Lazerle Varis Tedavisi

Yazar Mustafa GülerKalp Ve Damar Cerrahı • 4 Eylül 2020 • Yorumlar:

Kullanılmış kanın tekrar oksijenlenmesi için kalbe taşınması gerekmektedir. Bu taşıma görevini ise toplardamarlar üstlenmektedir. Bacaklarda bulunan toplardamarlarda kapakçık sistemi yardımı ile kan yukarı taşınmaktadır. Ancak kapakçık bozulması sonucunda kan, damar içerisinde birikmekte ve varis problemi ortaya çıkmaktadır. Bu durum aynı zamanda venöz yetersiz olarak da tanımlanmaktadır.

Venöz Yetersizlik ve Varislerin Temel Nedenleri Nelerdir?

  • Kadın cinsiyeti. Özellikle ileri yaştaki kadınlarda erkeklere oranla çok daha fazla görülmektedir.

  • Kalıtımsal faktörler

  • Doğum kontrol ve progesteron haplarının kullanımı 

  • Hormonal değişimler (Ergenlik, menopoz, gebelik süreçleri)

  • Kilo kontrolünde dengesizlikler (Hızlı ve sık kilo alıp verme)

  • İleri yaş

  • Ağır sportif aktivitelerde bulunma

  • Hamam, sauna gibi sıcak ortamlarda uzun süre kalma ya da bronzlaşma

Varis ve venöz yetersizlik problemleri uzun süre sadece kozmetik problemlere yol açabilmekte hastada başka herhangi bir şikayet açığa çıkarmamaktadır. Ancak bazı hastalarda ise ağrı, sancı, yorgunluk, kramp, pıhtı oluşumu ve akciğer hastalıkları, cilt deformasyonu ve yara açılmaları gibi ciddi problemlere neden olabilmektedir. 

Varis Hastalığında Lazer Tedavisi 

Lazer teknolojisi uzun süredir yaşamın pek çok alanında kullanılmaktadır. Özellikle tıp alanında birçok hastalığın tanı ve tedavi süreçlerini çok daha konforlu bir şekilde yaşanmasını sağlayan lazer teknolojisinin varis tedavisinde uygulanması tıp literatüründe EndoVenous Laser olarak tanımlanmaktadır. Güçlü ışık enerjisinin kullanıldığı lazer yönteminde; 

  • Küçük safen damarlarda oluşan varisler,

  • Perforan damarlarda oluşan varisler,

  • Ayak bileği ile kasık arasındaki damarlarda oluşan varisler tedavi edilmektedir. 

Lazerle Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Varis şikayetleri ile doktora başvuran hastalar öncelikle ayrıntılı bir muayene ve tetkik süreci yaşamaktadır. Kişinin sağlık öyküsünün ve genel sağlık durumunun değerlendirilmesinin yanı sıra çeşitli radyolojik görüntülemeler aracılığı ile varisli damarlar tespit edilmektedir.  

Varisli damarların teşhis edilmesi sonrasında lazer tedavisine karar verilebilmektedir. Lazerle varis tedavisi; özel olarak geliştirilmiş kateter yardımı ile yetmezlikli damarın içerisine girilerek uygulanmaktadır. Lazer enerjisi ile damar içeriden yakılmakta ve işlevsiz hale getirilmektedir. Böylece dolaşım sistemine dahil olacak kanın diğer toplardamarlara ulaşması sağlanmaktadır. 

Lazer ile yakılarak etkisiz hale getirilen damar, zaman içerisinde küçülerek yok olacaktır ve varisin neden olduğu şikayetler son bulacaktır. Günümüzde bazı hastalarda lazerle varis tedavisi sürecinde cerrahi yöntemlere de başvurulabilmektedir. Bu süreçte varisli damarın çıkarılması gerekebilmektedir. 

 Lazerle varis tedavisi, yaklaşık 40 dakika sürmekte ve uygulama sonrasında hastanın bacağı tıbbi bandaj ile sarılarak aynı gün taburcu edilmektedir. Ameliyat sonrası belirli bir süre varis çorabı da önerebilmekteyiz.

  •  

 

Lazerle Varis Tedavisi Sonrası Süreç

 Lazer tedavisi sonrasında yoğun fiziksel aktivitelerden kaçınmak gerekmektedir. Lazer ışını nedeni ile uygulama bölgesinde kızarıklıklar ve kahverengi lekelenmeler olabilmektedir. Bu şikayetler de birkaç hafta içerisinde iyileşecektir 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mustafa Güler Kalp Ve Damar Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)