Lazerle Et Beni Tedavisi

Yazar Jale YüksekDermatolog • 17 Mayıs 2016 • Yorumlar:

Et benleri; cilt renginde veya kahverengi renkte olan genellikle deriye bir sap yardımıyla bağlanan yumuşak deri oluşumlarıdır. Çoğu insanda bir veya birkaç adet bulunur.

Et benleri sıklıkla Benler yani Nevüs ile karıştırılır. Benlerin habisleşme potansiyelleri olmaları nedeniyle sürekli takip altında olmaları gerekir. 

Et benlerinin ise habisleşme özellikleri hemen hemen hiç yoktur yani zararsız deri yapılarıdır. Bu nedenle takip edilmesi gerekmeyen deri lezyonlarıdır. 

Et benleri vücudun her bölgesinde görülebilir fakat sıklıkla boyun, koltukaltı, meme altı, göz kapaklarında görülmektedirler. Bu bölgeler giysilerin ve tenin birbirine en çok sürtündüğü bölgelerdir. Sürtünen bölgelerde etbenlerinin daha sık görülmesi etbeni ile kilo problemi arasında ilişki kurulmasına neden olmuştur.

Et benlerinin diğer nedenleri arasında güneşin etkisi, genetik yapı, hamilelik, ani kilo kaybı doğum kontrol ilacı kullanımı ve yaşlanma yer almaktadır.

Et benleri çocuklarda görülebilmekle birlikte orta yaş ve ileri yaşta daha sık izlenmektedir.
Et benleri epitelyal polip olarak da adlandırılırlar.

İnsan sağlığını tehdit etmezler fakat göze kötü görünmesi, kıyafete, saça ve kolyeye takılarak rahatsızlık vermeleri bazen de tahriş sonucu enfeksiyon gelişerek ağrıya ve kızarıklığa neden olmaları, bu deri oluşumlarının tedavisinin istenmesine neden olur. Ya da tamamen estetik kaygılar nedeniyle et benleri tedavi edilir.

Et benlerinin tedavi seçenekleri arasında lazer, cerrahi yöntem, sıvı azot ile dondurma tedavisi (buz tedavisi) ve elektrokoter yer almaktadır.

Elektrokoter ve cerrahi yöntemleri lokal anestezi  uygularak gerçekleştirilir.

Buz tedavisinde ise uygulanan alanda kızarıklık ve su toplaması gelişir sonrasında  birkaç gün içinde iyileşme olur.

Et benlerinin tedavisinde lazer uygulaması yeni tedavi yöntemidir. Lazer tedavisinde anesteziye gerek yoktur, 1 veya 2 seansta et beni tedavi edilebilir.​

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)