Lazer Epilasyon

Yazar Ayça TuğrulDermatolog • 22 Ağustos 2019 • Yorumlar:

Lazer epilasyon, lazer ışınları kullanılarak istenmeyen tüylerin yok edilmesi işlemidir. Lazer ışını belirli bir dalga boyunda ve aynı doğrultuda giden birbirinden bağımsız ışık demetidir. Bu ışık demeti kıllara rengini veren melanin pigmenti tarafından emilirve oluşan ısı, kıl köküne iletilir. Böylece cildin diğer yapılarında herhangi bir hasara sebep olmadan kıl kökleri ısınır ve tahrip olur. Amaç yeni kıl oluşturma özelliğini en aza indirmek ya da tamamen yok etmektir.

Lazer epilasyon adet görmeye başlanıldığı dönemden itibaren her yaşta yapılabilir. Ayrıca kıl batıklarının tedavisinde de uygulanmaktadır.

Lazer epilasyon uygulamaları tıbbi bir işlemdir ve mutlaka uzman hekim gözetiminde yapılmalıdır.

LAZER VÜCUDUN HANGİ BÖLGELERİNE UYGULANABİLİR?
Kadınlarda en çok üst dudak, çene, bikini bölgesi, kollar, bacaklar, koltukaltı bölgeleri ve meme ucu; erkeklerde ise daha çok sırt, omuz, göğüs bölgesi ve sakal bölgesine uygulanır.

LAZER EPİLASYON ÖNCESİ NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Uygulama yapılacak bölgede bulunan kılların işlem öncesi 1 ay içinde ağda, cımbız veya epilatörle kökten alınmaması gerekmektedir ve yine 1 ay öncesi bronzlaşmadan kaçınılmalıdır.

LAZER EPİLASYONUN YAN ETKİLERİ NELERDİR?
• Koyu tenli ciltlerde birim alandaki melanin oranı daha fazla olduğu için, açık tene göre lazer enerjisi daha fazla emilir ve oluşan yüksek ısı cilt yanıklarına neden olabilmektedir. Bu yanıklar daha sonra hiperpigmentasyon (cilt renginin koyulaşması) ve hipopigmentasyon (cilt renginin açılması) olarak adlandırılan renk değişimlerine yol açabilir. Uygulama sonrası güneşten çok iyi korunulmalıdır.

• Lazer uygulamaları sırasında cilt ısınır ve soğutulması gerekir. Lazer epilasyonda soğutma, cildin hasar görmesini engelleyen önemli bir faktördür.
• Deride kısa süreli kızarıklık ve ödem görülebilir.
• Lazer ışınları oldukça güçlü ve parlak olduğu için gözlere zarar verebilir, bu nedenle işlem esnasında mutlaka özel gözlükler kullanılmadır.
• Lazer uygulamasının kanser oluşumu ile ilgili bir ilişkisi yoktur, iç organlara zarar vermez.

LAZER EPİLASYON İÇİN EN UYGUN ZAMAN NEDİR VE NE SIKLIKLA UYGULANMALIDIR?
Sonbahar, kış ve ilkbahar dönemleri lazer epilasyon için en uygun zaman olmakla birlikte yaz aylarında da güneşten çok iyi korunmak şartıyla lazer epilasyon yapılabilir. 

Yüz bölgesine 1-2 ay, vücut bölgelerine ise 2-3 ay ara ile uygulanmalıdır. Lazer epilasyon ile sadece büyüme evresinde bulunan tüyler yok edilmiş olur. Lazer epilasyonun tek seansta sonuç vermemesinin nedeni budur. 

Seans sayısı; kıl rengi (açık renkli tüyler fazla sayıda seans gerektirir), genetik yapı (koyu tenli kişiler fazla sayıda seans gerektirir), hormonal durum, tedavi edilen bölge (dudak üstü, yüz, sakal, üst bacak ve sırt bölgesi daha fazla seans gerektirir), kıl miktarı, yaş (ergenlik dönemi ve yirmili yaşlarda daha fazla seans gerekmektedir), kilo (fazla kilo tüy gelişimini arttırır) ve kullanılan ilaçlar gibi faktörlere bağlı olarak değişmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)