Lifli Beslenme

Yazar Ece Vatansever Gürgör • 17 Şubat 2023 • Yorumlar:

Günlük rutinlerde kabızlık en sık karşılaştığımız gastrointestinal sistem rahatsızlığı. Ve gün içerisindeki posa tüketimimizle çok yakından ilişkili. Peki siz lif (posa) nedir, kaynakları nelerdir biliyor musunuz?

NEDİR?

  • Diyet posası; bitki hücre duvarını oluşturan nişasta olmayan polisakkaritler, sindirilmeyen oligosakkaritler, lignin ve dirençli nişastadan oluşan bileşiklerdir .
  • Vücutta sindirilemezler. Diğer karbonhidratlar gibi enerjiye dönüşemezler ve kullanılmadan vücuttan atılırlar.
  • Çözünür posa ve çözünmez posa olarak ayrılmaktadır. Bu iki form birbirinden farklı fizyolojik etkilere sahiptir.

Kolon kanseri, obezite, kalp ve damar hastalıkları, hemoroit, diyare, bazı bağırsak rahatsızlıkları, hipertansiyon ve bağışıklık hastalıkları üzerine etkileri olduğu belirtilmektedir.

NE KADAR TÜKETMELİYİZ ?

  • Diyet posası için değişik yaş ve özel durumlara yönelik tüketim miktarları henüz tam olarak belirlenmemiştir.
  • Ancak, 20 yaş üstü sağlıklı yetişkinler için günlük 25-30 g veya günlük diyetin her 1000 kalorisi için 10-13 g diyet posası alımı önerilmektedir.

Tabii ki her şeyde olduğu gibi fazlası ZARAR.

Amerikan Diyabet Derneği maksimum diyet posası alım düzeyini 50 gram olarak belirtmiştir. Çünkü yüksek posa ve fitat alımı, özellikle kalsiyum ve çinko olmak üzere minerallerin bağlanmasına neden olabilmektedir.

KAYNAKLARI

Doğal posa içeriği en yüksek besin grupları sırasıyla, kurubaklagiller (%11- 26), sert kabuklu meyveler (%5-14), tahıl ürünleri (%4-7.5), sebzeler (%3-4) ve meyveler (%1-2) şeklinde sıralanabilir.

ALDIĞIMIZ ÜRÜN GERÇEKTEN YÜKSEK LİFLİ Mİ ?

Çoğu paketli gıdanın üzerinde yüksek lif ibaresini görmek mümkün. Peki ne kadar doğru ?

Alırken besinlerin etiketleri okunmalı . ≥5 g/porsiyon kadar posa içeriğine sahipse bu gıdaya yüksek posalı demek mümkün.

Son olarak şunu söylemeliyim ki kabızlık bu kadar sık karşılaştığımız bir sorunken düşünmemiz gereken iki temel soru günlük ne kadar su ve posa tüketiyorum olmalı. Diğer çözümlere başvurmadan önce dönüp bir bakalım derim.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)