Laparoskopi

Önce göbek deliğinden 5-10 mm lik bir kesi ile karın boşluğuna kalın bir iğne yerleştirilir. Bu iğne yardımıyla belli bir basınca kadar karın boşluğu Karbondioksit gazı ile şişirilir. Bu hacim bize karın boşluğunda rahat görüntü almayı ve gerekli girişimleri yapma imkanı verir ve operasyon boyunca basınç sabit kalacak şekilde devam edilir. Yeterli basınç oluşunca bu iğne çekilerek aynı keşiden içeriye trokar denilen ve içinde kamera veya el aletlerinin geçirildiği karın boşluğuna ilerletilir. İlk trokardan kameranın optik aleti içeriye sokulur. Net görüntü alınıp basınç devamlılığı sağlandıktan sonra, operasyonun türüne göre, genellikle her iki kasığa yakın sağ ve sol ikincil trokarlar direkt görüş altında girilir. Bu trokarlardan sokulan el aletleri yardımıyla operasyon gerçekleştirilir. İşlem bitiminde bütün trokarlar çekilir, karın boşluğundaki gaz boşaltılır. Cilt kesileri tamir edilerek operasyon sonlandırılır. 

En sık kullanım endikasyonları şunlardır;

İnfertilite veya kronik ağrıda tanısal amaçlı

Dış gebelik

Yumurtalık kistleri

Tüp bebek tedavi sürecinde, tüplerde sıvı toplanması saptanırsa, tüpün çıkartılması

Miyomların çıkartılması

Rahim ve yumurtalıkların alınması

Bazı idrar kaçırma ameliyatları

Rahim ağzı, rahim ve yumurtalık kanseri ameliyatları

 

Yapılan ameliyatın genişliği, süresi ve operasyon bulgularına göre hastalar ya aynı gün ya da bir gece hastanede kaldıktan sonra taburcu edilirler. Ortalama 4-7 gün sonra günlük hayata dönülür. 

İlk 48 saat içine, karın boşluğunda kalan gazın diafram zarına yaptığı baskıya bağlı olarak omuz ağrısı olabilir. Bu ağrı zamanla ve ağrı kesicilerin yardımıyla geçer.

Genellikle alınması gereken bir dikiş olmaz. Özel bir pansuman gerekmez. Yara üzerindeki bandaj 48 saat sonra açılarak banyo duş alınabilir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mustafa Kır Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Perinatoloji Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Mustafa Kır

Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Perinatoloji Op. Dr.

Randevu al