Sünnet Sonrası Neler Yapılmalı?

Yazar Ertan BeyatlıÇocuk Cerrahı • 17 Mart 2017 • Yorumlar:

Her anne ve babanın hayatında bir defa veya birden fazla kendi kendine sorduğu bir sorudur. Çocuğum sünnet oldu, peki sonrasında nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

Gözlemlerime göre bu konuda anne ve babalar çok ciddi bir şekilde tedirgin ve ne yapacaklarını bilemez durumda oluyor. Elbette haklılar çünkü hayatlarında kaç defa karşılaşıyorlar ki böyle bir durumla ???? 1,2 bazen 3 nadiren 4 ve üstü. Doğal olarak da kafalarında bir çok soru beliriyor:

Sünnetten sonra ağrı olur mu?
Ne zaman Yemek yiyebilir?
İlk idrarını (çişini) nasıl yapar, ağrı olur mu?
Pansuman ne zaman ve ne kadar sıklıkla yapılar?
Hangi ilaçları kullanmamız gerekiyor?
İlk banyosunu ne zaman yapabilir?
Ne zaman hareket etmeli, evden dışarıya ne zaman çıkabilir?
Hangi durumlarda doktorumuza bilgi vermemiz gerekiyor?
Bunları en fazla karşılaşılan sorular olarak sıralayabiliriz. Anne ve babanın bu konuda acemi ve tedirgin olması, çoğun tedirgin, gergin ve ağrıların olması, akraba, çevre ve aile dostlarından yardım etmek amacıyla her kafadan bir sesin çıkması ve daha nice nice faktörler bir araya geldiğinde işin içinden çıkılamaz bir hale gelir. Bu hususta çocukları henüz yeni sünnet olan anne ve babalara yardımcı olmak için bu makaleyi yazmaya karar verdim. Umarım bir çok aileye bu konuda az da olsa faydası dokunur. Şimdiden geçmiş olsun.

 

Sünnetten sonra ağrı olur mu?

Günümüzde lokal, sedasyon veya genel anestezi altında yapılan tüm sünnet yöntemlerinde sünnet bölgesi bazı iğnelerle uyuşturulur. Bu ilaçların etkisi ortalama 1-2 saattir. Bu süreden sonra hafif ağrılar başlar ve ilaç kullanılmazsa ağrılar giderek aratabilir. Bu ağrılar sünneti takip eden ilk 24 saat içerisinde daha şiddetli ve daha sık olur. Sünnetten sonra ilk gece uykusuz geçebilir ???? bu gayet normaldir çünkü çocuk çok hassas olur ve kendine dikkat ve ilgiyi çekmek için ağlayarak sızlayarak bir tavır sergileyebilir. Bu sürede ilaçları kullanmak yeterlidir. 24 saat sonrasında ağrılar ciddi bir şekilde azalır (%50-75) ve 48.saatte neredeyse ağrı hiç olmaz. Düşünün bıçakla parmağınızı kestiğinizde, ilk saatler ağrılı olur ancak ertesi gün sadece yaraya dokunduğunuzda ağrı olur. İşte buradaki mekanizma ve durum aynıdır. Ağrılar kaybolsa da ilaçlara düzenli bir şekilde devam edilmelidir!

Ne zaman yemek yiyebilir?

Lokal anestezi ile yapılan sünnetlerde hemen yeme ve içme başlanabilir. Genel anestezi altında yapılan işlemlerde ise çocuk kendine gelinceye kadar ağızdan bir şey verilmemelidir çünkü bu durumlarda kusma refleksi kontrolsüz bir süreçte olduğundan dolayı çıkarılar yiyecek ve içeceklerin bir kısmı solunum yolu ile akciğerlere kaçabilir ve istenmeyen tatsız bir tabloya yol açabilir. Bu süre ortalama 1-2 saattir.

İlk idrarını (çişini) nasıl yapar, ağrı olur mu?

Çoğu zaman çocuklar sünnet işleminden önce idrarını yapar. Bazı çocuklar çişini işlem esnasında yapmayı tercih eder nedense ???? Bu nedenlerden dolayı ve özellikle işlem sonrası başlayan ağrılar bölgedeki kasların istemsiz spazmına neden olduğu için ilk idrar yapma olayı bir kaç saat gecikebilir. Bu normal bir durumdur. İdrar hissi olduğu zaman çocuk kendini fazla tutamaz ve bunu dile getirir. Bazen aşırı spazmdan dolayı ilk idrara çıkma denemeleri başarısız olabilir. Bu gibi durumlarda mesane bölgesine ılık uygulama yapılabilir. İlk idrara çıkış durumu biraz yanma ile seyredebilir ve arada kesintiler olabilir. Bu çok normal bir durumdur. Ancak ilk idrara çıkma süresi gerektiğinden fazla sürerse (24 saat), ağrılar giderek aşırı bir şekilde artarsa, idrarla birlikte kan görülürse hekiminizle irtibata geçmeniz gerekir. Örneğin sargı bezi sıkı sarılmış olabilir ve gevşetilmesi ile bu sorunlar çözülebilir.

