Lazer Basur Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Yazar Ertan Beyatlı • 7 Ocak 2019 • Yorumlar:

Lazer Basur ameliyatı için muayeneye gelen hastaların hemen hemen tamamı şikayetlerden çok mustarip olduğu içindir.

Toplumumuzda “şikayet yapmayan hemoroid tedavi gerektirmez” düşüncesi daha yaygındır.

Hemoroid şikayetleri ise derecesine ve komplikasyon durumuna göre farklılık gösterir.


Toplumdaki Hemoroid Sıklığı

Ne yazık ki toplumda ara ara basit bir ağrı ve ayda bir iki sefer makat bölgesinden gelen kanamalar neredeyse normal olarak kabul edilmektedir. Bu şikayetler için muayene gereği bile duyulmamaktadır. Dolayısıyla muayene talebinde bulunan hastaların çoğu ya ileri evre hemoroid hastalığı veya enfeksiyon ve pıhtılaşma gibi komplikasyon durumları tespit edilir. Oysa ki 1., 2. ve hatta bazen 3. derece hemoroidler hiç ağrı yapmayabilir.

Hastaların haklı bahanesi var mı?

Muayene için tereddüt edip erteleyen hastalarda bir kaç neden sıralanabilir. Çoğu hasta der ki

  • basur utandıran bir hastalıktır
  • çevremde ameliyat olup iyileşen yok
  • basur ameliyatı çok zordur ve ağrılıdır
  • basur ameliyatından sonra tekrarlama oluyor
  • basur benim hayatımı pek etkilemiyor
  • basurla yaşamaya alıştım
  • bir fırsatını bulup da muayene olamadım
  • aklınıza gelebilecek diğer bahaneler..

Bir hekim olarak bu bahaneleri tek tek çürütüp hastaların kafasındaki tüm soru işaretlerini gidermek elbette zordur ancak genel anlamda ulaşabileceğim ve makalemi okuyan hastalara özetle şunları söylemek isterim:

  • yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi de basur bir hastalıktır
  • hiçbir hastalık utandırmaz
  • şikayet yapmayan basurlar zamanla vücuttaki kan depolarını boşaltır ve kansızlığa neden olabilir
  • her hastalığın bir tedavi yöntemi vardır, bunu araştırmalısınız!
  • geçmişte uyguladığımız hemoroid ameliyatları evet biraz ağrılı ve iyileşme süresi uzundu

Hemoroid Buzdağı gibidir

Makalemin başlığında anlattığım gibi aslında hemoroidu bir buzdağına benzetebiliriz, hastalar buzdağının sadece tepesini farkedebilirler. Ancak asıl hastalık makat bölgesinin yani barsakların iç tarafındadır. Ancak hekim bunu rektoskopi, Kolonoskopi veya ameliyat esnasında görebilir. Dolayısıyla evet Hemoroid Buzdağı gibidir!

Lazer Basur ameliyatı hakkında bilgiler, Lazer Proktoloji

Özellikle Son yıllarda toplumda “Lazer Basur Tedavisi” olarak oldukça yaygın bir kavram gelişti. Perianal ve anorektal hastalıkların tedavisini gerçekleştiren bölümün adı lazer proktolojidir.Bu yöntem vasıtası ile hemoroid memelerinin bağlı olduğu damarların köküne özel bir iğne aracılığı ile lazer uygulanır.

Böylelikle damarlar kapatılarak hemoroid memesinin küçülüp kaybolmasına ve kanamanın hızlı bir şekilde kontrol altına alınmasında katkı sağlar.

Lazer yöntemi yeni bir yöntem olduğundan dolayı her merkezde aynı başarı oranını yakalamak zordur ancak tecrübeli hekim tarafından yapıldığında ise başarı oranı cerrahi yöntemle neredeyse aynı seviyededir.

 

 

Lazer Basur ameliyatı nasıl yapılır?

Lazer Basur Tedavisi günübirlik işlem olarak yapılabilir ve aynı gün veya ertesi gün hasta taburcu olabilir. İşlem için uygulanacak anestezi türü ise genel, spinal veya lokal olabilir.

İleri derece hemoroid veya anal fistülün eşlik ettiği durumlarda belden uyşturma (yani SP spinal anestezi) tercih edilir. Komplike olmayan hemoroid vakalarında sadece makat bölgesi uyşuşturularak yapılabilir (yani LA lokal anestezi).

Anestezi safhasından sonra hasta jinekolojik veya litotomi pozisyonuna alınır (lokal anestezi ile yapılan durumlarda önce pozisyon verilir). Ameliyat bölgesi antiseptik solüsyon (patikon, betadin vb.) ile boyandıktan sonra steril temiz örtüler örtülür.

Makat (anus) bölgesinin iç yapısını görüntüleyecek alet (anoskop) yardımı ile basur memeleri ve varsa anal fissür ve fistül oluşumları tekrar gözden geçirilir. Daha sonra lazer iğnesi hemoroid memelerinin köküne doğru ilerletilir ve lazer atışları uygulanır.

Anal fistüllerde ise önce fistül kanalı renkli bir solüsyonla (metilen mavisi) tespit edilir. Daha sonra stile yardımı ile fistül kanalı ve fistülün iç (internal) ve dış (eksternal) orifisleri tespit edilir. Sonra özel bir fırça yardımıyla fistül kanalı temizlenip serum fizyolojik (SF) ile yıkanır. Özel lazer uçları fistül kanalından çekilerek atışlar yapılır ve fistül kanalı yok (oblitire) edilir. Bütün bu işlemlerde dokular kesilip dikilmez.

İşlem sonlandıktan sonra hasta dinlenmek için odasına alınır. İşlemden 30 dk sonra hasta yeme ve içmeye başlayabilir. Emziren anneler emzirmeye devam edebilir. Lokal anestezi ile yapılan işlemlerde hasta 2-3 saat sonra evine dönebilir. Spinal anestezi işlemlerinde ise hasta 5-6 saat sonra veya ertesi gün evine dönebilir. İşlemden bir gün sonra hasta normal hayatına devam edebilir. Yürüyüş yapabilir, banyoya girebilir, araba kullanabilir, işe gidebilir.

Geleneksel cerrahi hemoroid ameliyatlarında kullanılan neşter, makas, koter aleti ve diğer enstrümanların yerine bu ameliyatlarda özel ve hassas lazer uçları kullanılır. En az zararla hastalıklı dokular kesilir ve kanamaya neden olan damarlar çevre dokulara minimum hasarla yakılır ve kapatılır. Bu işlem geleneksel cerrahi yönteme göre daha hızı ve daha spesifiktir. (Hemoroidopeksi)

Hem geleneksel cerrahi yöntem hem de lazer tedavisi hemoroidektomi olarak kabul edilir. Her iki işlem esnasında da hemoroid memeleri (pakeler) ortadan kaldırarak tekrarlama şansını büyük ölçüde azaltılır. Her iki prosedür de bir klinikte, ameliyat merkezinde veya hastanede ameliyathanesinde yapılabilir.

 

Lazer Basur Komplikasyonları

Herhangi bir cerrahi operasyonun elbette riski vardır. Özellikle hemoroid ameliyatlarında ameliyat sonrası ağrı, kanama, enfeksiyon riski her zaman mevcuttur. Lazer tedavisinde bu komplikasyonla en düşük seviyededir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)