Lohusa Psikolojisi ve Lohusaya Destek

Yazar Gülçin SanlıPsikolog • 28 Ekim 2022 • Yorumlar:

Lohusalık psikolojisine geçmeden önce kelime anlamına bir bakalım. Lohusa kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Lohusa, Rumca dilinden Türkçe'mize geçmiştir. TDK'ye göre lohusa kelimesi anlamı şu şekildedir: yeni doğum yapmış kadın demektir. Lohusalık literatürde “annelik hüznü” olarak da geçmektedir.

Lohusalık, ayrılıkla kavuşmanın iç içe yaşandığı, bedenin inanılmaz derece hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak ateşlendiği, kadının yepyeni bir hayatın kucağına atladığı, yorulduğu, bilinçdışı süreçlerin ortaya çıktı cayır cayır bir dönemdir. Bazen bir yas sürecini de içinde barındırır. Yeni bir hayata geçiş, eskiyi geride bırakmak demektir. Bazen lohusalık bir anlam kaybıdır. Tüm bu süreçlerde beden kendini onarmaya çalışır, hormonlar dans eder.

Kolay değildir içerde bir bebek büyütmek ve önce ondan ayrılmak, sonra onunla tekrar kavuşmak.. Doğum aslında bir ayrılık deneyimidir. İçerde büyüttüğünü dışarı çıkarmak için önce onu içerden ayırmak gerekir. Kavuşmak için ayrılıkların gerektiği gibi..

Ayrılığın olduğu her yerde mutlaka hüzün vardır. Doğum bir kavuşma dahi olsa, annenin gebelikten ayrıldığı, içinde taşıdığı bebekten ayrıldığı, eski hayatından ayrıldığı, rutinlerinden ayrıldığı bir süreçtir. Her kadının bu ayrılık serüvenine karşı tepkisi farklı olacaktır. Bu sebeple taze annenin hüznünü kucaklamak ve onun duygularını anlamak için alan açmak çok önemlidir.

Özellikle bizim kültürümüzde lohusa kadın tep başına bırakılmaz, etrafında, evinde ona destek olmak için pek çok kişi yer alır. Buralarda yeni hayatına adapte olmaya çalışan anne için “mahremiyet” çok hayatidir. Her alanda onun mahremiyetini düşünmemiz gerekir. Onun onayını almadan, rızasını sormadan bizler için iyilik dolu olsa bile pek çok şeyden uzak durmak önemlidir.

Lohusaya destek için yapılan ve atılan çoğu adım aslında yeni anne için zorlayıcı olabilir. Bu sebeple pek çok şey hakkında uzun uzun düşünmek gerekir.

Lohusa bir kadına sağlayabileceğimiz en önemli destek onun işlerini kolaylaştırmaktır, bebeğe bakmak değildir. Günlük işleri yapmak, yemek hazırlamak, belki evi toplamak gibi.. 

Bebek ve bebek bakımı hakkındaki fikirlerimizi de kendimize saklamalıyız. Bebek hakkında iyi ve kötü yaptığımız her yorum taze anne için yaralayıcı olabilir..

Sevgili Ebeveyn

Yeter miyiz? Diye düşündüğün her an, bir çocuk için önemli olan şeyin “koşulsuz sevgi” olduğunu bil.

Nasıl davranmalıyım? Diye düşündüğün her an bir zamanlar çocuk olduğunu hatırla.

Nasıl anlayacağım? Diye düşündüğün her dakika bedenindeki bilgiye güven. 

İhtiyaç duyduğun bilgi sende var. Bugün bir çocuk sahibi olmak için çıktığın yoldan çoktan geçtiğini, hatta o yolu bir çocuk olarak geçtiğini hatırla.

Kendi yaralarını, kendi geçmişini hatırla. Asıl bilgi orada. Nasıl sevilmek istediğini, neye ihtiyacın olduğunu hatırla. Önce sen kendi geçmişindeki çocuğu gör, bil ve hatırla ki bugün bedeninde büyüttüğün şifalansın.

Koşulsuz sevmeye hazırlan. Bir canlıyı bugün ve tüm gelecekte şefkatle, sımsıcak ve kabul ederek sevmeye hazırlan. Kim olacağını merak ederek, neyi sevip sevmeyeceğini merak ederek, onu arzuyla düşün. Tasarlama... Onu kendin için tasarlama. Sadece arzula. Bu arzu ve merak bedeninden bebeğine geçecek. Kalbini ona olan sevginle doldur. Bu sevgiyi bilerek gelecek sana. Lütfen bedenine yatırım yap. Senin bedenine yaptığın sağlıklı her yatırım bebeğin için şifa olacak. Ve ona sor. Ne istediğini, nasıl bir doğum istediğini mutlaka ona sor. Bu onun doğumu, bu onun doğum günü olacak..


 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)