Pansuman ne zaman ve ne kadar sıklıkla yapılar?

Normal şartlarda ilk 24 saatten sonra pansuman (sünnet sargısı) evde çıkartılabilir. Bu süre bazen 48 bazen 72 saatte kadar uzatılabilir. Önce pansuman bezi iyi bir şekilde ılık suyla ıslatılır daha sonra çözülür. Çözülme esnasında kuru kalan bölgeler tekrar bol ılk suyla ıslatılır. Bu işlemi gerçekleştirirken tedirgin ve endişeli olmayın çünkü tamamen ağrısızdır. Pansuman çözülürken birkaç damla kan gelmesi çok normaldir. Pansuman açıldıktan sonra verilen kremle günden 2-3 defa sürerek açık pansuman yapmak yeterlidir. Önce sol el başparmak ve işaret parmağıyla penis (pipi) derisini penisin ucunu (glanz penis) görünceye kadar iyice gerdirin daha sonra sağ el başparmak ve işaret parmağıyla kremi özellikle dikiş bölgesi ve penisin ucuna sürün. Krem sürülmesinin en az iki hafta devam edilmesinde yarar vardır. Günde bir defa sünnet bölgesi ılık suyla ıslatılmalı veya banyo yapılmalı. Kurulandıktan sonra krem sürülmelidir. Yaranın günlük ıslatılması bölgenin temiz tutulması, kabukları atılması, ödemin çözülmesi ve işlem esnasında atılan dikişlerin biran önce emilip düşmesini sağlar. Bazı kilolu çocuklarda penis içeri kaçabilir ve pansuman erken dönemde düşebilir. Bu durumlarda endişelenmeyin. Sünnet sonrası penis içeri kaçıyorsa anne ve babalara çok önemli bir görev düşer. En az 7-10 güne kadar (yara iyileşinceye kadar) penis ve özellikle penisin ucu elle dışarı çıkarılmalıdır aksi takdirde bölgede yapışıklıklar ve darlıklar oluşur ki bu durum da ikinci ve gereksiz bir müdahale gerektirebilir. Yine sünnetten sonra 10 güne kadar penis ucunda şişlik oluşabilir ve bu durum da gayet normaldir ve zamanla düzelir.

Hangi ilaçları kullanmamız gerekiyor?

İlaç olarak genelde ağrı kesici ve ateş düşürücü şuruplar verilir, bazen antibiyotik bazen de bebeklerde fitil verilebilir. Sünnet bölgesine sürülmesi için çeşitli krem ve merhemler vardır.

İlk banyosunu ne zaman yapabilir?

Normal şartlarda sünnetten 24 saat sonra pansumanın açılması ile birlikte ilk banyo yapılabilir. Kanama riski , enfeksiyon veya benzeri durumlarda ise ilk banyo 48 saat sonra yapılmasında yarar vardır. Yetişkin çocuklarda 10 güne kadar günde bir kez banyo yapılması yeterlidir. Bebeklerde ise banyo yerine sünnet bölgesi bol ılık suyla temizlenebilir.

Ne zaman hareket etmeli, evden dışarıya ne zaman çıkabilir?

Sünnetten sonra ilk 24 saat kritik bir süreçtir ve mümkün olduğu kadar hareket edilmemesinde yarar vardır. Özellikle ilk 6 saat çocuğun yatarak geçirmesi uygundur. Kanama ve enfeksiyon riski olmayan durumlarda ise 24 saat sonra hareket edebilir evden dışarı çıkabilir.

Hangi durumlarda doktorumuza bilgi vermemiz gerekiyor?

Aşağıdaki durumlarda işlemi gerçekleştiren hekimle veya sağlık kuruluşu ile iletişime geçmeniz gerekebilir:

Pansumanın tamamen kanlı olması veya gözle görülür bariz kanamanın olması.
özellikle sünnetten 6 saat sonra penis ucunun aşırı şekilde koyulaşması. Normal şartlarda penis ucunda morarma görülür ve bu durum bir kaç hafta devam edebilir.
sünetten 24 saat sonra idrar çıkışının olmaması ve ilaçlara rağmen ağrıların artması
idrarda kan gelmesi
aşırı bulantı, kusma ve ateş olması

Sünnet Hataları Nelerdir?

Sünnet işlemi her ne kadar toplumda basit ve kısa işlem olarak görülse de aslında cerrahide çok önemli bir statüsü vardır çünkü deneyimli ve işin ehli olmayan kişiler tarafından yapıldığı zaman işlem esnasında yapılan bazı hatalar geri dönüşü olmayan ve hayat boyunca ısdırap yaratan türden olabilir, örneğin:

Penis ucunun kesilmesi
sünnet derisinin gereğinden fazla kesilmesi ve penis boyunun kısalması
penis damarlarına yapılan ilacın penisin çürümesine neden olması
sünnet derisinin düzensiz ve şekilsiz olarak kesilmesi
Bu konuda her anne ve babanın duyarlı olduğunda şüphemiz yoktur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)