Liposuction (Yağ Emme) Nedir?

Tüm uğraşlara rağmen verilemeyen kilolar çoğu insanın ortak problemidir. Liposuction diyet ve egzersizlere rağmen erimeye dirençli ve anormal yerleşimli yağ birikimlerinin tedavisi amacıyla geliştirilmiştir bir yöntemdir. Ancak zamanla uygulama alanı genişlemiş ve belli bazı kuralların dışına çıkmamak şartıyla zayıflama ve vücut konturlarının düzeltilmesi için de kullanılır olmuştur. 

Liposuction İçin Uygun Hastalar Kimlerdir? 
Aslında her yaş grubundaki insana çeşitli amaçlarla liposuction yapılabilir. Burada esas nokta hangi hasta gruplarında liposuction işleminin memnuniyet verici sonuçlar sağladığıdır. 

Liposuction için ideal hasta; 

-Henüz doğum yapmamış (kadınlar için), 
-Sürekli tedavi almak zorunda olduğu bir hastalığı olmayan, 
-Hareket engeli bulunmayan, 
-Bel, karın, sırt, basen, kalça, uyluk iç yüzü, diz çevresi, çene altı gibi bölgelerde yağ fazlalığı olan ve tüm uğraşına rağmen bunlardan kurtulamayan hastadır. 

Her iki cinste de sigara içmiyor olmak sonucu olumlu etkilemektedir.

Liposuction Nasıl Yapılır?
İşlem çoğu zaman genel anestezi altında yapılır. İnceltilmesi planlanan vücut bölgesi öncelikle özel bir sıvı ile şişirilir. Bu sıvının yağ hücrelerini şişirerek, emilmeye hazır hale getirilmesini takiben (takriben 20 dk), özel kanüller yardımıyla ve negatif basınç ile yağ hücreleri emilir.  Ciltte sadece kanüllerin giriş yaptığı yaklaşık 1 cm uzunluğunda izler kalır. Bu izler zaman içerisinde kaybolur. 

Liposuction İşlemi İle Ne Kadar Yağ Alınabilir?
Çoğu inanışın aksine; sağlıklı ve genç hastalardan 10-12 litreye kadar yağ almak mümkündür. Hastanın herhengi bir kalp-damar sistemi hastalığı yoksa, tedavi gerektiren şeker hastalığı yoksa, varis gibi damar problemleri bulunmuyorsa, daha önce geçirilmiş emboli öyküsü yoksa, erken harekete engel bir durumu yoksa, kan sulandırıcı ve benzeri ilaç kullanmıyorsa ve sigara bağımlılığı yoksa  işlem güvenle yapılabilir. Klasik kitaplarda 4 litre güvenli sınır gibi görünse de, literatürde çok kez 10 litre üzerinde yağ alımının sağlıklı bir şekilde yapıldığı görülmektedir.

Liposuction İçin Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Sıvı verme işleminden sonra yağ hücrelerinin daha kolay parçalanması amacıyla doku içine bazı uygulamalar yapılabilir. Eğer özelleşmiş bir lazer probu ile yağ hücreleri parçalanır daha sonra emilir ise buna ‘Lazer Lipoliz’ adı verilir. Yağ hücrelerinin parçalanması için ultrasonik ses dalgaları kullanılır ise ‘Vaser’ adı verilir. Aynı amaçla radyofrekans dalgaları da kullanılabilmektedir. Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, liposuction da temel prensip aynı olup, düzgün vücut hatlarının oluşmasını sağlayan en önemli faktör deneyim ve el becerisidir. 

Liposuction Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
İşlem sonrası hastanın hastanede kalması gerekmez ve bir kaç saat sonra taburcu olabilir. Ancak büyük hacimli yağ alımlarında 1 gün süreyle hastanede takip önerilir. Hasta 1-2 gün içerisinde rahatlıkla günlük hayatına dönebilir. İşlem sonrası birkaç gün içerisinde yağ alınan bölgelerde ödemler gelişir. Günlük yapılan masajlar ile bu ödemin dağıtılması; daha hızlı iyileşme ve daha düzgün vücut hatlarının sağlanmasında önemlidir. Uygulama yapılan alana göre hastanın 6 hafta süreyle özel korse ya da bandajlar kullanması önerilir. Sigara kullanımı, ameliyat sonrası iyileşme sürecini olumsuz etkiler. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tamer Şakrak Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)