Labioplasti Nedir?

Yazar Pınar Batu Kartal • 2 Mart 2023 • Yorumlar:

Labioplasti genital estetik cerrahi bir işlemdir. Genel olarak iç dudak estetik operasyonu ve dış dudak estetik operasyonu olarak tanımlansa da, labioplasti iç dudak düzeltme ameliyatı olarak düşünülür.

Hormonal etmenler, yaş ve en önemlisi yapısal sebeplerle büyüyen, şekil bozukluğu ve cinsel fonksiyon bozukluğuna sebep olan sarkmış ve büyümüş ya da asimetrik hale gelmiş iç dudakların düzeltilmesi ameliyatına labioplasti denir. Var olan iç dudakların dokuları kullanılarak dış görünüşü ve cinsel fonksiyona bozukluğa sebep olan yapı düzeltilir. Estetik operasyon olarak düşünülse de fonksiyon bozukluğu için gerekli bir ameliyat haline gelmiştir.

Labioplasti ameliyatını içine alan dış dudak estetiği, dış dudakların doku alınarak sarkmış dudakların düzeltilme ameliyatıdır. Çoğu zaman dış dudak estetiğinde dolgu ya da yağ enjeksiyonu görsel düzenleme için gerekebilir.

Labioplasti Ne Demek?

Genel olarak 'plasti' kelimesi belli bir organın düzeltilme ameliyatlarında kullanılır. Labium dudak demektir. Labioplasti dudak düzeltme ameliyatıdır. iç dudakların düzeltilme ameliyatı minör labioplasti, dış dudak düzeltilme ameliyatı major labioplastidir. Şekil bozukluğuna sebep olan dudaklar estetik kabul edilebilir ölçüde ve 'kişiye özel labioplasti' yapılmalıdır.

Vagina Dudakları (İç Dudak Ve Dış Dudak) Sarkması Neden Olur ?

En önemli faktör yapısal özelliktir. Ancak hormonal değişimler, hormonal hastalıklar, normal vajinal doğumda olan travmalar ve yırtılmalar da diğer faktörlerdir. Çok kilo alıp verme sarkma sebebi olabilir. Maalesef ki kilo alıp verme ve hormonal hastalık, doğum travmaları dışında herhangi bir yöntem genital sarkma ve büyümeden korunmamızı sağlamaz, bu sebeple daha çok genetik yapı yani yapısal faktör önem arz eder. Normal vajinal doğum sırasında oluşan yırtıklar oldukça sık labium yani iç ve dış dudak şekil bozukluğuna sebep olabilir.

İç Dudak Sarkması (İç Dudak Şekil Bozukluğu) Ne Tür Şikayetler Yaratır?

Labium şekil bozukluğu- iç dudak sarkması fiziksel görüntü bozukluğunun yanında başka problemlere de yol açar. İç dudak sarkması mevcut ise dar kıyafetler ve mayo bikini gibi giysilerle hoş olmayan kişinin rahatsız olduğu görüntü oluşabilir. Ayrıca büyümüş sarkmış iç dudaklar cinsel ilişki sırasında kadının özgüvenini oldukça kötü etkilemekte bu açıdan cinsel fonksiyonları bozmaktadır.

Klitoris üzerinde var olan fazlaca miktarda ki sarkık dokular klitoral uyarımı azaltacak, bu da orgazm olamama ya da orgazm kalitesinde azalma yapabilir. Bazı hastalar cinsel ilişki sırasında hem hissedememe hem de ilişki sırasında zedelenme şikayeti ile başvurur. Ayrıca büyük sarkmış labiumlar normal vajinal doğum sırasında da yırtılıp travmaya maruz kalabilir.

İç dudak ve dış dudak çok katlantılı olunca, idrar yollarının hemen üzerinde olduğu için idrar yolları ve vajinal enfeksiyonlar daha sık olabilmektedir.

  • Labiumların sarkık, asimetrik ve büyük olduğu

  • Sık vajinal enfeksiyon

  • Sık idrar yolu enfeksiyonu

  • Dar kıyafet giyildiğinde tahriş olunan görsel olarak rahatsız olunan durumlarda

  • Asimetrik ve büyük görünen labiumlar varlığında cinsel ilişki sırasında özgüven kayıplarında

  • Cinsel ilişki sırasında haz alamama

  • Cinsel ilişki sırasında ses gelmesi

  • Cinsel ilişki sırasında rahatsız eden koku varlığı

  • Spor yaparken, bisiklet sürerken oturulduğunda rahatsızlık

Büyük labiumlar nedeni ile ilişki sırasında ağrı ve travma gibi durumlarda labioplasti ameliyatı yapılır.

Labioplasti (İç Dudak Estetiği) Nedir?

Labioplasti büyük ya da asimetrik labiumların estetik operasyon ile düzeltilmesi ameliyatıdır. Teknik olarak kliniğimizde 5 çeşit labioplasti ameliyatı yapılmakta ancak her hastanın labium yapısı birbirinden oldukça farklı olduğu için her hastaya özel labioplasti yaptığımızı söyleyebiliriz. En iyi estetik sonuç için her kişinin yapısına uygun labioplasti kişiye özel yapılmalıdır.

Labioplasti Nasıl Yapılır?

