tarafından en çok arzulanan görünüm iç dudakların kısa ve simetrik olmasıdır. Ayakta ve bacaklar kapalı iken dış dudakların dışına taşma olmamalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Pınar Kadiroğulları Kadın Hastalıkları Ve Doğum Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)