Lazer Lipoliz

Liposakşın ameliyatı küçük deliklerden (3-5mm) ince borular aracılığıyla ve bazı cihazlar yardımıyla bölgesel olarak deri altı yağ dokusunun azaltılması işlemidir.

Vücudumuzda bulunan yağ hücreleri enerji deposu olmaları dışında vücutta hormon üretiminde de görev alırlar. Yetişkinlikten itibaren yağ hücrelerinin sayısı artmaz ancak mevcut hücreler şişmanlama ve zayıflama durumlarında büyür ve küçülürler dolayısı ile kötü beslenme ve hareketsiz hayat tarzı nedeniyle büyüyen yağ hücreleri şişmanlığa neden olurlar.

İnsanların yağlanma şekilleri yapısal olarak (cinsiyete ve ırklara göre) büyük farklılıklar gösterir. Kadınlarda yağ birikimi çok basenlerde, bel çevresinde, göbek altında ve üstünde, bacaklarda ve boyunda olur. Erkeklerde ise göbek ve bel çevresinde, memelerde, boyunda ve karın içinde iç organların çevresinde olur. Güzel bir vücut görünümü için mutlaka sağlıklı beslenmek ve düzenli spor yapmak gereklidir. Ancak bölgesel olarak vücudun güzelleştirilmesi işlemi yağ emme (liposakşın) ve emilen yağların hazırlanıp önceden planlanmış bölgelere enjekte edilmesi işlemleri ile gerçekleştirilebilmektedir.

Lipasekşin ameliyatından önce yağların azaltılacağı alanlar çizilerek planlama yapılır. Ameliyat sırasında bu alanlara az sayıda ince delikler açılır ve yağ dokusunu azaltma işleminde kullanılacak ince borular bu deliklerden sokularak yağ dokusu mekanik yolla, ultrasonik enerjiyle ya da lazer enerjisiyle parçalanır ve serbestleştirilir. Ardından serbestleştirilmiş dokular vakum gücüyle borular aracılığıyla çekilerek vücuttan uzaklaştırılır ve yağlı bölgede yağlar azaltılarak inceltme sağlanmış olur. Yağ emme (liposakşın) işleminde amaç hastayı zayıflatmak değil, bölgesel olarak yağları azaltmaktır. Dolayısı ile kilo kaybettirme amacıyla liposuction uygulanması gerçekçi değildir. Ortalama alınacak yağ miktarları litrelerle tarif edilse de asıl amaç şekil vermek ve estetik vücut hatları kazandırmaktır.

Lazer lipoliz operasyonu sırasında önce ucunda lazer enerjisi ile ısı yayan ince metal çubuklar planlanan alanlarda belirlenmiş süreler boyunca gezdirilerek yağların eritilmesi, yumuşaması sağlanır. Takiben klasik liposakşın kanülleri ile aynı alandan yağlar vakumlanır. Ultrasonik lişosuctionda ise yağ dokuyu eritme ya da hasarlama işlemi yağ dokuya yönelik daha seçici olan ve ısı üreten ultrason enerjisi ile (ses dalgaları) gerçekleştirilir. Hasarlanan yağların alınması için klasik kanüller de kullanılabilir.

Yağ emme işlemi sonrasında alınacak yağlar başka bölgelere enjekte edilerek (yağ grefti, lipofilling) kontur deformitelerinin düzeltilmesi ve hatta belli alanlara (örneğin memelere) hacim kazandırılması mümkün olup bu işlem için birden fazla seans gerekebilir.

Yine her cerrahi işlemde olduğu gibi hastada şeker hastalığı var ise, herhangi bir kalp, akciğer yada kan hastalığı varsa, yada kan sulandırıcı, doğum kontrol hapı gibi ilaçlar kullanıyorsa bu riskler artar. Sigara kullanımı ise yara iyileşmesini anlamlı derecede bozar, her türlü ameliyatın sonucunu kötü yönde etkiler. Liposakşın operasyonundan 2-3 hafta önce ve 2-3 hafta sonra sigara kesilmelidir.

Liposuctionda estetik açıdan karşılaşılabilecek komplikasyonlardan biri yağ emilen bölgenin asimetrik ve girintili-çıkıntılı bir şekilde iyileşmesidir. Bu durum özellikle liposuction’ın uygun olmayan şekilde yapılması ya da korse veya bandajların yetersiz kullanımına bağlıdır ve 4-6 ay sonra ikinci bir revizyon seansını gerektirebilir.

Aşırı miktarda yağ alınmasına bağlı olarak kan kaybı ve vücut sıvı-elektrolit dengesi bozulması meydana gelebilir. Bu nedenle en doğrusu güvenli sınırlar içinde (3-5 litre) yağ alınmasıdır.

Gerçekleşebilecek ciddi komplikasyonlardan biri de oldukça nadir görülen bacak toplardamarlarında pıhtı oluşumu anlamına gelen ven trombozudur. Bu pıhtının damarları tıkaması yani tromboemboli riski oldukça tehlikeli olsa da yeni liposuction yöntemleri, operasyon sırasında hastanın bacaklarına bandaj uygulanamsı ve son yıllarda kullanılmaya başlanan yeni ilaçlar bu riskleri son derece azaltmıştır.

Liposakşın işleminde uygulama yapılacak alana göre ameliyat süreleri oldukça değişken olabilir. Tek ve küçük bir alan için 45 dk sürebilirken, yaygın olarak tüm vücutta uygulanacaksa 2-4 saatte sürebilir.

Ameliyattan sonra 2-5 gün boyunca uygulama yapılan deliklerden sıvı sızıntısı olabilmektedir ve yapılan alanlarda ödem gelişmekte yani uygulama yapılan yerler şişmektedir. Ayrıca ilk bir kaç gün artan morluklar oluşmakta ve ilerleyen günlerde bu morluklar tamamen kaybolmaktadır. Hastalar 3-4 hafta işlem yapılan alanlara baskı uygulayacak korseler veya bandajlar giymelidirler. 48-72 saat sonra banyo yapabilmeleri mümkün olup ödemlerin daha hızlı çözülmesi için hafif yürüyüşlere 2-3 gün içinde başlamalıdırlar ancak 4 hafta boyunca ağır spor yapmamaları gerekmektedir.

Yağ emme işlemi sonrasında hastaların kilolarını korumaları gereklidir çünkü yağ dokuları azaltılmış olsa da vücutlarında kalan yağ hücreleri şişmanlama durumunda büyüyeceği için vücut hatlarında bozulmalar meydana gelebilecektir. Hastaların kilolarını korumaları durumunda yağ emme işleminin sonuçları kalıcıdır.

Liposakşın estetiği fiyatları çok sayıda değişken nedeniyle (uygulanacak teknik ve zorluğu, kullanılacak anestezi, uygulama yapılacak bölgeler, ameliyatın yapılacağı hastane vb.) farklılıklar göstermektedir ve bu nedenle en doğru fiyatlar için doktorunuzdan yağ alma ve yağ dolgusu operasyonu fiyatları ile ilgili bilgi alınız.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yağmur Kaan Bedir Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Yağmur Kaan Bedir

Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al