Laparoskopik Myom Ameliyatı Nedir?

Myomlar kadınlar arasında sık gördüğümüz ve iyi huylu tümör kabul ettiğimiz hastalıklardır. Rahim kaslarından gelişmektedir ve yerleşim yerine, boyutlarına ve bası şikayetlerine göre myomun ameliyat edilip edilmeme kararını vermekteyiz. Genel olarak her 10 kadından 5'inde myom olmasına rağmen bu 5 kadından 1 tanesi ameliyat gerektirecek myom özelliğini taşımaktadır.

Hangi myomlar ameliyat edilmelidir ?

  • Boyutu 5cm'nin üzerinde ise

  • Rahim zarına yakın yerleşerek kanama fazlalığı yaratıyorsa

  • Mesane ve rektuma bası yapıyor ve idrar, kabızlık şikayetlerine yol açıyorsa

  • Rahim anatomisini bozarak veya küçük olmasına rağmen rahim zarının beslenmesine engel olarak kısırlık veya gebe kalmayı zorlaştırıyor, düşüklere ve gebelik kayıplarına yol açıyorsa

  • Takiplerde hızlı büyüme gösteriyor, ağrıya yol açıyorsa ameliyat kararı vermekteyiz.


Laparoskopik Myomektomi Riskleri Nelerdir?

Laparoskopik myom ameliyatının açık ameliyat tekniği ile yapılan myom ameliyatlarına göre artmış bir risk taşımamaktadır. Gerek ameliyat sırasındaki kanama gereksede ameliyat sonrası olması muhtemel riskler açısından her iki ameliyat tekniği benzer riskler taşımaktadır .


Laparaskopik Myom Ameliyatı Tekniği Nedir?


Laparoskopik myom ameliyatlarında myom ve myomu saran kapsülü ile birlikte çıkarılıp eğer gerekiyor ise rahim kaslarını tekrar eski haline dönüştürmek için yine laparoskopik yöntemle sütür(dikiş) uygulanmakta ve çıkarılan myom veya myomlar yine özel laparoskopik özel aletler ile karın içi organlara zarar vermeden karın dışına alınmakta ve kanama kontrolü sağlandıktan sonra ameliyat bitirilmektedir. Operasyon süresi myomların yerleşim yerine, myom çıkarıldıktan sonra rahim kaslarına sütür(dikiş) gerekip gerekmemesine göre 45 dakika – 2.5 saat sürebilmektedir. Operasyon sonrası 1 gece hastane kaldıktan sonra evinize dönebilirsiniz. 

Hangi hastalar laparoskopik myom ameliyatı olabilir ?

Myom nedeni ile ameliyat olması gereken hastalarımızın büyük çoğunluğunda laparoskopi yöntemi seçilebilir. Bu konuda en önemli nokta laparoskopik myom ameliyatı uygulayabilen, bu konuda tecrübeli bir laparoskopist tarafından yapılmalıdır. Ayrıca myom sayısı, büyüklüğü ve yerleşim yeri bu operasyonun kararını vermede önemli noktadır.

  • Boyutu 9-10 santimetreden küçük olmalı

  • Myomlar, 4 den fazla sayıda olmamalı

Özetlemek gerekir ise myom nedeni ile ameliyat olması gereken hastaların bu ameliyatı laparoskopik olarak kapalı yöntemle olma şanslarının olup olmadığını, yine laparoskopi konusunda deneyimli kadın hast. Ve doğum hekimleri ile paylaşmalı bilgi almalıdır. Şartlar uygun ise laparoskopi tercih edilmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Cemil Karakuş Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)