Liposuction

Fiziksel görünüm; saç rengi, göz rengi ve boy gibi ailesel ve genetik faktörlere bağlıdır ve bizlerin kontrolü dışındadır. Bununla birlikte en çok kabul gören düşüncelerden bir tanesi egzersiz ve uygun bir diyetle uygun kilonun korunabileceğidir. Ancak tüm çabalara rağmen kilo verme ya da kilonun kontrolünde başarısız kalınabilmekte, egzersiz ve diyete dirençli yağ dokusu azaltılamamaktadır. Liposuction tüm dünya da olduğu gibi ülkemizde de en çok uygulanan kozmetik cerrahi ameliyatlarından birtanesidir. Vücudunuzu yeniden şekillendirmek için son derece etkili bir yöntemdir. Tekrar vurgulamak gerekirse bu yöntem bir kilo verme yöntemi değil bölgesel yağların emilmesi ile vücudun şekillendirilmesi ameliyatıdır.

LIPOSUCTION (YAĞ EMME) İŞLEMİ NEDİR?

Liposuction lokalize yağların ince bir tüple negatif basınç yardımı ile alınması işlemidir. Bu ince tüplere kanül adı verilmektedir. Bu lokalize bölgeler karın bölgesi, uyluk iç ve uyluk dış tarafı, kalçalar, diz ve çene altı bölgeleridir. Erkeklerde gözlenen ve jinekomasti olarak adlandırılan meme büyümesi de bu yöntemle başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Kanüller çok küçük kesiler yapılarak yağ dokusu içerisine yerleştirilir ve bu esnada uygulanan vakum ile yağ dokusu dışarı çekilerek hacim azaltılır.

BU AMELİYAT İÇİN UYGUN MUYUM?

Ameliyata uygun olup olmadığınız ancak kliniğimizde yapılacak görüşme sonucunda ortaya konabilir. Görüşme esnasında operasyondan yarar görüp görmeyeceğiniz, genel sağlık durumunuz, sigara, ilaç kullanımı gibi iyileşmeyi etkileyebilecek konular irdelenecektir. Sigara her operasyonda olduğu bu operasyonda da yara iyileşmesini olumsuz etkileyeceğinden terk edilmelidir.

Görüşme esnasında cildin gerginliği değerlendirilecek ve liposuction için uygun olup olmadığına bakılacaktır.

Liposuction için ideal adaylar sağlıklı, aktif, ideal kilolarından %12-15 fazlalıkları olan ve cilt gerginliği iyi durumda olan kişilerdir.

AMELIYAT NELERI IÇERMEKTEDIR?

Operasyon çeşitli sayılardaki 5-6 mm uzunluğunda kesilerle gerçekleştirilecektir. Kesiler yapıldıktan hemen sonra hazırlanan serum içeriği opere edilecek bölgeye uygulanır. Sıvı uygulamasını takiben vakum kullanılarak kanül yardımıyla yağ hücreleri emilerek bölgenin hacmi istenilen düzeyde küçültülür. 

NE TÜR ANESTEZI UYGULANMAKTADIR?
Liposuction lokal ya da genel anestezi altında başarılı bir şekilde uygulanabilir. Anesteziye liposuction uygulanacak bölgeye ve kişi ile yapılacak görüşmeye bağlı olarak karar verilecektir.

AMELIYAT SÜRESI NE KADARDIR?
Ameliyatın süresi liposuction uygulanacak bölge ya da bölgelerin genişliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

HASTANEDE NE KADAR SÜRE KALIRIM?
Hastanede bir gece kalmanız liposuction uygulanan bölgenin büyüklüğüne ve alınan yağ miktarına bağlıdır. Küçük bölgelere yapılan uygulamadan ya da 1.5 litreden daha az yağ alımında kişi ameliyat gününde evine güvenle gidebilir. Bu miktar aşıldığında kişinin yaşı ve genel sağlık durumu da göz önünde bulundurularak gece kalıp kalmayacağına karar verilebilir.
 

BİR SEFERDE NE KADAR YAĞ ALINABİLİR?
Bir operasyonda güvenle alınacak maksimum yağ miktarının iyi bilinmesi gerekmektedir. Bilimsel olarak bir seferde maksimum alınacak yağ miktarı kişinin ağırlığının %10 kadardır denilmektedir. Ancak güvenli miktar dediğimizde ise bu miktar genelde 2.5 ile 4 litre arasındadır. İkinci bir operasyona karar verilmişse 3 aylık bir bekleme süresi önerilmektedir.

KAÇ KİLO KAYBEDECEĞİM?
Kaybedeceğiniz kilo çok az olacaktır. Liposuction bir kilo verme ameliyatı değildir. Bir seansta 2.5-4 litre yağ alındığı düşünülürse bu miktarın genel vücut ağırlığınızda önemli bir değişiklik meydana getirmeyecektir. Bunlara karşılık liposuction uygulanan bölgede incelme olacaktır.


O BÖLGEDE YENİDEN YAĞLANMA OLACAK MI?
Zamanla alınacak kilolar yağ alınmış bölgelerde tekrar ciddi bir hacim artışına neden olmayacaktır. Unutulmaması gereken, dikkat edilmez ve kilo alınırsa vücudun diğer bölgelerinde yağlanma meydana gelmesi kaçınılmazdır.

AMELİYATTAN SONRA NELER OLMAKTADIR?
Operasyondan sonra ameliyat edilmiş bölgeleri saran tayt şeklinde korse olacaktır. Bunların kullanılmasının amacı opere edilen bölgelerde kanamayı önlemek ve derinin yeni bölgeye uyumunu kazandırmak içindir.

AMELİYATTAN HEMEN SONRA NE GIBI DEĞIŞİKLİKLER BEKLEMELİYIM?
Ameliyattan sonraki ilk 24-48 saat içerisinde yapılan küçük kesilerden sıvı sızabilir. Sıvının yapılan kesilerden sızmasına rağmen şişme ve yer yer morarmalar kaçınılmazdır. Morarmalar yaklaşık 3 haftada ortadan kalkar ancak 2 aya kadar uzayan sararmalar olacaktır. Dokudaki şişlik 4 hafta boyunca kalabilir. Bu süre içerisinde mevcut şişlikler nedeniyle vücut ölçülerinde değişiklik fark etmeyebilirsiniz.

YARA İZİ NASIL OLMAKTADIR?
Yara izi bir komplikasyon değil normal beklenen bir sonuçtur. Kesilerin çok küçük ( 4-6 mm) olması nedeniyle son derece belirsiz ve kabul edilebilir yara izi meydana gelir.

NE KADAR SÜRE İÇERİSİNDE NORMALE DÖNEBİLİRİM?
Iyileşme süreci liposuction uygulanan bölge ya da bölgelerin genişliği ile doğrudan ilişkilidir. Küçük kesiler yapılmasına rağmen deri altında görülmeyen geniş bir alanda yara vardır. Bu yüzden iyileşme ameliyattan sonra dinlenmeyi ve 2-3 gün sonrada kan dolaşımını arttırmak için yürüyüşü ve hafif egzersizi gerektirir. Beklenenden daha çok şişlik ve morarma olursa hafif egzersiz 5-7. güne ertelenebilir. Orta ağırlıktaki egzersizlere 10-14. günde başlanabilir

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Can Kopal Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)