LAZERLE LEKE TEDAVİSİ

Yazar Özge Aydın • 25 Haziran 2017 • Yorumlar:

Lazerle Leke Tedavisi

Cildimizde rengini verenen melanin olarak adlandırılan pigmentin normalden fazla olduğu bölgelerde cilt lekeleri ortaya çıkar. Normalden fazla melanin birikmesiyle ortaya çıkan cilt lekeleri, yüzün ve vücudun farklı noktalarında ve pek çok farklı faktöre bağlı oluşabilmektedir. Doğuştan gelen lekeler, çocukluk döneminde ortaya çıkan lekeler, hamilelikte görülen lekeler, sistemik problemler veya hastalıklara bağlı lekeler, ilaç kullanımıyla beliren lekeler, güneş lekeleri gibi değişik lekelenme sebepleri olabilmektedir. Bu nedenle leke tedavisi için en önemli noktalardan biri, lekenin çeşidinin belirlenmesidir.

Leke tedavisinde bir başka önemli nokta da melanin yoğunluğu olan bölgenin cildin hangi katmanlarında bulunduğudur. Derinin üst katmanlarında oluşan ve koyu renkli lekelerin tedavisi daha kolay olabilirken, derin katmanlardaki açık renkli lekelerde tedavi daha zor olabilir.

Leke Tedavisi Yöntemleri

Lekelerin tedavisinde farklı yöntemler mevcuttur. Bu yöntemler duruma göre tek başlarına kullanılabileceği gibi doktorun tavsiyesiyle kombine şekilde de yapılabilmektedir. Renk açıcı kremler, kimyasal peeling yöntemleri, lazerle leke tedavisi, kriyoterapi gibi farklı yaklaşımlar izlenebilir. Bu noktada tedavi sürecinin leke çeşidine göre iyi belirlenmesi önemlidir.

Lazerle Leke Tedavisi Nasıl Yapılır?

Günümüz teknolojisinde lazer sistemleriyle leke tedavisi yapılabilmektedir. Lazer epilasyon işlemlerinde olduğu gibi, belirli dalga boyundaki lazer ışınları melanin pigmenti miktarının fazla olduğu leke bölgelerini hedefleyerek yok etmektedir. Normal cilt hücrelerinde melanin oranı çok daha düşük olduğunda bu bölgeler lazer ışınından etkilenmez.

Lazerle leke tedavisi ile;

  • Doğumsal lekeler,
  • Güneş lekeleri,
  • Yaşlılık lekeleri,
  • Lentigolar,
  • Şarap lekeleri,
  • Melasma,
  • Hasarlanmayla oluşan lekeler,
  • Ota nevüs,
  • İto nevüs gibi lekeler,
  • Çiller ve bazı ben türleri

Tedavi edilebilmektedir.

Lazerle cilt lekelerinin tedavisinde kullanılan birçok lazer sistemleri mevcuttur. Cildin daha alt katmanlarına kadar inilebilmekte ve görece daha derin lekelerde başarı sağlanabilmektedir. Ancak bu sistemlerin koyu tenli kişilerde kullanımına dikkat edilmesi gerekir. Seanslar 2 hafta aralarla yapılabilmektedir.

Lazerle Leke Tedavisi Kaç Seans Sürer?

Seans sayısı lekenin çeşidine ve zorluğuna göre değişebilir. Yaşlılık lekeleri ve çiller için bazı durumlarda tek seans lazer uygulaması bile yeterli olabilmektedir. Daha zorlu ve derin lekeler için daha fazla seans gerekir. Bazı lekelerde, lekenin tamamen kaybolmaması da mümkündür. Bu nedenle bütün lekeler tamamen tedavi edilebili demek doğru olmaz. Ancak her lazerle leke tedavisi seansı ile lekenin rengi açılacaktır ve sonuç olarak rengi cilt rengine daha yakın bir renge yaklaşacaktır.

Lazerle Leke Tedavisi Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle lazerle leke tedavisinin doktor kontrolünde yaptırılması önemlidir. Yanlış uygulamalar tehlikeli sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle lazer cihazlarının iyi ayarlanması önemlidir. Ayrıca leke tedavisi yapılacak bölgelerin güneş veya bronzlaştırıcılar sebebiyle renginin koyulaşmamış olması gerekir. Koyu renkteki cilt lazer ışınlarından daha fazla etkilenerek ciltte hasarlanmalara neden olabilir.

Lazerle Leke Tedavisi Sonrası

Lazerle leke tedavisi sonrasında özellikle güneşten koruma çok önemlidir. Mümkünse güneşe maruziyet hiç gerçekleşmemeli ya da güneşten koruyucu kremler kullanılmalıdır. Ayrıca cilde uygulanacak bakım ürünlerinn alkol bazlı olmaması ve doğal yapıda ürünler olması da gerekmektedir.

Lazerle Leke Tedavisi Zararları ve Yan Etkileri

Düzgün şekilde yapıldığında büyük bir yan etki görülme olasılığı sıfıra yakındır. Çok nadir durumlarda yara ve enfeksiyon görülebilir. Ayrıca işlemin ardından güneşe fazla maruz kalınmasıyla lekeler tekrar ortaya çıkabilmektedir.

Lazerle leke tedavisinde belirli durumlarda leke tamamen kaybolmaması mümkündür. Ancak renkte bir açılma olacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Özge Aydın Sertifikalı Medikal Estetik Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)