Labioplasti ameliyatı genel anestezi ya da lokal anestezi ile yapılabilir. Genel anesteziyi tercih edecekseniz; 6 saatlik açlık süresi gerekmektedir. Lokal anestezi için açlık süresi gerekmemektedir. Labioplasti ameliyatı lokal anestezi ile kolaylıkla yapılır. Ofis şartlarında lokal anestezi ile oldukça sık yapmaktayız. Eğer labiumlar büyük ve oldukça asimetrik ise ameliyat süresi uzayabilir.

Labioplasti Ameliyatı Yöntemleri Nelerdir ?

Temel olarak 5 çeşit labioplasti yöntemi uygulamaktayız.

Genel olarak çok kullanılan ancak bizim kliniğimizde çok nadir uyguladığımız trim (düz kesi) yönetemi genital anatomiye uygun değildir. Kesilen hat boyunca testere ağzı gibi görüntü oluşmaktadır. Bize başvuran revizyon daha önce labioplasti olmuş düzelttirmek isteyen) hastalarda başvuru sebebi trim yöntemi ile labioplasti olmalarıdır.

Klitoris üzerinde ki sünnet derisi, onun altında ki klitoral açı ve idrar deliği ile klitoris arasındaki 3 yapı birleşerek labium minüsü oluşturur. Trim kesisinde tek bir hat kesileceği için ameliyat sonrası estetik görünüm cinsel ve idrar yolları fonksiyonları kötü etkilenecektir. Ayrıca en sık şikayet küçük bir oğlan genital bölgesine benzediği olacaktır.

Tip 1 Labioplasti:Mons pubis (genital bölgenin başladığı en üst nokta) geniş olan hastalarda tercih edilir. Optimum sonuca ulaşabilmek için tüm alan tek bir görselde değerlendirilmelidir. Ancak doku fazla alınır ise idrar yapmada zorluk, kesik akımlı idrar yapma, ilişkide ağrı, sürekli klitoral cinsel uyarım gibi oldukça ciddi komplikasyonlar olmaması adına konusunda deneyimli hekimler yapmalıdır. Bu tip labioplasti yerine basit yöntemler tercih edilecek olursa testere ağzı, çocuk erkek genital görünümü, tayt ve bikiniden belli olan çıkıntılı görünüm olacağı için bu hastalarda kişiye özel tip1 labioplasti yapılabilir.

Tip 2 Labioplasti:Bazı hastalarda klitoris, üretra ve sünnet derisi üzerinde ki katlantılar oldukça geniştir. Bu üç alanın yanı sıra labium minüslere müdahale edilmektedir. Hudoplasti denilen klitoral bölge üzerindeki alana müdahale bu tip labioplasti de yapılır.

Tip 3 Labioplasti:Diğer alanlara ek olarak Mons pubis denilen labium majus ve minus arsında ki tepe noktaya da müdahale edilir. Burada ki amaç yanlarda ve üste olan fazla katlantıyı labium minüsler küçülünce kabul edilebilir estetik görüntüye ulaştırmaktır.

Tip 4 Labioplasti:Eğer labiumların büyüklüğü az ise uygulanır. 2 alana müdahale edilir labiumlar küçük olsa da sadece düz kesi ile estetik görüntü yakalanması mümkün olmaz. Klitoral alanın çıkık olmaması için; doku kabul edilebilir ölçüde çıkarılmalıdır.

Teknik olarak yöntemlerden bahsetsek de her kadının labium genişliği alanların açısı, görünümü tamamen birbirinden farklıdır. Hangi hastanın hangi bölümünden kaç cm ya da nasıl bir eğimle kesi yapılacağı hastanın genital görüntüsüne göre karar verilir.

Eğer bu şekilde yapılmaz ise istenilen optimum sonuca ulaşılamaz. Labium derisi incedir, planlamanın iyi yapılması tekrar tekrar kesi uygulanmaması için önemlidir. Bu sebeple kliniğimizde kişiye özel labioplasti yapılmaktadır. Ön değerlendirme de hasta ile beraber konuşulup, operasyon öncesi çizim planlaması yapılması önemlidir. Kliniğimize başvuran revizyon labioplasti hastalarının çoğu planlamanın net yapılamadığı, düz kesi ya da fazla yandan kesi yapılmış hastalardır.

Labioplasti Ameliyatını Hangi Doktorlar Yapar?

Genital bölge cinsel özgüven için görsel endişe yanında ayrıca fonksiyonel bir alandır. Üretra denilen idrarın yapıldığı alan, cinsel uyarım alanı olan klitoris, ilişkiye girilen vajinal açıklık, hemen altında perineal body ve devamında anüs bulunmaktadır. Tüm alan pelvik tabandır pelvik taban bozukluğuna tüm hayat kalitemizi etkiler. Labioplasti ameliyatında vajina daraltma (vajinoplasti) uygulamadı isek perineal body ve anüse müdahale yoktur.

Labioplasti yaparken idrar yolları ve klitorise dikkat edimeli, fonksiyon bozukluğu yaşanmamalıdır. vajina girişinde ki labiumlar fazla traşlanırsa cinsel ilişkide ağrıya sebep olabilir. Bu açıdan genital bölgeye hakim, genital estetik konusunda deneyimli hekimlerin yapması önemlidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Pınar Batu Kartal Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)