Liposuction (Liposakşın) Nedir ?

Liposuction genel olarak çeşitli yöntemlerle daha akışkan hale getirilen yağ dokularının 3-4 mm'lik kesiler içinden, 3-6 mm çapındaki ince ve uzun metal çubuklar kullanılarak vakumlanması ve uzaklaştırılması şeklinde uygulanır. Bir zayıflama ameliyatı değil, bir vücut kontur düzeltme ameliyatıdır. Bu ameliyatla hacmi artmış yağ dokusu vücuttan uzaklaştırılırken, mevcut yağ hücrelerinin sayısı da azaltılmış olur.

Kimlere yapılabilir?

Liposuction sistemik bir hastalığı bulunmayan, hamile ya da yeni doğum yapmış olmayan herkese uygulanabilen bir yöntemdir. Yaş genellikle belirleyici etken olmasa da yaş ilerledikçe cildin elastikiyetinin kaybolduğu ve yaşlı ciltlerin genç ciltler kadar etkili sonuçlar almak için cilt germe gibi ek operasyonlara ihtiyaç olabileceğini unutmamak gerekir.Liposuction şeker hastalığı, ciddi kalp yada akciğer sorunu ve dolaşım problemi olan bireylerde, ya da işlem uygulanacak bölgede yakın bir geçmişte ameliyat yapılan bireyler için riskli olabilir. Liposuction mutlaka konunun uzmanı bir estetik, plastik cerrah tarafından yapılmalıdır.  Özellikle kronik rahatsızlıkları olanlar, diyabet ve tansiyon hastaları, düzenli ilaç kullananlar doktor kontrolü olmadan yağ aldırma ameliyatı olmamalıdır.

Liposuction hangi durumlarda işe yaramaz?

Unutmamak gerekir ki bu uygulamayı yaptırmış olmanız tekrar kilo almayacağınız anlamına gelmemektedir. Tekrar kilo almamak için operasyon sonrası yaşam şekli, diyet ve egzersize önem vermek çok önemlidir. Eğer sık sık kilo alıp verme durumu mevcutsa uygulamanın başarıya ulaşması çok mümkün olmayacaktır. Eğer bölgesel yağ fazlalıklarına ek olarak deri sarkmaları mevcutsa bu yöntemle var olan sarkmalar toparlanamaz. Böyle bir durumda ek olarak germe ameliyatları yapılması gerekebilir. Doğum yapan kadınlarda görülen karın duvarı sarkmaları da yine liposuction uygulamasıyla giderilemez. Bunların yanında bu uygulama selülitlerden kurtulmayı sağlamaz.

Hangi alanlar liposuction için uygundur?

Karın,  bel, kalçalar, basenler, diz içleri ve bacakların iç ve üst kısımları, yine boyun altı (gıdı), kol altları, sırt.

Ameliyat

Ameliyat, hastane koşullarında ameliyathanede ve anestezi uzmanının gözetimin genellikle genel anestezi altında yapılır. Çok  küçük alanlarda sadece lokal anestezi uygulanabilir . Ameliyat vakum uygulanacak bölgelerin durumuna göre 1-5 saat arasında sürer. Kanül giriş deliklerine 1-2 dikiş konur.. Ameliyatın genişliğine bağlı olarak aynı gün veya 24 saat sonra hastaneden çıkmak mümkündür. Hastanın sağlığını ve vücut fonksiyonlarını bozmadan tek seferde en fazla 6-8 litre yağ alınabilir. Hastada alanlar genişse 3-6 ay aralarla tekrar ameliyat yapılabilir. Ameliyat sonrası genellikle rahat geçer. Ağrı oldukça azdır ve ilaçlarla giderilebilir. Ameliyat sonunda vakum uygulanmış alanlara özel bandaj uygulanır veya hastaya özel korse giydirilir. Hasta korse giymeye 1 ay devam eder. Vakum uygulanmış alanlarda morluklar olabilir. Şişlik, karıncalanma ve yanma hissi olabilir.Bunlar 1 ay içinde kendiliğinden kaybolur.Ameliyat yara izleri de 2-6 ay içinde belli belirsiz hale gelir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tuğba Sodalı Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)