Love Bombing (Sevgi Bombardımanı)

Yazar Tuğçe BozPsikolog • 10 Ağustos 2022 • Yorumlar:

Henüz yeni başlamış flört aşamasında aradığınız aşkı bulduğunuzu sandınız mı hiç? Karşınızdaki kişi dünyanın en güzel/yakışıklı insanı gibi hissettirip sizi bulutların üzerine mi çıkardı? Daha yeni tanışmış olmanıza rağmen ‘yıllardır tanıyor gibi’ mi oldunuz? E tabii abartılı hediyeler, saat başı aramalar, kıskançlık ve kısıtlamaları da unutmamak lazım. Tüm bunlar size bir yerden tanıdık geliyorsa tebrikler pimi çekilmiş bir bomba ile karşı karşıyasınız.

Love Bombing (Sevgi Bombardımanı): Son günlerde sık duymaya başladığımız bu terim ilişkinin başında her şeyin mükemmel olduğuna ve olacağına inandırılıp sonrasında tam tersi davranarak partneri yerle bir ederek kendini sorgulamasına sebep olan duygusal şiddettin çeşitlerinden biridir. Bireylerin partnerlerini manipüle edip kendilerine bağımlı hale getirmek için kullandıkları bu silaha özellikle narsist bireylerin sık başvurduğunu gösteren araştırmalar mevcut. Kısır bir döngü şeklinde devam eden love bombing’in ilk aşamasında manipülatör partnerini daha flört aşamasının başındayken sevginin doruklarında hissettirir. İlgiye ve mesaj yağmuruna boğmalar, aşırı iltifatlar, partnerin her sözünü ve hareketini onaylamalar, ardı arkası kesilmeyen hediyelerle partner kendi içinde ‘enleri’ yaşamaya başlar ve sırılsıklam bir aşkın içinde olduğunu düşünür. Çoğu partner içten içe bir şeylerin hızlı gittiğini fark etse bile durumun tadını çıkarmaktan kendini alıkoyamaz. Her şey rüya gibi devam ederken diğer aşamalar başlar ve manipülatör kendini geri çeker, önceki davranışlarının tam tersi şeklinde davranmaya başlar ya da terk eder. Her şey rüya gibi devam ederken birden eski ilgiyi, şefkati göremeyen partner için tehlike çanları çalmaya başlar ve zihnindeki “Benden soğudu mu acaba? Aşık gibiydi neden böyle oldu?” gibi bitmeyen düşüncelerle kahrolur. Tam bu noktada partner bağlandığı sevgi ve ilgiyi geri kazanmak için elinden geleni ve hatta yapmak istemediği pek çok şeyi yaparken bulur kendisini. Manipülatör sevginizden ve ilginizden emin olduğu anda duygularınızı kontrol etmeye başlar ve siz de bağımlısı olduğunuz sevgi ve ilgiyi kaybetmemek için kendinizden çok fazla ödün verdiğiniz kısır bir döngüye girersiniz. Şimdi gelelim bu pimi çekilmiş bombanın hayatımızın tam ortasında patlamaması için nelere dikkat etmemiz gerektiğine:

-Realist olun. Elbette hepimiz –özellikle geçmiş ilişkilerinde büyük yıkımlar yaşamış kişiler- hoşlandığımız kişiden ilgi gördüğümüzde duygudurumumuz iyi yönde değişir. Fakat yeni tanıştığınız biri size deliler gibi aşık olduğunu veya hayatının aşkını bulduğunu söyleyip duruyorsa kendinizi onun kollarına bırakmadan önce bir insanın sizi tanımadan neyi sevebileceğini iyice bir düşünmekte fayda var.

-Arkadaşlarınıza ve ailenize danışın. İlişkiyi yaşarken bir takım şeyleri görememek, objektif bakamamak elbette normal. İşte tam da bu noktada etrafınızdaki insanların görüşlerine danışın. “Biraz fazla değil mi sence” ya da “Çok hızlı gidiyorsunuz” gibi cümleleri direkt eleştiri olarak almak yerine önce bir düşünün.

-Sınırlarınızı çizin. Kimin hayatınıza ne kadar müdahale edebileceği size bağlıdır. Aşırı kıskançlık, kısıtlama, bitmeyen aramalar, mesajlar ya da hediyeler sizi manipüle etmeden –karşınızdaki size müdahale etmeden- siz müdahale edin.

Unutmayın! Hiç kimse “Karşıma birisi çıksa da ona bunları yapsam” diye beklemez. Hatta yüksek ihtimalle karşınızdaki bunları yaptığının farkında bile olmaz çünkü o da kendi içinde farklı dinamiklere veya patolojilere sahip bir bireydir ve ne yazık ki bunların çözümü sizin sabrınız, sevginiz veya ilginizle değil uzman bir terapistle olabilir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)